Jak sklízet hrušky a uskladnit je na zimu. Z padaných udělejte pečená povidla

Hruška je tradiční podzimní ovoce s jedinečně lahodnou chutí. Poradíme vám, jak se dá poznat, že jsou hrušky zralé, jak je sklízet a správně uskladnit na zimu, abyste si mohli na šťavnatém ovoci pochutnat třeba o Vánocích.

Kdy dozrávají hrušky

Hrušky, plody stromu hrušeň obecná (Pyrus communis), se sklízejí podle odrůdy od konce léta až do začátku listopadu.

Podle dozrávání plodů se hrušně dělí na letní (např. Clappova, Williamsova, Williamsova červená, Alice, Isolda, Milada), podzimní (např. Konference, Boscova lahvice, Manon, Nitra, Monika) a zimní (např. Amfora, Astra, Bohemica, Erika,Dicolor, Generál Leclerc, Lucasova, Marble, Pařížanka).

Letní odrůdy jsou méně trvanlivé, vydrží maximálně dva týdny, zimní odrůdy vydrží nejdéle a dají se dobře skladovat přes zimu, nevydrží ale tak dlouho jako jablka.

Jak poznat zralou hrušku

  • Obecně se u hrušek rozlišuje zralost sklizňová a konzumní. Není dobré sklízet ovoce ze stromu příliš brzy, protože plody potřebují dostatek slunce, aby získaly tu správnou chuť i vůni. A naopak by hrušky neměly na stromech zůstat moc dlouho, protože pak budou příliš měkké a moučnaté.
  • Chcete-li si být jisti, že už jsou hrušky připravené ke sklizni, udělejte tzv. zkoušku stopky. Hrušky se sklízejí v momentě, když se stopka snadno oddělí od větve, pokud plod nadzvednete a lehce otočíte proti směru, jakým roste jejich stopka. Za plod netahejte silou, ale opatrně ho odlamujte.
  • Podle tradiční rady pěstitelů hrušek je možné určit zralost plodů podle barvy jader – čím jsou tmavší, tím jsou zralejší. Nejlepší způsob, jak kontrolovat barvu jader, je rozkrojit ovoce, které spadlo na zem.
  • V době sklizně jsou ale hrušky ještě tvrdé a méně chutné, do konzumní zralosti „dojdou“ až uskladněné ve spíži nebo ve sklepě. Podle odrůdy to trvá několik dní až týdnů, než dužina změkne, je šťavnatá a má typické aroma.
  • Pokud se nemůžete dočkat, urychlete proces zrání tím, že ovoce vložíte do papírového sáčku se zralým jablkem nebo banánem.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?

Jak sklízet hrušky

  • Hrušky trhejte opatrně, abyste je nepoškodili. Nikdy netrhejte hrušky bez stopky, zvláště na uskladnění.
  • Na sklizeň je optimální čas ráno nebo večer, ideální je den pod mrakem, ale nesmí pršet.
  • Hrušky mírně poškozené, bez stopky nebo padané okamžitě zpracujte, udělejte třeba koláč, kompot, povidla, pálenku nebo pracharandu (rozemletý prášek z hruškových křížal).

Tipy, jak skladovat hrušky

  1. K dlouhodobému uskladnění se hodí plody zimních odrůd hrušní, které potřebují uležet, aby dostaly tu pravou chuť.
  2. Uskladnit můžete jenom trhané, kvalitní, zdravé a nepoškozené plody s neporušenou stopkou. Každou hrušku před uskladněním prohlédněte. Pokud hrušky sklízíte na vlastní zahradě, uskladnění neodkládejte. Čím déle čerstvé ovoce zůstává mimo vhodné prostředí, tím rychleji se kazí.
  3. Hrušky skladujte stejně jako jablka, ale jsou na náročnější a doba jejich skladovatelnosti je ve srovnání s jablky kratší. Zatímco jablka se doporučuje ukládat stopkou dolů a bubákem nahoru, u hrušek je tomu naopak - stopkou nahoru a bubákem dolů.
  4. Hrušky na uskladnění rozložte do čistých, nejlépe vydezinfikovaných vzdušných bedýnek a lísek v jedné, maximálně dvou vrstvách. Dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi plody, aby se nepomačkaly.
  5. Dobrým způsobem, jak prodloužit dobu skladování je stará babská rada: roztavte si vosk a opatrně do něj namáčejte konečky stopek; tím zpomalíte proces zrání a hrušky vydrží delší dobu.
  6. Pro skladování hrušek je nejlepší sklep s co nejnižší teplotou (od do 2 do 4 °C) a dostatečnou vzdušnou vlhkostí 85 až 90 %, které docílíte kropením podlahy nebo umístěním namočených cihel. Nižší teplota může hrušky poškodit, při vyšší budou rychle dozrávat.
  7. Skladovací prostor musí být vzdušný a čistý, nejlépe vybílený vápnem s přídavkem 3% modré skalice. Ovoce potřebuje volné proudění vzduchu. V mrazivých dnech ale ve sklepě nevětrejte!
  8. Několikrát týdně hrušky kontrolujte, napadené okamžitě zužitkujte nebo vyhoďte.
  9. Hrušky je dobré skladovat odděleně od ostatního jídla a zeleniny, protože mají tendenci přejímat pachy. Hrušky proto nedáváme do blízkosti mrkve, brokolicedýněmelounů, brambor, jablek, česneku a cibule.
  10. Hrušky patří mezi druhy ovoce (spolu s např. švestkami a rajčaty), které vylučují velké množství etylénu, který při kontaktu s některými druhy ovoce a zeleniny urychluje jejich zkázu.

Hrušky v krabici

Hrušky nastelte do prostorné bedny mezi vrstvy rašeliny nebo hoblin – ta musí být dostatečně hrubá a suchá. Jednotlivé vrstvy ovoce oddělte od dalších minimálně třícentimetrovou vrstvou rašeliny nebo hoblin. Plody se nesmí vzájemně dotýkat a prostor mezi nimi a stěnou bedny včetně dna a víka musí být alespoň 8 cm.

Pečená povidla z padaných hrušek

Ingredience

  • 4 kg hrušek
  • 250 ml jablečného octa
  • 70 g cukru

Postup

Dobře vyzrálé hrušky rozpulte, odstraňte jádřince a umelte na masovém strojku. Přidejte jablečný ocet a cukr. Nalijte na pekáč a nechte přes noc odležet. Druhý den pečte bez míchání 4–5 hodin při 170 až 180 °C. Potom povidla důkladně promíchejte a ještě horká nalijte to sklenic.

Zdroje:  gardeningknowhow.comzahrada.bydleniprokazdeho.czcs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také