Proč jíst švestky? Kromě unikátní chuti nabízejí i zajímavé účinky na zdraví

Modré až tmavě fialové švestky patří mezi tradiční podzimní ovoce. Švestkové knedlíky a koláče, sušené švestky nebo dobrá slivovice jsou toho důkazem. Prozradíme, proč jíst švestky celý rok. Tak třeba proto, že mají jedinečnou sladkou chuť a zajímavé léčivé benefity. Například projímavý a detoxikační účinek švestek se využívá už po staletí, dnes mají své místo při hubnutí, posilování nervů při stresu i depresi nebo jako prevence proti chorobám z nachlazení.

Švestky jsou plody stromu s názvem slivoň švestka nebo také švestka domácí (Prunus domestica), jehož pěstování není náročné a u nás rostou takřka všude. Plody dozrávají od konce července do října a čím déle necháme modré plody zrát na stromě, tím lépe, protože utržené švestky špatně dozrávají a nemají pak typickou švestkovou chuť.

NENECHTE SI UJÍT: Švestky: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

Jak poznat správně zralou švestku

Správně zralé švestky jsou sladké, pevné, ale měkké. Čerstvě sklizené švestky mají jemně ojíněný bělavý povrch. Tento stíratelný povlak, který zabraňuje vysychání, si plody vytvářejí samy a je znakem čerstvosti a kvality.

Jak zdravé jsou švestky

Švestky mají pro své pozitivní účinky na lidské zdraví a vitalitu své oprávněné místo ve zdravé výživě. Švestky obsahují okolo 80 procent vody a taky vitaminy (A, B6, C, K a E), minerální látky a stopové prvky (vápník, hořčík, draslík, měď, fosfor, zinek a železo), třísloviny, organické kyseliny a nerozpustnou i rozpustnou vlákninu.

Kolik mají švestky kalorií

Ve 100 g švestek je jen asi 52 kalorií (220 kJ), téměř žádný tuk a pouze 11 g sacharidů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak hrušky správně sklízet a uskladnit na zimu. Z padaných udělejte pečená povidla

Na co jsou dobré švestky

  • Švestky mají detoxikační účinky a pomáhají při hubnutí, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu.
  • Posilují nervy a zlepšují paměť, pomáhají při depresi, stresu a nervozitě.
  • Podporují činnost střev a usnadňují vyprazdňování. Jako přírodní projímadlo jsou vhodné i pro děti.
  • Jsou osvědčeným podpůrným lékem na revmatismus a dnu, onemocnění ledvin a jater.
  • Díky vitaminu C jsou švestky dobrou prevencí proti chřipce a nachlazení.
  • Podporují hojení ran i tvorbu kolagenu.

Švestky proti dně

Protože švestky odbourávají a vyplavují z těla kyselinu močovou, jsou vítaným pomocníkem při dně – vždy před hlavním jídlem by měli lidé s dnou sníst dvě čerstvé švestky nebo vypít dvě sklenky švestkové šťávy; je možné používat švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypít.

Podzimní očistná švestková kúra

V čase sklizně doporučujeme vyzkoušet očistnou švestkovou kúru, která nastartuje a připraví náš imunitní systém na podzimní sychravé dny. Jeden až tři dny konzumujeme pouze švestky v množství, které je nám příjemné. K nim popíjíme během dne 1,5 až 2 litry vody.

Švestkový nápoj proti depresi

Několik švestek bez pecek (3 - 5) s vodou (asi 200 ml) a plátkem citronu bez kůry pomalu vaříme, dokud se nerozvaří. Pak tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme přidat trochu medu. Uklidňující švestkový nápoj mírně zahřívá a podporuje psychickou odolnost proti stresu a pomáhá při depresích a nervozitě. Navíc taky podporuje správné vyprazdňování.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?

Jak švestky zpracovat

Mírně nasládlé švestky mají ve studené i teplé kuchyni široké možnosti využití. Švestky můžeme sušit, zavařit jako kompot, naložit do alkoholu, vyrobit sirup, šťávu i víno. Na pozdější použití je můžeme zamrazit. Pálí se z nich proslulá slivovice. Ve studené kuchyni se používají hlavně do ovocných salátů a pohárů. Ze sušených švestek můžeme připravit polévku s houbami, jáhlovou kaši, dokonce je můžeme kombinovat s fazolemi.

Asi nejoblíbenější jsou švestkové knedlíky z bramborového, tvarohového i kynutého těsta, švestkové koláče s drobenkou, záviny a buchty, švestkové nákypy a mnoho dalších dobrot.

INSPIRUJTE SE: Švestková bublanina z nadýchaného sodovkového těsta

Patrně nejznámější jsou švestková povidla. A doma připravená jsou nesrovnatelně lepší než koupená v supermarketu. Abychom nemuseli několik hodin pobíhat s vařečkou kolem plotny, máme tenhle recept.

Rychlá pečená povidla

Ingredience

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 400 g cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 5 lžic rumu nbeo slivovice
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka mletého či najemno drceného hřebíčku
  • špetka mletého či najemno drceného badyánu

Příprava

Švestky, můžeme je nakrájet na menší kousky, rozložíme do pekáče a podlijeme octem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 až 220 °C a po zhruba půlhodině rovnoměrně posypeme polovinou cukru. Pečeme dalších 20 minut, potom přisypeme zbytek cukru a vrátíme znovu do trouby na dalších 15 až 20 minut. Švestky na pekáči nemícháme. Upečené švestky přesuneme opatrně do vysoké nádoby, přimícháme k nim alkohol a koření, vše zpracujeme tyčovým mixerem, nalijeme do připravených skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zdroje: bylinkydnes.czjimejinak.cz, nzip.czfresh.iprima.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také