Vyhledávání

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis), který pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy i do Ameriky. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce, rozšířené je ve všech subtropických oblastech. Pěstuje se více než 500 odrůd, u nás se prodává kolem dvaceti. Nejznámější je asi odrůda Navel se silnější slupkou a se světlou šťavnatou dužinou.
Rady zkušených pěstitelů, jak u nás pěstovat exotické citrusy, tedy i pomerančovník, najdete zde.
Pomeranče jsou plné vitaminů a minerálních látek
Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících. Dále obsahují vitaminy A a ze skupiny B thiamin (B1), riboflavin (B2) a kyselinu listovou B9. Jsou také významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, pektinu, vlákniny, sacharidů či flavonoidů.
Vitamin C pomáhá tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím, zvyšuje odolnost organismu a podporuje přirozenou imunitu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Pomeranče pozitivně působí na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále se podílejí na krvetvorbě a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici. Pomeranče podporují správné fungování trávení a taky pomáhají při dietách, protože obsahují málo kalorií (100 g okolo 200 kJ). Díky svému složení mají i jisté protirakovinné účinky.
Pomerančová šťáva jako lék
Nejzdravější jsou čerstvé pomeranče. Osvěžující je lisovaná nebo mixovaná šťáva, která čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, prostě vylisovat a ihned vypít. Nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno.
3 tipy, jak poznat kvalitní pomeranče
- Kvalitní plody mají lesklou čistou kůru. Spolehlivou zkouškou je, když si k nim přičichneme, vydávají-li silné pomerančové aroma, jsou v pořádku.
- Pomeranč vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme pomeranč výrazně měkký, protože bychom pravděpodobně v dužině našli bílou „krupičku”, což znamená, že je plod napadený plísní. Také pomeranče nápadně lehčí než ostatní necháme být. Tyto plody jsou vysušené a nepoživatelné.
- Všímejme si, jestli v jedné bedýnce není víc odrůd pomerančů. V obchodě někdy nové pomeranče míchají se zbylými, které se od nových liší nejen jistou mírou opotřebovanosti, ale může jít také o zcela jinou odrůdu, která má jiné vlastnosti a chuť, podobně jak tomu je třeba u jablek nebo hrušek.
Pomeranče v kuchyni
Z pomerančů můžeme kromě šťávy připravit i kompot nebo skvělou marmeládu, sirup nebo likér. Pomeranče je možné použít do moučníků, cukroví a dezertů, ovocných i zeleninových salátů, výborná je pomerančová zmrzlina. Hodí se k masu (drůbežímu, vepřovému nebo rybám), kdo by neznal kachnu na pomerančích! Pomeranče jsou podobně jako další citrusy vyhledávanou ozdobou nejrůznějších nápojů, studených i teplých, alko i nealko, dezertů, salátů, sladkých i slaných jídel.
Z pomerančůdi můžeme udělat působivé vánoční nebo zimní dekorace, protože krásně osvěží a provoní celý byt, zejména v kombinaci s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem.
Pomerančové měsíčky v čokoládě
Ingredience
- 20 až 25 měsíčků pomeranče
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 1–2 lžičky čerstvého másla Gran Moravia
- 50 g loupaných nesolených pistácií
Příprava
Nahrubo nasekáme pistácie a nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je opražit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 5 minut. Necháme vychladnout. Mezitím v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. V rozpuštěné čokoládě namáčíme zhruba do poloviny dílky pomerančů a posypeme opraženými pistáciemi. Na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Použít můžeme mandarinky i jiné ovoce.
Pomerančový vánoční sirup
Ingredience
- 500 g pomerančů oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 5 hřebíčků
- 1 celá skořice
- na špičku nože mletého kardamomu
- 100 ml vody
- 1 balíček cukru na sirup Dr.Oetker
Příprava
Pomeranče dáme do hrnce. Přidáme hřebíčky, skořici, kardamom a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme zchladnout. Poté přidáme cukr na přípravu sirupu a uložíme přes noc do ledničky. Druhý den propasírujeme přes sítko a sirup asi 5 minut povaříme. Ještě horký ho nalijeme do vymytých nahřátých láhví (sirupu bude asi 700 ml). Láhve pečlivě uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato. Pomerančový sirup je výborný na přípravu domácích limonád a koktejlů nebo do čaje.
Netradiční grog s pomerančem na zahřátí
Ingredience
- 40 ml rumu nebo likéru Black Fox
- 200 ml horké vody
- pomeranč na ozdobení
Příprava
Do sklenice z varného skla nebo hrnečku nalijeme 40 ml alkoholu a zalijeme horkou vodou. Lišáckou ozdobu uděláme z nakrojeného plátku pomeranče spíchnutého párátkem.