reklama

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná. Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Lenka Valjentová
5. října 2020
Dýně jsou ozdobou podzimních zahrad a dýňová polévka oblíbenou pochoutkou. Málokdo však už ví, že dýně máslová, muškátová, špagetová či hokaido mají také prokazatelné léčivé a zkrášlující účinky. Přinášíme hned šest pádných důvodů, proč byste měli jíst dýně. Určitě si dýně dopřávejte co nejvíc během sychravých podzimních dnů, protože posilují imunitu a chrání před viry a bacily. Kompoty patřily v dobách socialismu k oblíbeným domácím z
reklama

Dýně jako přírodní lék

Dýně obsahuje především vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou, zminerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. Vporovnání sjinými druhy podzimní zeleniny obsahuje mnohem více betakarotenu, který se vtěle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk volnými radikály.

1. Chřipka a nachlazení

Díky vysokému obsahu antioxidantů dýně pomáhajípřirozeně posilovatimunitní systéma chrání tělo před viry, bacily a bakteriemi, a dokonce i před některými nádorovými onemocněními – pomáhá dlouhodobá a pravidelná každodenní konzumace dýňové dužiny. Určitě si dýně co nejvíc dopřávejte během prvních chladných dnů, než začne řádit chřipková epidemie.

2. Hypertenze a infarkt

Dýně obsahují množství cenných nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovatvysoký krevní tlaka hladinu zlého cholesterolu a tím iriziko vzniku infarktu amrtvice.

3. Hubnutí a detoxikace

Dýně má až 90 % vody asnadno vás zasytí; ve 100gramech je pouhých 30kalorií, takže je nezbytným pomocníkem při hubnutí.Dýněpomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny a také odvádí přebytečnou vodu,takže se výborně hodí k detoxikaci. Z těla také odvádí přebytečnou vodu. Zkuste dýňovou čisticí kůru:3 dny jezte pouze podušenou dýni a k tomu během denně vypijete 2 litry vlažné vody, po 3 dnech ještě jednou zopakujte.

4. Anti-agingkosmetika

Dýňová dužina se uplatňuje také vanti-agingkosmetice, protože skvěle hydratuje a vyživuje, a tak pleť omlazuje a zabraňuje jejímu stárnutí. Smíchejte 1 lžíci najemno nastrouhané dýně, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžičku medu a 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy. Dýňovou masku naneste na vyčištěný obličej i dekolt a nechte 25–30 minut působit. Po uplynutí této doby opláchněte vlažnou vodou.

5. Prostata i menopauza

Koho trápí časté zánětymočového měchýřea ledvin, měl by léčbu podpořit dýňovými semínky. Ta také účinně pomáhají mužům sezvětšenouprostatou a ženám vmenopauze. Jednou za den rozžvýkejte 5 lžic dýňových semen ado dvou týdnů byste se měli cítit lépe. Dýňová semínka jsou významným zdrojem většího množství zinku, který je důležitý při léčbě celéřady nemocí.

6. Kožní nemoci

Ze semen dýně se zastudena lisuje olej, který dodává tělu potřebné živiny, pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje činnost srdce aledvin. Dýňový olej pomáhá v boji skožními onemocněními, doporučuje se přilupénce,aknéa ekzémech. Zábal zdýňového oleje pomáhá poškozeným vlasům.

Retro dýňový kompot àlaananas s aroma

Ingredience

  • 1 kg očištěné a na kostičky nakrájenédýně
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1lžičku kyseliny citronové
  • 2 lžičky ananasového aroma

Postup

Smíchámedýni s vodou a cukrem, přidáme aroma a kyselinu citrlnovou. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme, dokud dýně nezačne sklovatět – asi 35 minut. Případnou pěnu odebereme a kompot plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru na 10–20 minut.

Retro dýňový kompot àlaananas s džusem

Ingredience

  • 1–1,3 kg oloupané ana kostky nakrájené dýně
  • 400 g cukru
  • 1 l vody
  • 250 ml ananasového džusu

Postup

Vodusvaříme scukrem. Do cukerného roztoku vložíme dýni a 3 minuty povaříme. Potom dýni vyjmeme a narovnáme do sklenic. Do nálevu přidámedžusa nalijeme na dýni ve sklenicích. Sklenice zavíčkujeme. Dáme je do zavařovacího hrnce a zalijeme vodu zhruba do poloviny výšky sklenic. Kompot zavařujeme při teplotě 85 °C 15–20 minut.

Dýně do kuchyně

  • Dýně Goliáš je oranžový obr, ze kterého se vyřezávají halloweenskástrašidla. Má hladkou oranžovou slupku a je vhodná na zavařování i jakopotrava pro zvířata, obsahuje hodně vody, a tak se nehodí ke skladování.
  • Dýně hokaidomá ořechovou příchuť. V podstatě je univerzální a můžete ji přidávat do slaných i sladkých pokrmů.
  • Máslová dýněje ve tvaru hrušky. Má hodně dužiny,málo semen a jeho dost sladká. Muškátová dýně má pevnější strukturu a nádherně voní. Může mít od zelené až po oranžově hnědou barvu. Snadno se krájí a nejlépe chutná v polévkách.

Dýně jako dekorace

Některé dýně se sice nehodí na talíř, zato ale vyniknou ve veselých podzimních a haloweenských aranžmá, která doslova rozsvítí pochmurné dny. Oblíbené jsou hlavně nejrůzněji tvarované protáhlé a oválné drobné dýně s bradavičnatým povrchem, z barev převažuje oranžová a žlutá. Sice se dajíjíst, jejich dužina ale nemá chuť a některé druhy svým podivným vzhledem k jídlu ani nelákají.

Knejhezčím patří dýně zvaná Andělská křídla, oranžová buclatá Jack be little, zmenšenina klasické halloweenské dýně, dlouhokrké Crookneck neboli labutěnky, dále Trnová koruna se špičatými výrůstky, která svým tvarem připomíná mořskou hvězdici, nebo pruhovaná Sweet dumpling.

O dýních by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama