Zapečená dýně hokaido: Pochoutka s mletým masem, cuketou a žampiony
Dýně hokaido doslova vtrhla před pár lety do našich kuchyní a dokonale se v nich zabydlela. Její cizokrajný název jí v tom ani v nejmenším nezabránil. Můžete z ní připravit nejen skvělou krémovou polévku, ale vynikající je i zapečená s mletým masem.
Co budete potřebovat na plněnou dýni
- 2 menší dýně hokaido
- ½ kg mletého masa (mix hovězí a vepřové maso)
- 6 žampionů
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cuketu
- 1 cibuli
- olivový olej
- koření na pečenou zeleninu
- sůl
- pepř
- plátkový sýr eidamského typu
Jak budete postupovat při přípravě plněné dýně
- Dýním odřízněte špičky, aby dobře stály.
- Pak seřízněte horní části, aby vznikla budoucí víčka.
- Neodstraňujte stopky, usnadní vám manipulaci s dýněmi, až budou horké a mastné.
- Dýně vydlabejte.
- Vydlabané dýně postavte i s víčky do pekáče, vyloženého pečicím papírem.
- Dýně pokapejte olivovým olejem, který rozetřete po celých dýních, i uvnitř.
- Nezapomeňte ani na víčka, také je potřete ze všech stran.
- Vnitřní části dýní posypte kořením na zapečenou zeleninu a ještě trochu posolte.
- Dýně dejte na 20 minut zapéct do trouby, vyhřáté na 200 °C.
- Žampiony a cibuli očistěte, nakrájejte na menší kousky a vsypte na pánev s trochou oleje.
- Orestujte, až začnou žampiony pěkně vonět.
- Přidejte mleté maso, promíchejte s cibulí a žampiony, osolte a opepřete.
- Můžete přidat i stejné koření, jakým jste posypali dýně.
- Nakonec přidejte nastrouhanou cuketku a ještě asi 5 minut provařte.
- Z trouby vyndejte dýně, víčka odložte na talíř a větší spodní části ještě asi na 10 minut do trouby vraťte.
- Upečené dýně naplňte připraveným mletým masem se žampiony a cuketou, na maso položte plátky sýra, zaklopte dýňovým víčkem a dejte na 10 minut ještě zapéct.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek