návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, drahém a voňavém vánočním koření

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 08.12.2020
Vanilku znali už staří Aztékové a my si bez ní nedovedeme představit naše české Vánoce. Sladká a voňavá vanilka, plod (tobolka) tropické popínavé orchideje, je po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Jejím domovem je Mexiko, pojmenování pochází ze španělského výrazu „vainilla“. Vanilka je jedinečným kořením nejen vánočním, ale i nedoceněným přírodním lékem proti únavě a stresu, působí také jako afrodiziakum a zvyšuje erotickou přitažlivost. Vanilka má bohatou historii a zajímavý je způsob jejího pěstování a zpracování. I když vanilin, látku, která stojí za jedinečnou vanilkovou vůni i chutí, dnes dokážeme vyrobit synteticky, pravá vanilka zůstává stále nedostižná.

reklama

Pravá vanilka (vanilovník plocholistý Vanilla planifolia) je tropická popínavá orchidej původem z Mexika. Divoce rostoucí rostlina může dosáhnout výšky až 15 metrů, pěstovaná na plantážích se nechává růst do výšky asi dvou metrů. Je to jediná orchidej, ze které lze získat koření. V současné době jsou nejznámějšími místy pěstování vanilky ostrovy Madagaskar a Réunion, Mexiko a země jihovýchodní Asie.

Pravá vanilka má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť a hnědočernou barvu. Pěstovala se a využívala již v době Aztéků, kteří ji přidávali do kakaa a čokoládových placek. Když ji v 16. století přivezli Španělé do Evropy, začala se přidávat do nejdražších cukrovinek a také se používala k léčení, nejčastěji na snižování horečky nebo jako afrodiziakum.

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: jedna tobolka stačí na provonění až 5 kg cukru!
Autor: istock.com Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: jedna tobolka stačí na provonění až 5 kg cukru!

Pěstování vanilky

Vanilovník se dlouho pěstoval pouze v Mexiku, a to kvůli opylení včelami rodu Molipona a některými druhy kolibříků, kteří žijí pouze tam. Díky vynálezu umělého opylování, většinou pomocí tenké bambusové tyčky, se tato úžasná orchidej začala pěstovat i v jiných částech tropického světa. Vše od sázení přes opylování až po sklizeň provádí ručně.

Květy vanilovníku kvetou jen necelých 24 hodin a přesně v této lhůtě je potřeba provést umělé opylení. Jakékoliv zpoždění zničí úrodu. Z opylených květů vzniká masitá tobolka podobná lusku, proto se plody nesprávně označují jako vanilkový lusk. Po osmi až devíti měsících od opylení tobolky dozrávají. Sklízejí se, když začínají žloutnout, což je zhruba za půl roku. Zralý plod totiž vysychá a jeho žádaný aromatický obsah vytéká ven. Tobolky jsou okolo 25 cm dlouhé, dužnaté, naplněné šedavým míškem se spoustou drobných semen.

Pravá vanilka: z opylených květů vzniká masitá tobolka podobná lusku, proto se plody nesprávně označují jako vanilkový lusk
Autor: istock.com Pravá vanilka: z opylených květů vzniká masitá tobolka podobná lusku, proto se plody nesprávně označují jako vanilkový lusk

Zpracování vanilky

Vanilkové tobolky se dál zpracovávají dvěma způsoby typickými pro danou lokalitu a poté se distribuují v hermeticky uzavřených skleněných nebo kovových nádobách, aby neztrácely své aroma.

  1. Mokrý způsob se používá zejména na Madagaskaru a v Indonésii. Čerstvě sklizené tobolky se nechají půl minuty spařit ve vroucí vodě, rychle se osuší a rozloží na slunci. Během poledních veder jsou zakryty plachtou, kdy se opět zapaří, aby se v nich rozložil zbylý chlorofyl. Aromatické látky se musejí z tobolek uvolnit fermentací podobně jako u kávy, čaje nebo kakaových bobů. Tobolky se proto osm měsíců dosušují a dozrávají v dřevěných sudech. Neustále se musí kontrolovat, aby příliš nevyschly nebo nebyly napadeny plísněmi.
  2. Suchý způsob se používá hlavně v Mexiku. Sesbírané tobolky se nechají uvadnout v polostínu. Pak týden pendlují mezi sušením na slunci a pocením ve stínu. Pak se dosušují a zrají několik měsíců. I zde je nutný neustálý dohled.
Máte vanilkové rohlíčky s vanilkou?

Taky používáte na vánoční vanilkové rohlíčky orchidej?

Vanilka - drahá chuť orchidejí 1

Vanilka – drahá chuť orchidejí

Bourbonská vanilka a tahitská vanilka

Setkat se můžeme s různými názvy. Nejznámější je bourbonská vanilka, která pochází z klasického vanilovníku plocholistého, který se povedlo poprvé mimo Mexiko zkultivovat na ostrově Bourbon, dnes Réunion. Známá je také tahitská vanilka. Na Tahiti se vanilovník plocholistý náhodně zkřížil s divoce rostoucím vanilovníkem a vznikla tahitská vanilka, která se pěstuje také v Asii.

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: jejím domovem je Mexiko, pojmenování pochází ze španělského výrazu „vainilla“
Autor: istock.com Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: jejím domovem je Mexiko, pojmenování pochází ze španělského výrazu „vainilla“

Vanilka jako lék

Dnes se blahodárný vliv vanilky na zdraví už příliš nevyužívá, i když některé účinky jsou zajímavé. Dokáže pomoci při psychických problémech, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Povzbuzuje dobrou náladu a pomáhá při stresu. Působí proti únavě, dodává organismu energii a povzbuzuje mozkovou činnost. Působí také jako afrodiziakum a zvyšuje erotickou přitažlivost – její vůně úzce souvisí s lidskými feromony. Pomáhá léčit impotenci, ztrátu libida, frigiditu a erektilní disfunkci.

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: nejčastěji se používají semínka, což je vnitřní obsah tobolky; ta se získávají tak, že se tobolka ostrým nožem rozřízne podél, a pak se semínka vyškrábnou
Autor: istock.com Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: nejčastěji se používají semínka, což je vnitřní obsah tobolky; ta se získávají tak, že se tobolka ostrým nožem rozřízne podél, a pak se semínka vyškrábnou

Vanilka v kuchyni

Z  vanilky se nejčastěji používají semínka, což je vnitřní obsah tobolky. Ta se získávají tak, že se vanilka ostrým nožem rozřízne podél a pak se semínka vyškrábou a dají se tam, kam potřebujeme. Kromě celé tobolky si můžeme koupit vanilkový cukr, vanilkovou pastu, vanilkový extrakt, vanilkový cukr, mletou vanilku či vanilkovou sůl.

Vanilka, skořice, zázvor: Kvůli mlsání vánočního cukroví nemusíme mít špatné svědomí!

Vanilka, skořice, zázvor aneb Jak koření ve vánočním cukroví pomáhá zdraví

Vánoční cukroví podle horoskopu: Beran miluje linecké, Blíženci vosí hnízda, Kozoroh vanilkové rohlíčky

Upečte vánoční cukroví podle horoskopu: Beran má rád linecké, Blíženci vosí hnízda, Kozoroh vanilkové rohlíčky

Vanilka není jen příjemně sladká a aromatická. Nahradíme-li část cukru v receptu vanilkou, ve výsledku budeme jíst lahůdku s pocitem větší sladkosti a přitom s menší dávkou cukru. S vanilkou se můžeme potkat ve zmrzlinách, čokoládě, moučnících, ovocných, čokoládových a kakaových dezertech, sušenkách, sladkých omáčkách, mléčných koktejlech, likérech i vínech, zimních horkých nápojích a samozřejmě nesmí chybět ve vánočním cukroví, zejména vanilkové rohlíčky se bez ní neobejdou. Moderní trendy kombinují vanilku se solí (vanilková sůl, slaný vanilkový karamel) nebo kávou. V Mexiku se podává s tmavými fazolemi, zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny. Hodí se také k rybám a k mořským plodům.

Pravá vanilka má obrovský potenciál chuti a vůně, vanilková tobolka je recyklovatelná
Autor: istock.com Pravá vanilka má obrovský potenciál chuti a vůně, vanilková tobolka je recyklovatelná

Recyklace vanilky

Vanilka má obrovský potenciál chuti a vůně, vanilková tobolka je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka nebo jiné tekutiny. Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahřejeme a tobolku v ní necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, osušíme ji a použijme znovu. Můžeme ji vložit na dno nádoby, zasypat cukrem a za týden máme cukr vonící vanilkou. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění až 5 kg cukru! Již použitou tobolku můžeme vložit taky do rumu, vodky či medoviny a za několik dní si máme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: domácí vanilková zmrzlina
Autor: istock.com Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření: domácí vanilková zmrzlina

Domácí vanilková zmrzlina

Ingredience

  • 750 ml smetany ke šlehání 
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk (podélně rozpůlený a vyškrábaná dřeň)
  • 10 žloutků 
  • 200 g cukru 
  • špetka soli

Postup 

Smícháme smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Pomalu přivedeme těsně k bodu varu a sejmeme. V míse třeme žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá. Za stálého šlehání vlijeme postupně polovinu horké smetanové směsi. Vzniklou směs za stálého míchání vlijeme ke zbytku smetany. Za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme (nevaříme!) do zhoustnutí asi 10 minut. Přes jemné síto scedíme do mixéru, mixujeme asi 30 vteřin do pěny. Dáme do mísy, zakryjte fólií a necháme v lednici 3 až 4 hodiny, klidně přes noc. Vychlazený krém dáme do zmrzlinovače a připravíme zmrzlinu. Dáme ji do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku. Když nemáme zmrzlinovač, hotovu směs přelijeme do nádoby, ve které ji budeme mrazit. Dáme do mrazáku a každou půlhodinku důkladně promícháme, aby byla jemná a krémová. Míchání opakujeme zhruba pětkrát a pak necháme zmrazit úplně.

O vánočním koření a bylinkách by vás mohlo ještě zajímat:

Badyán, nejkrásnější koření s vánoční vůní a výraznou chutí, vyžene viry i bacily z těla

Badyán vyžene viry i bacily z těla. Vánoční koření tak oceníme po celý rok

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má palčivou, kořenitou, mírně nasládlou chuť

Nové koření patří do perníku i svíčkové a má blahodárné účinky. Léčí bolavé klouby nebo kašel

Jak udělat perníkové koření

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Uklidňující meduňka je ideální vánoční bylinka

Meduňka je ideální léčivá bylina. Přináší pohodu, klid, dobrou náladu a zahání stres

reklama

Článek je zařazen v: pravá vanilka , vanilka , vanilka (Vanilla) , vanilka koření , vanilka zdraví , vanilka chuť a vůně , vanilka pěstování , odkud pochází vanilka , domácí vanilková zmrzlina

reklama

Přečtěte si také