Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak udělat marmeládu z pomerančů? Vyzkoušejte recepty s rumem nebo zázvorem

Myslíte si, že na zavařování nejsou Vánoce správný čas? Možná, ale co využít hlavní sezony citrusového ovoce v obchodech a udělat si několik skleniček domácí marmelády z pomerančů, kterých je teď ve vánočním čase všude plno. Výroba je docela jednoduchá a výsledek naprosto ohromující! Přesvědčte se sami a udělejte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak podle našich receptů: se skořicí, badyánem a vanilkou pro sváteční náladu, s rumem na zahřátí a se zázvorem proti chřipce a nachlazení. A navíc vám prozradíme, jak snadno a rychle vykrájet z pomeranče filátka, kde a jak vznikla pomerančová marmeláda i jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem a rosolem.
Vydáno: 17.12.2019
Vánoční zavařování: Jak udělat domácí marmeládu z pomerančů třikrát jinak
Autor: istock.com Vánoční zavařování: Jak udělat domácí marmeládu z pomerančů třikrát jinak

Za vznikem proslulé pomerančové marmelády stojí podle legendy Skotové. Když v přístavu Dundee ztroskotala loď převážející pomeranče, místní jednorázové ohromné množství citrusů jednoduše zavařili. Výsledek byl překvapivě skvělý, takže na konci 18. století zde vznikla továrna vyrábějící marmeládu s kousky pomerančové kůry. Název marmeláda ovšem pochází z Portugalska, kde se tradičně rozvářely kdoule do husté, oranžové směsi, která ztuhla tak, že se dala krájet. Portugalsky se kdoule řekne marmelo a pasta z kdoulí je marmelada. Na chuť jí přišli také na anglickém královském dvoře a postupně se její obliba rozšířila po celé zemi a zásadně se změnilo její složení - místo kdoulí se používaly pomeranče. Ale jméno zůstalo.

Pomerančová marmeláda: podle evropské legislativy se marmeládou může nazývat jen výrobek z citrusů
Autor: pixabay.com Pomerančová marmeláda: podle evropské legislativy se marmeládou může nazývat jen výrobek z citrusů

Marmeláda, džem, rosol

Jak se dnes vlastně liší marmeláda od džemu a rosolu? Dříve se rozlišovalo, buď zda jsou v zavařenině kousky ovoce (džem), nebo je konzistence jednolitá (marmeláda). Podle evropské legislativy se ale marmeládou může nazývat výhradně jen výrobek z citrusových plodů. Džemy jsou ovocné zavařeniny s minimálně 35 procenty ovoce. Rosol je vyrobený jen z ovocné šťávy, tedy bez kousků ovoce.

Domácí pomerančová marmeláda s vánočním kořením
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí pomerančová marmeláda s vánočním kořením

Pomerančová marmeláda s vánočním kořením

Ingredience

  1. 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
  2. celá skořice
  3. badyán
  4. 1 vanilkový lusk „Bourbon“
  5. 1 balíček Gelfix Extra 2:1
  6. 500 g cukru
  7. šťáva z poloviny limetky

Postup

Pomeranče oloupeme a vykrájíme filátka. Ovoce vložíme do velkého hrnce. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme se 2 lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Přidáme skořici, badyán a semínka vyškrábaná zevnitř vanilkového lusku i lusk. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z  limetky. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku. Marmeláda přidáním koření vydrží přibližně 6 měsíců.

Domácí pomerančová marmeláda pro zahřátí a dobrou náladu
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí pomerančová marmeláda pro zahřátí a dobrou náladu

Pomerančová marmeláda s rumem

Ingredience

  1. 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
  2. 4 - 5 lžic rumu
  3. 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1
  4. 1 - 2 lžičky šťávy z BIO citronu

Postup

Pomeranče pečlivě oloupeme, rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek, které by způsobily zhořknutí marmelády. Kousky pomeranče buď 5 minut povaříme, nebo rozmixujeme, přidáme rum, 1 balení želírovacího cukru a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zhruba 4 minuty. Dochutíme citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Domácí pomerančová marmeláda se zázvorem
Autor: istock.com Domácí pomerančová marmeláda se zázvorem

Pomerančová marmeláda se zázvorem

Ingrediece

  1. nakrájená kůra z 3 chemicky neošetřených pomerančů
  2. 500 g pomerančových filátek (= asi 9 velkých pomerančů)
  3. 500 ml vymačkané pomerančové šťávy
  4. 1 balíček Gelfix Extra 2:1
  5. 500 g cukru
  6. kousek zázvoru najemno nastrouhaného

Postup

Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme a 500 g rozmixujeme. Do hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru, strouhaný zázvor a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky  marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

3 kroky, jak udělat z pomeranče filátka
Autor: archiv Dr.Oetker 3 kroky, jak udělat z pomeranče filátka

3 kroky, jak udělat z pomeranče filátka  

  1. Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.
  2. Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.
  3. Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás taky zajímat:

Kdoule

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Vánoce s vůní koření a pomerančů

Vánoce s vůní pomeranče a koření: Vyrobte aromatické svíčky a stromečky z citrusů

Pomerančové vánoční vychytávky

Vyrobte si dekorace z pomeranče! Jak ho sušit a co z něj vytvořit?

Článek je zařazen v: Vánoce , domácí pomerančová marmeláda , pomerančová marmeláda recepty , vánoční zavařování , džem , rosol
Speciály: Vánoce

reklama