Oblíbený lopatkovec je na pěstování celkem nenáročná pokojová květina

Lopatkovec nebo taky toulcovka či spatifylum je oblíbená pokojovka se svěže zelenými listy a bílými květy. Lopatkovec je na pěstování nenáročný, moc toho po nás nechce. Ale i tak je několik věcí, na které musíme pamatovat, aby u nás doma netrpěl. Potřebuje teplo, vyšší vzdušnou vlhkost, dostatečnou zálivku a rozptýlené světlo.

Lopatkovec, taky toulcovka nebo spatifylum (Spathiphyllum) je doma v tropických vlhkých lesích Střední a Jižní Ameriky, nejvíce se mu daří v Kolumbii, Panamě a Kostarice. Ve volné přírodě dorůstá do výšky okolo 120 cm a stejnou má i na šířku. U nás tuhle tropickou rostlinu pěstujeme jako elegantní pokojovku, doma obvykle nepřesahuje výšku 30 cm. Má lesklé a sytě zelené listy, kvete atraktivním bílým toulcem 6–8 cm dlouhým a 2–5 cm širokým, podobá se květům toulitky (Anthurium)

Kde lopatkovec pěstovat

Toulcovka je tropická rostlina, a proto má ráda vlhko a teplo, pěkně poroste v místnosti s dostatkem rozptýleného světla, dařit se jí však bude i ve světlé koupelně, kde je vyšší vzdušná vlhkost. A protože patří k rostlinám, které čistí vzduch, hodí se nejen obýváku, ale hlavně do ložnice a pracovny. Lopatkovec je bohužel jedovatý, zvláště pro malé dětí a domácí zvířata, hlavně kočky, a tak ho musíme umístit bezpečně mimo jejich dosah.

Lopatkovec potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost

Toulcovka je ze své domoviny zvyklá na vyšší vzdušnou vlhkost, kterou jí musíme hlavně ve vytápěných místnostech zajistit. Bude vděčná, když jí listy občas postříkáme vodou z rozprašovače nebo květináč s rostlinou postavíme do misky s vodou na ploché kameny, které zabrání vzlínání vody do zeminy. Také pravidelné umývání listů houbičkou nebo hadříkem ocení.

Proč listy lopatkovce hnědnou

Když je v místnosti nižší vzdušná vlhkost, než lopatkovec potřebuje, může se stát, že mu začnou od špiček hnědnout listy nebo na nich bude mít hnědé tečky.

Toulcovka chce rozptýlené světlo

Lopatkovec podobně jako další pokojovky pocházející z pralesních oblastí potřebuje dostatek rozplýleného světla. Přímé sluneční světlo mu škodí, to totiž v jeho původním prostředí kvůli hustému porostu prakticky není. Pokud chceme, aby nám lopatkovec prospíval, musíme ho umístit do blízkosti okna, ale rozhodně ne na okenní parapet. Zároveň musíme dát pozor, aby nebyl úplně ve stínu. To by nám nepokvetl.

  • První příznaky přímého slunečního světla se projeví rychle: listy se stáčejí dozadu a postupně žloutnou, hnědnou a nakonec úplně uschnou.

Lopatkovec ocení teplo

Lopatkovci se bude líbit v místnosti, kde se teplota stabilně pohybuje mezi 17–22 °C. Chránit jej musíme před nízkými teplotami pod 15 °C a průvanem.

Jak zalévat lopatkovec

  • Lopatkovec je velmi náročný na zalévání. Substrát je nutné udržovat stále mírně vlhký, neměl by být ani vysušený, ani mokrý, v misce nesmí stát voda.
  • Na zálivku používáme měkkou vodu (dešťová, převařená kohoutková).
  • Lopatkovec rozhodně nebude mít radost z tzv. studených nohou, a tak ho zaléváme vodou přibližně pokojové teploty.
  • V létě dvakrát až třikrát týdně, přes zimu stačí jednou týdně.
  • Než jdeme zalévat, vyplatí se sáhnout rukou na substrát. Pokud je ještě mírně vlhký, zálivku odložíme. Je-li příliš suchý, množství vody zvýšíme nebo zaléváme častěji.

Co znamenají svěšené listy?

Na nedostatek vody reaguje toulcovka okamžitým svěšením a vadnutím listů, což napravíme, když ji dostatečně zalijeme. Když má lopatkovec vody příliš, začnou odumírat kořínky a rostlina může uhnít.

Jak toulcovku hnojit

Lopatkovec nepotřebuje moc hnojit, jestliže dobře prospívá, hnojení ani není potřeba. Trochu přihnojit ho můžeme na jaře.

Proč lopatkovec kvete zeleně?

Přílišné množství hnojiva mu může ublížit a květy pak mají zelenou barvu. Také ke konci kvetení se květy často zbarví do zelena.

Přesazování nemá rád

Jestliže lopatkovec naroste do takových rozměrů, že vyžaduje stále častější zálivku, kořeny vybíhají ze zeminy a žloutnou listy, je čas na přesazení. Ale pozor – přesazování (stejně jako přemístění na jiné místo) zrovna nemiluje a může se z toho vzpamatovávat i několik týdnů. Přesazovat bychom ho měli ideálně na jaře jednou za tři roky.

Lopatkovec je jedovatý

Lopatkovec bohužel není úplně ideální pokojovkou do domácnosti s malými dětmi a domácími mazlíčky, zejména kočkami. Když ho ale bezpečně umístíme na vhodné místo mimo dosah dětí a zvířat, nemusíme se ho vzdávat. Lopatkovec obsahuje mj. krystaly šťavelanu vápenatého, k otravě dochází nejčastěji při okusování listů.

Otrava se projevuje zejména sliněním a zvracením a zpravidla odezní samovolně. Šťáva z rostliny může při kontaktu s pokožkou způsobit vyrážku. Při požití rostliny se jako první pomoc doporučuje vypít sklenici vody se lžičkou jedlé sody, na podrážděnou pokožku aplikovat zevně.

Zdroje: cs.wikipedia.org, ceskenapady.cz, Květiny moje záliba (M.Martišová a kol.), Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen)


Přečtěte si také