Zimní zavařování: Udělejte si domácí marmeládu z pomerančů s rumem či se zázvorem
Myslíte si, že zima není na zavařování ten správný čas? Možná, ale rozhodně se vyplatí udělat si několik skleniček proslulé marmelády z pomerančů, kterých je teď všude plno. Výroba je docela jednoduchá a výsledek ohromující! Přesvědčte se sami a udělejte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak: se skořicí, badyánem a vanilkou, s rumem nebo se zázvorem.
Za vznikem proslulé pomerančové marmelády stojí podle legendy Skotové. Když v přístavu Dundee ztroskotala loď převážející pomeranče, místní jednorázové ohromné množství citrusů jednoduše zavařili. Výsledek byl překvapivě skvělý, takže na konci 18. století zde vznikla továrna vyrábějící marmeládu s kousky pomerančové kůry.
NENECHTE SI UJÍT: Využijte sezonu citrusů a udělejte mandarinkovou marmeládu nebo citronový likér
Název marmeláda je z Portugalska
Název marmeláda ovšem pochází z Portugalska, kde se tradičně rozvářely kdoule do husté, oranžové směsi, která ztuhla tak, že se dala krájet. Portugalsky se kdoule řekne marmelo - a pasta z kdoulí je marmeláda. Na chuť jí přišli také na anglickém královském dvoře a postupně se její obliba rozšířila po celé zemi a zásadně se změnilo její složení - místo kdoulí se používaly pomeranče. Ale jméno zůstalo.
Jak se dnes liší marmeláda od džemu a rosolu
- Dříve se rozlišovalo, buď zda jsou v zavařenině kousky ovoce (džem), nebo je konzistence jednolitá (marmeláda).
- Podle evropské legislativy se ale marmeládou může nazývat výhradně jen výrobek z citrusových plodů.
- Džemy jsou ovocné zavařeniny s minimálně 35 procenty ovoce.
- Rosol je vyrobený jen z ovocné šťávy, tedy bez kousků ovoce.
Pomerančová marmeláda s kořením
Ingredience
- 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
- celá skořice
- badyán
- 1 vanilkový lusk
- 1 balíček Gelfix Extra 2:1
- 500 g cukru
- šťáva z poloviny limetky
Postup
Pomeranče oloupeme a vykrájíme filátka. Ovoce vložíme do velkého hrnce. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme se 2 lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Přidáme skořici, badyán a semínka vyškrábaná zevnitř vanilkového lusku i lusk. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z limetky. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku. Marmeláda přidáním koření vydrží přibližně 6 měsíců.
Podle evropské legislativy se ale marmeládou může nazývat výhradně jen výrobek z citrusových plodů. Zdroj: iStock
Pomerančová marmeláda s rumem
Ingredience
- 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
- 4 - 5 lžic rumu
- 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1
- 1 - 2 lžičkyšťávy z BIO citronu
Postup
Pomeranče pečlivě oloupeme, rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek, které by způsobily zhořknutí marmelády. Kousky pomeranče buď 5 minut povaříme, nebo rozmixujeme, přidáme rum, 1 balení želírovacího cukru a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zhruba 4 minuty. Dochutíme citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znáte rozdíl mezi džemem a marmeládou? Zásadní roli hraje jedna ingredience
Pomerančová marmeláda se zázvorem
Ingrediece
- nakrájená kůra z 3 chemicky neošetřených pomerančů
- 500 g pomerančových filátek (= asi 9 velkých pomerančů)
- 500 ml vymačkané pomerančové šťávy
- 1 balíček Gelfix Extra 2:1
- 500 g cukru
- kousek zázvoru najemno nastrouhaného
Postup
Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme a 500 g rozmixujeme. Do hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru, strouhaný zázvor a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
3 kroky, jak udělat z pomeranče filátka
- Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.
- Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.
- Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.
Zdroj: cs.wikipedia.org, fresh.iprima cz