reklama

Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso

Matouš Hartman
4. září 2020
Oblíbená japonská dýně skvěle chutná pečená, ale může se z ní připravit i polévka nebo třeba omáčka. Recept je jednoduchý a rychlý. Omáčkou navíc můžete polít těstoviny, noky i pečené maso.
reklama

Hokaido je odrůdou tykve velkoplodé a vyšlechtili ji vJaponsku. Vposledních letech si našla cestu do českých kuchyní také díky tomu, že se nemusí loupat a má zajímavou nasládlou chuť připomínající kaštany. Koupíte ji za docela nízké ceny na trzích i vsupermarketech. Oproti jiným odrůdám tykví velkoplodých je hokaido poměrně malá, většinou se konzumuje, když má mezi jedním a dvěma kily.

Omáčka zdýně hokaido

Omáčka může mít výraznou i jemnou chuť, záleží jen na vás, jak ji okořeníte.

Ingredience

  1. menší dýně hokaido
  2. stroužek česneku
  3. olivový olej
  4. vývar
  5. sůl, pepř
  6. chilli papričky podle chuti, med, kurkuma
  7. tymián nebo rozmarýn
  8. cibule (nemusí být)

Postup

Nakrájejte dýni na menší kousky (zhruba 1 cm) a smažte ji na oleji, dokud nechytne barvu. Můžete také nejprve osmažit cibulku, ale pozor, pokud to uděláte, omáčka nebude výrazně oranžová, spíše hnědá. Přidejte česnek nasekaný na kousky, sůl, pepř a zalijte hrnkem vývaru. Dýně by měla být namočená, ale nesmí plavat, pak by byla omáčka moc řídká. Pro barvu můžete přidat kurkumu nebo dokonce šafrán. Přidejte chilli, může být i čerstvé. Dochucení je jen na vás, skvěle omáčka chutná i smedem. Můžete vní vyvařit i čerstvé bylinky.

Když dýně změkne a část vody se vyvaří, přesuňte směs do mísy nebo do nádoby na mixování. Použijte tyčový mixér a vytvořte jemnou omáčku. Pokud by byla moc hustá, můžete dolít trochu vývaru.

Omáčka skvěle chutná promíchaná snoky a slaným sýrem (třeba balkánským), ale můžete ji použít i na špagety nebo jí doplnit pečené maso.

Další recepty z dýně Hokkaidó:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: podzimomáčkareceptHokkaido
reklama