Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso
Oblíbená japonská dýně skvěle chutná pečená, ale může se z ní připravit i polévka nebo třeba omáčka. Recept je jednoduchý a rychlý. Omáčkou navíc můžete polít těstoviny, noky i pečené maso.
Hokaido je odrůdou tykve velkoplodé a vyšlechtili ji vJaponsku. Vposledních letech si našla cestu do českých kuchyní také díky tomu, že se nemusí loupat a má zajímavou nasládlou chuť připomínající kaštany. Koupíte ji za docela nízké ceny na trzích i vsupermarketech. Oproti jiným odrůdám tykví velkoplodých je hokaido poměrně malá, většinou se konzumuje, když má mezi jedním a dvěma kily.
Omáčka zdýně hokaido
Omáčka může mít výraznou i jemnou chuť, záleží jen na vás, jak ji okořeníte.
Ingredience
- menší dýně hokaido
- stroužek česneku
- olivový olej
- vývar
- sůl, pepř
- chilli papričky podle chuti, med, kurkuma
- tymián nebo rozmarýn
- cibule (nemusí být)
Postup
Nakrájejte dýni na menší kousky (zhruba 1 cm) a smažte ji na oleji, dokud nechytne barvu. Můžete také nejprve osmažit cibulku, ale pozor, pokud to uděláte, omáčka nebude výrazně oranžová, spíše hnědá. Přidejte česnek nasekaný na kousky, sůl, pepř a zalijte hrnkem vývaru. Dýně by měla být namočená, ale nesmí plavat, pak by byla omáčka moc řídká. Pro barvu můžete přidat kurkumu nebo dokonce šafrán. Přidejte chilli, může být i čerstvé. Dochucení je jen na vás, skvěle omáčka chutná i smedem. Můžete vní vyvařit i čerstvé bylinky.
Když dýně změkne a část vody se vyvaří, přesuňte směs do mísy nebo do nádoby na mixování. Použijte tyčový mixér a vytvořte jemnou omáčku. Pokud by byla moc hustá, můžete dolít trochu vývaru.
Omáčka skvěle chutná promíchaná snoky a slaným sýrem (třeba balkánským), ale můžete ji použít i na špagety nebo jí doplnit pečené maso.
Další recepty z dýně Hokkaidó: