reklama

Nová kuchyň a rustikální obývák pro pěstounku, která se stará o děti s nelehkým osudem

Matouš Hartman
9. března 2021
Před designérkami Veronikou Heroldovou a Renatou Pápai stál žalostně vyhlížející dům. Uvnitř to bylo jen o trochu lepší. Interiér potřeboval pročistit a projít pořádnou proměnou. V Postav si sen! se ale designéři velkých výzev nebojí.
reklama

Hanka a Marek jsou manželé, kteří už několik let pomáhají dětem jako dočasní pěstouni. Starají se o děti jeden rok, během kterého by se měla vyřešit rodinná a právní situace. Potom dítě odchází do jiné rodiny nebo se vrací do té původní. Hanka vždy pracovala sdětmi a chce jim pomáhat i nadále.

Proměna v rustikálním stylu

Rodina ale neměla čas ani finance na pořádnou proměnu interiéru. Designérky Renata Pápai a Veronika Haroldová se tak musí pustit do pořádné práce. Změnit se má nejen kuchyň, ale také veliká světnice skamny a pianem.

Protože Hanka sMarkem hromadili věci, rozhodly se designérky, že kvalitnější kousky nábytku zachovají a zrenovují je. Tím ušetřily část rozpočtu a mohly zaplatit profesionální řemeslníky, protože mezi Markovými přáteli jich moc nebylo. Zatímco Hanka odjela ke své dceři, tým se společně sMarkem pustil do práce. Jenže Marek je duší umělec a občas to sním bylo složité. Designérky situaci ale nakonec vyřešily a Marek se pustil do díla.

Bouralo se...

Obnovil se průchod mezi kuchyní a obývákem, který byl dříve zazděný a výklenek sloužil jako knihovna. Designérky pořídily kvalitní rozkládací pohovku, na které se dá spát, pořádně vydrhly podlahu, aby prokoukla, a palubkový obklad stropu skryly za bílý nátěr, čímž se místnost prosvětlila.

Hodnocení designérek:

„Interiér nás zaujal na první pohled. Ačkoli byl přeplněný věcmi, nabízel dobrý základ starého stavení. Ve světnici byly navíc originální prkenná podlaha a trámový strop. Nejvíc nás ale lákalo množství kvalitního stylového nábytku z masivního dřeva, který jsme hodlaly maximálně využít. Od začátku bylo jasné, že budeme respektovat a ctít genius loci, protože místo zavalené věcmi nemohlo dýchat.

Dalším problémem se ukázalo být množství limitů v kuchyni. V jedné stěně byly dveře z předsíně, v dalších dvou stěnách malá okna znemožňující zavěšení horních skříní. Ve zbývající jediné celistvé stěně jsme nakonec probouraly průchod do světnice. Situaci u nového sezení velmi komplikovala dvoje nevzhledná dvířka ukrývající technologie. Za těchto podmínek bylo hledání rovnováhy mezi respektem k prostoru a plně funkční moderní kuchyní odvažováním na lékárnických vahách.

Tato proměna si o styl řekla sama – venkovský styl byl ten jediný, který jsme v daných podmínkách mohly zvolit. Přesto jsme nechtěly vytvořit prostor, který bude pouze důsledně ctít dobu. Nechtěly jsme, aby působil jako skanzen. Snažily jsme se prostor citlivě oživit a zmodernizovat několika designovými solitéry amoderními svítidly. Vkuchyni jsme vycházely ze stávající dlažby, která jediná v místnosti zbyla a udala jí barevný tón. K její výrazné barevnosti a patině jsme proto hledaly spojence, který ji nechá vyniknout. Tuto roli sehrál designový lustr nad jídelním stolem vyrobený na míru.Dalším parťákem dlažby jsou vzorované rustikální obklady, které efektně opakují barvu dlažby. K obkladům jsme ladily i hnědou pracovní desku, která díky teplému odstínu a patině vytvořila s dlažbou i obklady dokonalé trio.“

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama