návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak uvařit krkonošské kyselo, polévku s nezaměnitelnou chutí a vůní? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 13.10.2021
Krkonošské kyselo se smetanou: jako všechna regionální jídla, i kyselo má spoustu variant,
Autor: archiv Akademie kvality Krkonošské kyselo se smetanou: jako všechna regionální jídla, i kyselo má spoustu variant,
Krkonošské kyselo je tradiční česká polévka s jedinečnou chutí i vůní, za které vděčí především chlebovému kvásku a sušeným houbám. Je doma v horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě Čech, tedy především v Krkonoších a Orlických horách. Kyselo není kyselé, má ale pověstnou pikantní nakyslou chuť, kterou mu propůjčuje žitný chlebový kvásek. Podávalo se jako samostatné jídlo a traduje se, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Kdo kyselo nikdy neochutnal, měl by to napravit a zkusit třeba můj rodinný recept na podkrkonošské kyselo, které se u nás dění z matky na dceru.

reklama

Moje babička z Podkrkonoší dělala kyselo z vlastního žitného kvásku pravidelně jednou za dva týdny. Děda ho miloval a tvrdil, že nejlepší je až třetí den, když v něm stojí lžíce – tuhne totiž jak rosol. A ke kyselu ještě přikusoval chleba. Jako dítě jsem kyselo ráda neměla, vyjídala jsem jen kousky vajíček a brambor, což oba prarodiče nelibě nesli a říkali, že jsem frfňa. Babiččinu báječnému kyselu jsem přišla na chuť až později a dnes na něj nedám dopustit. Připravuji ho stále stejně podle jejího receptu, i když mám pocit, že tak dobré jako ona prostě nesvedu, ať se snažím sebevíc.

Na přípravu krkonošského kysela potřebujeme suroviny, které byly i na drsných horách celoročně dobře dostupné. Kyselo dobře chutná, ale také nadlouho zasytí, a to byl důvod, proč se v chudých horských a podhorských oblastech vařilo. 

Na kyselo je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní, protože byl nezbytný pro pečení chleba
Autor: istock.com Na kyselo je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní, protože byl nezbytný pro pečení chleba

Chlebový kvásek

Na základní polévku je nutný chlebový kvásek, který mívali v každé chalupě svůj vlastní a starali se o něj jako o oko v hlavě, protože byl nezbytný pro pečení chleba. Dnes není problém chlebový kvásek koupit nebo si ho můžeme připravit doma podle našeho návodu. Velká popularita pečení domácího chleba tak kyselu hodně nahrává!

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Sušené houby

Do kysela potřebujeme taky sušené houby, které kdysi v horských chalupách nahrazovaly maso. Kde nebylo maso, tam se od jara do podzimu chodilo na houby, kterých byly plné lesy. Přebytky hub se sušily do zásoby na zimu, kdy se pak používaly do různých jídel jako třeba bramboračky nebo hubníku či houbovníku.

Do kysela potřebujeme sušené houby, které kdysi v chudých horských chalupách nahrazovaly maso
Autor: istock.com Do kysela potřebujeme sušené houby, které kdysi v chudých horských chalupách nahrazovaly maso

Cibule, vejce, brambory…

Do kysela patří také cibule, vejce, kousek másla nebo sádla a brambory. A na dochucení sůl a kmín, toť vše. Když byly po ruce čerstvé byliny – pažitka nebo kopr, přidávaly se na osvěžení. Jako všechna regionální jídla i kyselo má spoustu variant, ale základní suroviny jsou stejné.

Jak doma založit chlebový kvásek a jak se o něj správně starat

Jak doma založit chlebový kvásek a jak se o něj správně starat

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Babiččino kyselo recept

Ingredience

Příprava

Kvásek přes noc namočíme do asi půl litru studené vody. Večer také namočíme sušené houby s ½ lžičky kmínu do asi půl litru vody. Druhý den uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě s kmínem. V hrnci povaříme asi 5 minut namočené houby s kmínem, osolíme a přidáme zhruba 1 l vody, pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky. Vařečkou nebo metličkou stále rozmícháváme, aby se kyselo nepřipálilo, což dělá rádo, stačí jen chvilka nepozornosti. Pomalu vaříme asi 10 minut. Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu vody. Ochutnáme a případně ještě přisolíme, ale nebývá to nutné.

Kyselo: k houbám pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky, stále rozmícháváme, aby se kyselo nepřipálilo
Autor: archiv Akademie kvality Kyselo: k houbám pomalu vlijeme rozkvedlaný kvásek přes síto, aby se nevytvořily hrudky, stále rozmícháváme, aby se kyselo nepřipálilo

Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a na másle nebo sádle osmažíme dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka. Nesmí být vysušená, spíše polosyrová, protože v horké polévce ještě dojdou. Hned je přidáme do kysela a promícháme. Uvařené brambory scedíme a buď oloupeme a nakrájíme a dáme do hrnce s polévkou, nebo podáváme zvlášť, ať si každý oloupe a dá do kysela sám.

Krkonošské kyselo je tradiční česká polévka s jedinečnou chutí i vůní, za které vděčí především chlebovému kvásku a sušeným houbám
Autor: archiv Akademie kvality Krkonošské kyselo je tradiční česká polévka s jedinečnou chutí i vůní, za které vděčí především chlebovému kvásku a sušeným houbám

Krkonošské kyselo se smetanou

Ingredience

  • Ingredience
  • 200 g chlebového kvásku
  • 600 ml vody
  • hrst sušených hub
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany
  • 4 vejce
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Příprava

Chlebový kvásek namočíme do studené vody, promícháme a necháme alespoň hodinu odstát. Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout a poté je nakrájíme na kousky. Ke kvásku přidáme sůl, kmín a houby a vše vaříme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi přilijeme 600 ml vody.

Kyselo: na osmažené cibulce uděláme řídká míchaná vajíčka a dáme do polévky
Autor: archiv Akademie kvality Kyselo: na osmažené cibulce uděláme řídká míchaná vajíčka a dáme do polévky

Nakrájíme cibulku, osmažíme ji dozlatova a přidáme vejce. Vejce připravíme míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmícháme do kysela. Nakonec zjemníme smetanou. Přidáme brambory, na talíři polévku posypeme čerstvou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.

Najdete nás i na Pinterestu:

 

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Proč české brambory patří k nejkvalitnějším a jak je kupovat

Jak nakupovat brambory a proč české patří mezi nejlepší?

Rané brambory jsou nejlepší na loupačku

BRAMBORY: Jak vypěstovat vlastní a připravit nové brambory na loupačku

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

Krásná, šťavnatá a zdravá

Vlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat

Objevte všechny barvy pravého pepře, univerzálního koření i nevšedního léku

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

reklama

Článek je zařazen v: Krkonošské kyselo , podkrkonošské kyselo , kyselo české , krkonošské kyselo recept , žitný chlebový kvásek , sušené houby , brambory

reklama

Přečtěte si také