Rychlé a efektní dobroty z jablek: Upečte jablečné růžičky a koláč

Co upéct z jablek kromě tradičního štrúdlu nebo žemlovky? Zkuste jablečné růžičky z listového těsta nebo koláč s jablečnou růží, obojí je boží. Podle našeho návodu obě atraktivní dobroty hravě zvládnete.

Jablka jsou nejoblíbenější podzimní ovoce u nás. Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se do nich přímo zakousneme, nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů a nápojů.

Z jablek se dá vykouzlit spousta dobrot od lahodných moučníků a dezertů (koláče, záviny, žemlovka, jablka v županu atd.) přes džemy, povidla, kompoty, přesnídávky, mošty, sirupy, pyré, šťávy i pálenky až po sušené křížaly nebo léčivý jablečný ocet. Skvělé jsou i k masu, stačí je přidat k pečícímu se vepřovému masu nebo kachně. Stejně tak se dají jablky vylepšit dušené zelí nebo bramborový salát.

Nenechte si ujít: Jak sklízet a uskladnit jablka: Poznáte, kdy už jsou zralá?

Máme pro vás dva recepty, jak si z jablek připravit hned dvě na pohled lákavé a na chuť lahodné dobroty.

Jablíčkové růžičky z listového těsta

Ingredience

  • 1 listové těsto

  • 6 lžiček meruňkového džemu nebo povidel

  • 1 lžička citronové šťávy

  • červená jablka (na jednu růžičku je potřeba zhruba 7 plátků jablka)

Příprava

1. krok: Jablka neloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabeme jádřinec. Potom ostrým nožem krájíme slabé plátky asi 2 mm silné. Plátky opatrně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme citronovou šťávu a necháme přejít varem. Na sítu necháme okapat a vychladnout.

2. krok: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky 5x20 cm. Potřeme je rozehřátým meruňkovým džemem nebo povidly.

3. krok: Na delší stranu klademe plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby tvořily plátky růže.

4. krok: Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Opatrně zavineme, konec těsta lehce přimáčkneme, aby růžička držela tvar.

5. krok: Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Pečeme 10‒15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Kynutý koláč s jablečnou růží

Ingredience

  • 150 ml mléka

  • 125 g másla + 50 g na náplň

  • 500 g hladké mouky

  • 1 balíček sušeného droždí

  • 75 g cukru

  • 2 vejce

  • 1 lžička vanilkového aroma

  • 900 g jablek

  • 5 lžic meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády na potření

Příprava

1. krok: Na těsto zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.

2. krok: Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.

3. krok: Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35 x 30 cm. Plát potřeme štětcem nebo mašlovačkou máslem s aroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30 x 7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm.

4. krok: První pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl.

5. krok: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut. Ještě horký koláč potřeme rozehřátým džemem a necháme vychladnout.

Zdroj: fresh.iprima.cz


Přečtěte si také