reklama

Proč jíst pomeranče a co se s nimi dá dělat: Zkuste vánoční sirup a měsíčky v čokoládě

Lenka Valjentová
8. prosince 2022
Snad žádné jiné exotické ovoce nedokáže navodit vánoční atmosféru tak dokonale jako pomeranče. Tyhle oblíbené citrusy, které máme rádi pro jejich šťavnatou, nakysle sladkou chuť i báječnou svěží vůni, jsou navíc plné vitaminů. A můžeme si z nich vyrobit vánoční či zimní dekoraci, která provoní celý byt.
reklama

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis), který pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy i do Ameriky. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce, rozšířené je ve všech subtropických oblastech. Pěstuje se více než 500 odrůd, u nás se prodává kolem dvaceti. Nejznámější je asi odrůda Navel se silnější slupkou a se světlou šťavnatou dužinou.

Rady zkušených pěstitelů, jak u nás pěstovat exotické citrusy, tedy i pomerančovník, najdete zde.

Proč jíst pomeranče

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících. Dále obsahují vitaminy A a ze skupiny B thiamin (B1), riboflavin (B2) a kyselinu listovou B9. Jsou také významným  zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, pektinu, vlákniny, sacharidů či flavonoidů.

Pomeranč pomáhá tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím, zvyšuje odolnost organismu a podporuje přirozenou imunitu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Pomeranče pozitivně působí na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Taky podporují správné fungování trávení a fungují při redukčních dietách, protože obsahují málo kalorií (100 g okolo 200 kJ).

Pomerančová šťáva

Nejzdravější jsou čerstvé pomeranče. Osvěžující je lisovaná nebo mixovaná šťáva, která čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, prostě vylisovat a ihned vypít. Nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a nalačno.

Jak koupit kvalitní pomeranče

  1. Kvalitní plody mají lesklou čistou kůru. Spolehlivou zkouškou je, když si k nim přičichneme. Vydávají-li silné pomerančové aroma, jsou v pořádku.
  2. Pomeranč v obchodě vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme pomeranč výrazně měkký, protože bychom pravděpodobně v dužině našli bílou „krupičku, což znamená, že je plod napadený plísní. Také pomeranče nápadně lehčí než ostatní necháme být. Tyto plody jsou vysušené a nepoživatelné.
  3. Všímejme si, jestli v jedné bedýnce není víc odrůd pomerančů. V obchodě někdy nové pomeranče míchají se zbylými, které se od nových liší nejen jistou mírou opotřebovanosti, ale může jít také o zcela jinou odrůdu, která má jiné vlastnosti a chuť, podobně jak tomu je třeba u jablek nebo hrušek.

Co se dá udělat z pomerančů

Z pomerančů můžeme kromě šťávy připravit i kompot nebo skvělou marmeládu, sirup nebo likér. Pomeranče je možné použít do moučníků, cukroví a dezertů, ovocných i zeleninových salátů, výborná je pomerančová zmrzlina.

Hodí se k masu (drůbežímu, vepřovému nebo rybám), kdo by neznal kachnu na pomerančích!

Pomeranče jsou podobně jako další citrusy vyhledávanou ozdobou nejrůznějších nápojů, studených i teplých, alko i nealko, dezertů, salátů, sladkých i slaných jídel.

Z pomerančů si můžeme udělat působivé vánoční nebo zimní dekorace, protože krásně osvěží a provoní celý byt, zejména v kombinaci s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem.

Pomerančové měsíčky v čokoládě

Ingredience

  • 20 až 25 měsíčků pomeranče
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1–2 lžičky čerstvého másla
  • 50 g loupaných nesolených pistácií

Příprava

Nahrubo nasekáme pistácie a nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je opražit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 5 minut. Necháme vychladnout. Mezitím v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. V rozpuštěné čokoládě namáčíme zhruba do poloviny dílky pomerančů a posypeme opraženými pistáciemi. Na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Použít můžeme mandarinky i jiné ovoce.

Pomerančový vánoční sirup

Ingredience

  • 500 g pomerančů oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • na špičku nože mletého kardamomu
  • 100 ml vody
  • 1 balíček Cukru na sirup

Příprava

Pomeranče dáme do hrnce. Přidáme hřebíčky, skořici, kardamom a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme zchladnout. Poté přidáme cukr na přípravu sirupu a uložíme přes noc do ledničky. Druhý den propasírujeme přes sítko a sirup asi 5 minut povaříme. Ještě horký ho nalijeme do vymytých nahřátých láhví (sirupu bude asi 700 ml). Láhve pečlivě uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.

Pomerančový sirup je výborný na přípravu domácích limonád a koktejlů nebo do čaje.

Grog s pomerančem

Ingredience

  • 40 ml rumu
  • 200 ml horké vody
  • pomeranč na ozdobení

Příprava

Do sklenice z varného skla nebo hrnečku nalijeme 40 ml alkoholu a zalijeme horkou vodou. Ozdobu uděláme z nakrojeného plátku pomeranče spíchnutého párátkem.

Zdroje: mojezdravi.czaz-recepty.cz, cs.wikipedia.org

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama