Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou
Dýně hokaido doslova vtrhly do našich zahrad i kuchyní jenom před pár lety, ale rychle si získaly oblibu, které jiné druhy dýní jen těžko konkurují. Asi nejoblíbenějším pokrmem z dýně hokaido je krémová polévka. Má různé varianty, ale základ je vždy stejný.
Co budete potřebovat na krémovou polévku z dýně hokaido
- 1 středně velkou dýni hokaido
- 6 středních mrkví
- 4 střední kořenové petržele
- 3 střední cibule
- 1,5 l vody
- 3 stroužky česneku (podle chuti)
- 3 snítky libečku
- misku vařené cizrny (cizrnu namočte na 12 hodin ve vodě a pak ji v nové osolené vodě uvařte do měkka)
- olej
- kousek másla
- sůl
- mletý pepř
Jak budete postupovat při přípravě polévky z dýně hokaido
Vydlabejte dýni
Dýni rozkrojte na polovinu a lžící vydlabejte vnitřní část se semeny. Očistěte kořenovou zeleninu, cibuli i česnek.
Zeleninu osmahněte
Do hrnce nalijte trochu oleje a osmahněte na něm mrkev (jednu mrkev si ponechte stranou), petržel a cibuli, nakrájené na větší kusy. Asi po dvou minutách přidejte dýni, nakrájenou také na větší kusy, a společně osmahněte, až zelenina získá zlatavý nádech. Zalijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do změknutí.
Mixujte a přidejte mrkev
Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte prolisovaný česnek, nakrájený libeček a poslední mrkev, nakrájenou na tenká kolečka. Pro zjemnění polévky přidejte kousek másla a polévku povařte, aby změkla i kolečka mrkve.
Polévku servírujte
Do hotové polévky přidejte uvařenou cizrnu a už dále nevařte.
Prima tipy
- Místo cizrny můžete spolu s kolečky mrkve přidat do polévky i na kostičky nakrájené brambory.
- Polévka také skvěle chutná s osmaženou houstičkou.
- Pokud vám polévka nechutná, zkuste jí dát ještě jednu šanci a příště dýni před osmahnutím oloupejte. Ztratíte tak sice část zdravých živin ze slupky, ale dýně je pak jemnější a ztratí mírně moučnou chuť, která se někdy objevuje u hodně zralých dýní.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek