Nezkazte si Vánoce: Jak zacházet se svíčkami či prskavkami?
Nejčastější příčinou domácích nehod je otevřený oheň. Typické vánoční požáry jsou způsobené neopatrnou manipulací se svíčkami a prskavkami. Nenechte se zkazit vánoční svátky.
Svíčky jsou otevřený oheň
Nejprve si si připomeňte, že svíčky hoří teplotou až několik set stupňů Celsia, a proto je důležité při manipulaci s nimi dbát na bezpečnost. Téměř jako návnada požáru působí svíce na adventním věnci a dalších vánočních dekoracích. Pamatujte si, že adventní věnec bez ochranných podložek pod svíčkami může sloužit výhradně jako dekorace a v žádném případě svíčky nezapalujte! Riziko, že takový věnec vzplane, je opravdu velké, a každoročně dochází z tohoto důvodu k požárům.
Jak doma zacházet se svíčkami
- Svíčky musejí být pevně umístěny na dostatečně velké nehořlavé podložce, bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem. Důležitá je také stabilita, jinak hrozí, že se uvolní a převrhnou. Dbejte na to, aby byly svíčky vždy umístěny kolmo k povrchu, kvůli rovnoměrnému hoření. Na to nezapomínejte, pokud máte svíčky na stromečku.
- Mezi jednotlivými svíčkami udržujte dostatečné mezery - minimálně na 2 - 3 prsty, přílišná blízkost by totiž mohla vést k měknutí nebo rozpouštění svíček.
- V blízkosti plamene svíčky nesmí být žádné hořlavé materiály. Rozhodně svíce nestavte do průvanu k oknům, blízko záclon a závěsů, k sedacím soupravám a jiným textiliím, na poličky nebo na skříně. Nečekaný průvan může způsobit vznícení okolního materiálu nebo odlet jisker.
- Svíčky nikdy nenechávejte hořet bez dozoru! Pokud svíčky zapálíte, neopouštějte byt či dům, dokud úplně nedohoří nebo je bezpečně nezhasnete.
- Zapalujte je jen tehdy, pokud budou moci hořet delší dobu (alespoň tak, aby se pod knotem vytvořil tekutý vosk). Časté zapalování a zhasínání vede k poničení a následné nefunkčnosti knotu. Dbejte také na to, aby se do zásobárny roztátého vosku nedostaly nečistoty.
- Svíčku zhasínejte namočením knotu do vosku – nasaje se jím a zůstane plně funkční.
Adventní věnec bez ochranných podložek pod svíčkami může sloužit výhradně jako dekorace a v žádném případě svíčky nezapalujte Jinak hrozí nebezpčí požáru. Zdroj: iStock
Adventní věnec bez ochranných podložek pod svíčkami může sloužit výhradně jako dekorace a v žádném případě svíčky nezapalujte Jinak hrozí nebezpčí požáru. Zdroj: iStock
Nebezpečné prskavky
Mnozí si Vánoce nedovedou představit bez prskavek. Po jejich zapálení stoupá plamen pomalu vzhůru a vytváří světelné efekty v rozptylu několika centimetrů okolo. Jedná se o otevřený oheň, a tak vznícení jehličí či záclony je otázkou okamžiku.
- Zásadně „neprskejte“ nad hořlavými podložkami jako jsou čalouněný nábytek, koberce, ubrusy apod. a nezavěšujte prskavky na vánoční stromeček s již suchým jehličím.
- Odlétající jiskry mohou popálit pokožku, způsobit škodu propálením oblečení a nábytku, od zapálené prskavky už vznikl nejeden požár.
- Prskavky rozhodně nepatří do rukou malých dětí! Jednak se mohou popálit, jednak prskavky obsahují toxické příměsi, které po požití může u dětí způsobit závažnou otravu s ohrožením života.
Zásadně neprskejte nad hořlavými podložkami jako jsou čalouněný nábytek, koberce, ubrusy apod. a nezavěšujte prskavky na vánoční stromeček s již suchým jehličím. Zdroj: iStock
Zásadně neprskejte nad hořlavými podložkami jako jsou čalouněný nábytek, koberce, ubrusy apod. a nezavěšujte prskavky na vánoční stromeček s již suchým jehličím. Zdroj: iStock
Požár v kuchyni
Příčina požáru, v lepším případě „jen“ zničení zařízení kuchyně bývá ve vznícení rozehřátého omastku na pánvi. Vyvarujte se proto při vaření a pečení metody páté přes deváté. Například horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmějí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení. Pokud se na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit. Než ale začnete požár hasit, jako první vypněte přívod energie (plyn, elektřinu).
Příčina požáru, v lepším případě jen zničení zařízení kuchyně bývá ve vznícení rozehřátého omastku na pánvi. Vyvarujte se proto při vaření a pečení metody páté přes deváté. Zdroj: iStock
Příčina požáru, v lepším případě jen zničení zařízení kuchyně bývá ve vznícení rozehřátého omastku na pánvi. Vyvarujte se proto při vaření a pečení metody páté přes deváté. Zdroj: iStock
Lenka Odstrčilová