Rychlé a efektní dobroty z jablek: Upečte jablečné růžičky a koláč
Co upéct z jablek kromě tradičního štrúdlu nebo žemlovky? Zkuste jablečné růžičky z listového těsta nebo koláč s jablečnou růží, obojí je boží. Podle našeho návodu obě atraktivní dobroty hravě zvládnete.
Jablka jsou nejoblíbenější podzimní ovoce u nás. Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se do nich přímo zakousneme, nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů a nápojů.
Z jablek se dá vykouzlit spousta dobrot od lahodných moučníků a dezertů (koláče, záviny, žemlovka, jablka v županu atd.) přes džemy, povidla, kompoty, přesnídávky, mošty, sirupy, pyré, šťávy i pálenky až po sušené křížaly nebo léčivý jablečný ocet. Skvělé jsou i k masu, stačí je přidat k pečícímu se vepřovému masu nebo kachně. Stejně tak se dají jablky vylepšit dušené zelí nebo bramborový salát.
Nenechte si ujít: Jak sklízet a uskladnit jablka: Poznáte, kdy už jsou zralá?
Máme pro vás dva recepty, jak si z jablek připravit hned dvě na pohled lákavé a na chuť lahodné dobroty.
Jablíčkové růžičky z listového těsta
Ingredience
1 listové těsto
6 lžiček meruňkového džemu nebo povidel
1 lžička citronové šťávy
červená jablka (na jednu růžičku je potřeba zhruba 7 plátků jablka)
Příprava
1. krok: Jablka neloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabeme jádřinec. Potom ostrým nožem krájíme slabé plátky asi 2 mm silné. Plátky opatrně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme citronovou šťávu a necháme přejít varem. Na sítu necháme okapat a vychladnout.
2. krok: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky 5x20 cm. Potřeme je rozehřátým meruňkovým džemem nebo povidly.
3. krok: Na delší stranu klademe plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby tvořily plátky růže.

Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Zdroj: Recepty s chutí
4. krok: Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Opatrně zavineme, konec těsta lehce přimáčkneme, aby růžička držela tvar.

Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Zdroj: Recepty s chutí
5. krok: Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Pečeme 10‒15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Kynutý koláč s jablečnou růží
Ingredience
150 ml mléka
125 g másla + 50 g na náplň
500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
75 g cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového aroma
900 g jablek
5 lžic meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády na potření
Příprava
1. krok: Na těsto zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.
2. krok: Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.
3. krok: Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35 x 30 cm. Plát potřeme štětcem nebo mašlovačkou máslem s aroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30 x 7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm.

První pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zdroj: archiv Dr.Oetker
4. krok: První pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl.
5. krok: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut. Ještě horký koláč potřeme rozehřátým džemem a necháme vychladnout.
Zdroj: fresh.iprima.cz