Švestkové knedlíky třikrát jinak. Udělejte je z těsta tvarohového, kynutého a bramborového
Švestkové knedlíky třikrát jinak. Připravte je z těsta tvarohového, kynutého a bramborového Zdroj: iStock
I jednoduchá stará česká klasika – ovocné, konkrétně švestkové knedlíky – může být parádní sváteční jídlo, kterému nikdy nikdo neodolá. Možná jen zarytí odpírači sladkých jídel. Švestkové knedlíky se tradičně dělají z kynutého nebo tvarohového či bramborového těsta. Tady jsou recepty.
Švestkové knedlíky z tvarohovo-chlebového těsta ve skořicové strouhance
Ingredience
- švestky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 270 g tvarohu
- 130 g toustového chleba bez kůrek
- 20 g hladké mouky
- 30 g změklého másla
- 25 g cukr krupice
- asi 2 lžičky skořice
- 3–5 lžic strouhanky
- 1–2 lžičky cukru krupice
- máslo na přelití
Příprava
- Máslo utřeme s cukrem a vejcem a žloutkem do pěny. Přidáme tvaroh a nakonec rozmixovaný toustový chléb. Těsto necháme 2 hodiny rozležet.
- Připravíme si skořicovou strouhanku na obalení knedlíků. Strouhanku opečeme na suché pánvi dozlatova, vmícháme cukr a skořici (podle chuti) a ještě chvíli pomalu pražíme.
- Z těsta uděláme placičky a zabalíme do nich vypeckované švestky. Vaříme asi 8 minut a hned po vyndání knedlíky obalíme ve skořicové strouhance. Podáváme přelité rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta se švestkami plněnými povidly
Ingredience
- 400 brambor vařených ve slupce
- 400 g hrubé mouky
- 400 g tvarohu
- 15 g másla
- 1 vejce
- sůl
- švestková povidla
- švestky
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
Příprava
- Uvařené brambory necháme vychladnout, pak oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s moukou, solí, 250 g tvarohu, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto.
- Vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou švestkových povidel a zabalíme do těsta.
- Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme zhruba 10 minut, dokud nevyplavou.
- Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme se zbylým tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.
Kynuté švestkové knedlíky
Ingredience
- 300 g hrubé mouky
- 200 ml teplého mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- švestky
- máslo
- tvrdý tvaroh
- cukr
- mletý mák
Příprava
- Nejprve si připravíme kvásek. Do mléka vmícháme krystalový cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Do mouky přidáme špetku soli, vykynutý kvásek a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta uděláme knedlíky se švestkami a vaříme je buď v páře asi 10 minut, nebo ve vroucí osolené vodě. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou.
- Švestkové knedlíky podáváme posypané strouhaným tvrdým tvarohem a mákem (nebo jen tvarohem nebo jen mákem), cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Zdroje: akademiekvality.cz, receptyschuti.cz, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)