Semena z dýně nikdy nevyhazujte. Nasušte si je, získáte zdravou pochoutku

Už vás při dlabání dýně někdy napadlo, jaký poklad vlastně vyhazujete? Všichni známe dýňová semínka z obchodu, jak ta menší zelená, tak ta s tvrdou bílou slupkou. Přitom je nemusíme kupovat, stačí vydlabat dýni.

Nejchutnější jsou semínka z dýně olejné

Tykev olejná (Cucurbita papo var. Oleifera nebo styriaca) na první pohled vypadá vlastně stejně jako ostatní druhy tykví neboli dýní, jen je trochu náročnější na teplo, počet slunečných dnů i živiny. Dužina z plodů této dýně se ke konzumaci nevyužívá, pěstuje se výhradně pro semínka, ze kterých se lisuje olej metodou za studena. Tento olej je velmi zdravý, protože semínka jsou bohatá na aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny a také na celou řadu prvků, jako je hořčík, vápník, zinek a železo. Olej se využívá do salátů a polévek, ale pouze za studena.

Konzumace samotných semínek je také neobyčejně zdraví prospěšná. Šedozelená semínka mají příjemnou oříškově nasládlou chuť, pro kterou jsou velmi oblíbená, a většina lidí si ani neuvědomuje, jak moc pojídáním této pochoutky pečují o své zdraví.

Semínka dokážou snižovat cholesterol i krevní tlak, a snižují tak riziko infarktu i mrtvice. Muži ocení i její účinek proti zbytnění prostaty. Semínka obsahují vitaminy A, B, D a E, a také zinek, železo, mangan, měď, vápník, fosfor, hořčík, draslík a selen.

Jak připravit semínka dýně olejné

Plně vyzrálé dýně v době, kdy se jejich zelená barva promění alespoň částečně ve žlutou a začne zasychat stopka plodu, nechte po utržení ještě několik dní ležet na záhonech. Urychlíte tak dozrávání plodu a semena půjdou snadněji uvolnit z dužiny. Pak dýni rozkrojte a dužinu se semeny vydlabejte. Semena pak pod tekoucí vodou z dužiny uvolněte a nechte oschnout rozložená na pečicím papíře. Nejzdravější jsou semínka jen v přírodním stavu, ale můžete je i prosolit.

Jedlá jsou i semínka z ostatních dýní

Semínka běžných druhů dýní jsou jedlá i zdravá, stejně jako semena dýně olejné, ale bohužel obsahují tvrdou slupku. Nejprve semínka musíte zbavit lepkavé dužiny, nejlépe v cedníku, opět pod tekoucí vodou. Čistá semínka nechte oschnout rozložená na pečicím papíře nebo je nechte sušit v troubě vyhřáté na 160 °C.

Usušená semena můžete rovnou konzumovat, ale jejich slupka je velmi tvrdá a málokdo je schopen ji rozkousat. Semena také obsahují velké množství tuku a jsou proto těžce stravitelná. Lepší stravitelnosti i snadnějšímu rozkousání, pomůže pražení semínek. Semena můžete pražit nasucho na teflonové pánvi nebo ve velmi tenké vrstvě řepkového oleje, másla nebo sádla. Pražení by mělo probíhat asi 15 minut. Semínka můžete opět konzumovat jen čistě přírodní nebo nasolená.

Zdroj: https://www.mezizenami.cz/dyne-obsahuje-mineraly-vlakninu-a-je-vhodna-pri-hubnuti/; https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/dyne-jak-zpracovat-urodu-a-uchovat-je-do-zasoby

Dýně a pokrmy z nich jsou v posledních letech čím dál oblíbenější:


Přečtěte si také