Zapečená dýně hokaido: Pochoutka s mletým masem, cuketou a žampiony

Dýně hokaido doslova vtrhla před pár lety do našich kuchyní a dokonale se v nich zabydlela. Její cizokrajný název jí v tom ani v nejmenším nezabránil. Můžete z ní připravit nejen skvělou krémovou polévku, ale vynikající je i zapečená s mletým masem.

Co budete potřebovat na plněnou dýni

Jak budete postupovat při přípravě plněné dýně

  • Dýním odřízněte špičky, aby dobře stály.
  • Pak seřízněte horní části, aby vznikla budoucí víčka.
  • Neodstraňujte stopky, usnadní vám manipulaci s dýněmi, až budou horké a mastné.
  • Dýně vydlabejte.

  • Vydlabané dýně postavte i s víčky do pekáče, vyloženého pečicím papírem.
  • Dýně pokapejte olivovým olejem, který rozetřete po celých dýních, i uvnitř.
  • Nezapomeňte ani na víčka, také je potřete ze všech stran.

  • Vnitřní části dýní posypte kořením na zapečenou zeleninu a ještě trochu posolte.
  • Dýně dejte na 20 minut zapéct do trouby, vyhřáté na 200 °C.

  • Žampiony a cibuli očistěte, nakrájejte na menší kousky a vsypte na pánev s trochou oleje.
  • Orestujte, až začnou žampiony pěkně vonět.

  • Přidejte mleté maso, promíchejte s cibulí a žampiony, osolte a opepřete.
  • Můžete přidat i stejné koření, jakým jste posypali dýně.

  • Nakonec přidejte nastrouhanou cuketku a ještě asi 5 minut provařte.

  • Z trouby vyndejte dýně, víčka odložte na talíř a větší spodní části ještě asi na 10 minut do trouby vraťte.

  • Upečené dýně naplňte připraveným mletým masem se žampiony a cuketou, na maso položte plátky sýra, zaklopte dýňovým víčkem a dejte na 10 minut ještě zapéct.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také