reklama

Mladá rodina potřebovala další prostor, ale nechtěla zastavět celou zahradu. Tak si takto rozšířila své bydlení

zidkovm
27. března 2017
Pětičlenná rodina rozšířila svůj stoletý dům z časů vlády královny Viktorie o novou část. Ta je i díky přilehlému dvorku a zahradě neobyčejně dobře využitelná.
reklama

Původní dům z koloniální éry stojí na poměrně velkém pozemku, který umožnil obytný prostor velkoryse rozšířit. Každý podobný projekt je ovšem jen tak dobrý, jak dobře nakládá se zbývajícím venkovním prostorem.

Autor návrhu z atelieru Workshop Architecture rozčlenil exteriér tak, že k nově zbudované kuchyni s jídelnou a obývací zónou přiléhají z jedné strany dvorek a z druhé zahrada. Do obývací části díky tomu svítí slunce a dá se v ní i křížově větrat. Od dvorku proudící vzduch se přitom ochladí o zahradní jezírko, takže dovnitř vnese v létě vítaný svěží vánek. Prostornost i vzdušnost nové části domu pocitově ještě zvýrazňují výhledy do protilehlých stran.

Jak kuchyně s jídelnou, tak i pracovna, ložnice nebo koupelna jsou spíše menší a záměrně odkazují na omezený prostor původního domu. Doslova mají vyvolávat dojem, jako by byly jeho fragmenty. Autor tím jednak provázal staré stavení s novým a zároveň i dostál požadavku mladé rodiny, která nechtěla zastavět celý pozemek. Na rozdíl od dynamicky pojaté centrální obývací části je ze soukromých místností výhled jen do rohů pozemku, což podtrhuje jejich intimní povahu.

Pohled do decentně pojaté koupelny. Foto: Peter Bennetts

Kromě dispozic obě části domu propojují i shodné materiály. Podlaha z eukalyptových prken v původním domě přechází až do kuchyně s jídelnou v nové části, kde na ni navazuje dřevo jiné odrůdy téhož druhu stromu, které je použité i na celé ploše terasy. I díky této drobnosti se moderní stavba stala platnou součástí původního starého domu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: kuchynědůmkoupelnypracovna
reklama