návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Vánoční pomerančový sirup nebo měsíčky v čokoládě. Připravte sváteční dobroty z pomerančů

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 15.12.2020
Pomeranč máčený v čokoládě
Autor: istock.com Pomeranč máčený v čokoládě
Snad žádné jiné exotické ovoce nedokáže navodit vánoční atmosféru tak dokonale jako pomeranče. Tyhle oblíbené citrusy, které máme rádi pro jejich šťavnatou, nakysle sladkou chuť i báječnou svěží vůni, jsou navíc plné vitaminů a minerálních látek. A můžeme si z nich vyrobit vánoční či zimní dekoraci, která osvěží a provoní celý byt. Pomeranče se uplatní dobře v kuchyni při přípravě sladkých jídel, ale i masa. Pomáhají tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím a zvyšují odolnost organismu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Jako podpůrný lék stačí sklenka domácí čerstvé pomerančové šťávy po ránu a na lačno. Poradíme, jak při nákupu poznáte, že jsou pomeranče kvalitní, a taky jak si připravit pomerančový sirup s vánočním kořením, pomeranče máčené v čokoládě a originální grog na zahřátí.

reklama

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis), který pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy i do Ameriky. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce, rozšířené je ve všech subtropických oblastech. Pěstuje se více než 500 odrůd, u nás se prodává kolem dvaceti. Nejznámější je asi odrůda Navel se silnější slupkou a se světlou šťavnatou dužinou.

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis)
Autor: pixabay.com Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis)

Rady zkušených pěstitelů, jak u nás pěstovat exotické citrusy, tedy i pomerančovník, najdete zde.

Pomeranče jsou plné vitaminů a minerálních látek

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících. Dále obsahují vitaminy A a ze skupiny B thiamin (B1), riboflavin (B2) a kyselinu listovou B9. Jsou také významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, pektinu, vlákniny, sacharidů či flavonoidů.

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících
Autor: archiv La Formaggeria Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících

Vitamin C pomáhá tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím, zvyšuje odolnost organismu a podporuje přirozenou imunitu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Pomeranče pozitivně působí na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále se podílejí na krvetvorbě a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici. Pomeranče podporují správné fungování trávení a taky pomáhají při dietách, protože obsahují málo kalorií (100 g okolo 200 kJ). Díky svému složení mají i jisté protirakovinné účinky.

Svěží dieta: Které citrusy nejvíc podporují spalování tuků?

Svěží dieta: Které citrusy nejvíc podporují spalování tuků?

Citrusy si můžete vypěstovat i doma

Jak pěstovat citrusy? Těchto 5 tipů vám zajistí úrodu citronů i mandarinek

Pomerančová šťáva jako lék

Nejzdravější jsou čerstvé pomeranče. Osvěžující je lisovaná nebo mixovaná šťáva, která čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, prostě vylisovat a ihned vypít. Nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno.

Pomeranč jak lék: nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno
Autor: pixabay.com Pomeranč jak lék: nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno

3 tipy, jak poznat kvalitní pomeranče

  1. Kvalitní plody mají lesklou čistou kůru. Spolehlivou zkouškou je, když si k nim přičichneme, vydávají-li silné pomerančové aroma, jsou v pořádku.
  2. Pomeranč vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme pomeranč výrazně měkký, protože bychom pravděpodobně v dužině našli bílou „krupičku”, což znamená, že je plod napadený plísní. Také pomeranče nápadně lehčí než ostatní necháme být. Tyto plody jsou vysušené a nepoživatelné.
  3. Všímejme si, jestli v jedné bedýnce není víc odrůd pomerančů. V obchodě někdy nové pomeranče míchají se zbylými, které se od nových liší nejen jistou mírou opotřebovanosti, ale může jít také o zcela jinou odrůdu, která má jiné vlastnosti a chuť, podobně jak tomu je třeba u jablek nebo hrušek.
Pomeranč při nákupu vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme plod výrazně měkký (může být napadený plísní) a nápadně lehčí než ostatní (je vysušené a nepoživatelný).
Autor: istock.com Pomeranč při nákupu vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme plod výrazně měkký (může být napadený plísní) a nápadně lehčí než ostatní (je vysušené a nepoživatelný).

Pomeranče v kuchyni

Z pomerančů můžeme kromě šťávy připravit i kompot nebo skvělou marmeládu, sirup nebo likér. Pomeranče je možné použít do moučníků, cukroví a dezertů, ovocných i zeleninových salátů, výborná je pomerančová zmrzlina. Hodí se k masu (drůbežímu, vepřovému nebo rybám), kdo by neznal kachnu na pomerančích! Pomeranče jsou podobně jako další citrusy vyhledávanou ozdobou nejrůznějších nápojů, studených i teplých, alko i nealko, dezertů, salátů, sladkých i slaných jídel.

Vánoční zavařování: Jak udělat domácí marmeládu z pomerančů třikrát jinak

Jak udělat marmeládu z pomerančů? Vyzkoušejte recepty s rumem nebo zázvorem

Vánoce s vůní koření a pomerančů

Vánoce s vůní pomeranče a koření: Vyrobte aromatické svíčky a stromečky z citrusů

Z pomerančůdi můžeme udělat působivé vánoční nebo zimní dekorace, protože krásně osvěží a provoní celý byt, zejména v kombinaci s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem.

Pomeranč máčený v čokoládě
Autor: istock.com Pomeranč máčený v čokoládě

Pomerančové měsíčky v čokoládě 

Ingredience

  • 20 až 25 měsíčků pomeranče
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1–2 lžičky čerstvého másla Gran Moravia
  • 50 g loupaných nesolených pistácií

Příprava

Nahrubo nasekáme pistácie a nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je opražit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 5 minut. Necháme vychladnout. Mezitím v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. V rozpuštěné čokoládě namáčíme zhruba do poloviny dílky pomerančů a posypeme opraženými pistáciemi. Na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Použít můžeme mandarinky i jiné ovoce.

Pomerančový vánoční sirup
Autor: archiv Dr.Oetker Pomerančový vánoční sirup

Pomerančový vánoční sirup

Ingredience

  • 500 g pomerančů oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • na špičku nože mletého kardamomu
  • 100 ml vody
  • 1 balíček cukru na sirup Dr.Oetker

Příprava

Pomeranče dáme do hrnce. Přidáme hřebíčky, skořici, kardamom a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme zchladnout. Poté přidáme cukr na přípravu sirupu a uložíme přes noc do ledničky. Druhý den propasírujeme přes sítko a sirup asi 5 minut povaříme. Ještě horký ho nalijeme do vymytých nahřátých láhví (sirupu bude asi 700 ml). Láhve pečlivě uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato. Pomerančový sirup je výborný na přípravu domácích limonád a koktejlů nebo do čaje.

Netradiční grog s pomerančem na zahřátí
Autor: Bozkov.cz Netradiční grog s pomerančem na zahřátí

Netradiční grog s pomerančem na zahřátí

Ingredience

  • 40 ml rumu nebo likéru Black Fox 
  • 200 ml horké vody
  • pomeranč na ozdobení

Příprava 

Do sklenice z varného skla nebo hrnečku nalijeme 40 ml alkoholu a zalijeme horkou vodou. Lišáckou ozdobu uděláme z nakrojeného plátku pomeranče spíchnutého párátkem.

Mohlo by vás zajímat:

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Super je medový čaj s ovocem a kořením i tradiční medovo-cibulový sirup

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Připravte si medový čaj nebo tradiční medovo-cibulový sirup

Horké nápoje na zahřátí: Zkraťte si čekání na Vánoce tekutým potěšením

Horké zimní nápoje: Zpříjemněte si čekání na Vánoce tekutým potěšením

Pomeranče zbaví ocet zápachu, podobnou funkci má i rozmarýn

Vyhrajte nad špínou skoro zadarmo: Recept na domácí čističe z pomerančů i rozmarýny

Když chcete nanuk vyndat z formiček, ponořte ji na 15 sekund do horké vody

Udělejte si svěží domácí nanuky z černého čaje a pomerančů

Vánoční řetěz z pomerančové kůry

Vánoční řetěz z pomerančové kůry: Voňavou dekoraci zvládnete vyrobit i s dětmi

Badyán, nejkrásnější koření s vánoční vůní a výraznou chutí, vyžene viry i bacily z těla

Badyán vyžene viry i bacily z těla. Vánoční koření tak oceníme po celý rok

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

reklama

Článek je zařazen v: pomeranč , pomerančovník čínský , čerstvá pomerančová šťáva je lék , pomerančový sirup , pomeranč máčený v čokoládě , grog s pomerančem , pomeranče vitamin C , jak vybírat pomeranče v obchodě

reklama

Přečtěte si také