Švestkové knedlíky třikrát jinak: Tvarohové, kynuté a bramborové

Švestkové knedlíky jsou tradiční česká specialita, které nikdo neodolá. Nejčastěji se připravují z kynutého, tvarohového či bramborového těsta. Objevte tři osvědčené recepty na švestkové knedlíky!

Jak  švestky zpracovat

Modré až tmavě fialové švestky patří mezi tradiční české ovoce. Mírně nasládlé švestky můžeme sušit, zavařit jako kompot, naložit do alkoholu, vyrobit sirup, šťávu i víno. Na pozdější použití je můžeme zamrazit. Pálí se z nich proslulá slivovice. Ze sušených švestek můžeme připravit polévku s houbami, jáhlovou kaši, dokonce je můžeme kombinovat s fazolemi.

Vyplatí se vědět: Proč jsou švestky tak skvělé? Kromě unikátní chuti nabízejí i zajímavé účinky na zdraví

Oblíbené jsou švestkové koláče s drobenkou, záviny a buchty, nákypy a mnoho dalších dobrot. A především švestkové knedlíky, které se tradičně dělají z kynutého nebo tvarohového či bramborového těsta. Tady jsou recepty.

Švestkové knedlíky z tvarohovo-chlebového těsta ve skořicové strouhance

Ingredience

  • švestky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 270 g tvarohu
  • 130 g toustového chleba bez kůrek
  • 20 g hladké mouky
  • 30 g změklého másla
  • 25 g cukru krupice
  • asi 2 lžičky skořice
  • 3–5 lžic strouhanky
  • 1–2 lžičky cukru krupice
  • máslo na přelití

Příprava

  1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem a žloutkem do pěny. Přidáme tvaroh a nakonec rozmixovaný toustový chléb. Těsto necháme 2 hodiny rozležet.
  2. Připravíme si skořicovou strouhanku na obalení knedlíků. Strouhanku opečeme na suché pánvi dozlatova, vmícháme cukr a skořici (podle chuti) a ještě chvíli pomalu pražíme.
  3. Z těsta uděláme placičky a zabalíme do nich vypeckované švestky. Vaříme asi 8 minut a hned po vyndání knedlíky obalíme ve skořicové strouhance. Podáváme přelité rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Přečtěte si: Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?

Knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta se švestkami plněnými povidly

Ingredience

  • 400 g brambor vařených ve slupce
  • 400 g hrubé mouky
  • 400 g tvarohu
  • 15 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • švestková povidla
  • švestky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Příprava

  1. Uvařené brambory necháme vychladnout, pak oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s moukou, solí, 250 g tvarohu, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto.
  2. Vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou švestkových povidel a zabalíme do těsta.
  3. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme zhruba 10 minut, dokud nevyplavou.
  4. Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme se zbylým tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.

Kynuté švestkové knedlíky

Ingredience

  • 300 g hrubé mouky
  • 200 ml teplého mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • vejce
  • 1 špetka soli
  • švestky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • cukr
  • mletý mák

Příprava

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do mléka vmícháme krystalový cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mouky přidáme špetku soli, vykynutý kvásek a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta uděláme knedlíky se švestkami a vaříme je buď v páře asi 10 minut, nebo ve vroucí osolené vodě. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou.
  4. Švestkové knedlíky podáváme posypané strouhaným tvrdým tvarohem a mákem (nebo jen tvarohem nebo jen mákem), cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Zdroje: akademiekvality.cz, receptyschuti.cz, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také