Skořice proti chřipce a nachlazení. Udělejte si skořicový čaj s medem či mléko s pepřem
Když máte pocit, že jste prochladli, nebo na vás takříkajíc něco leze, sáhněte po skořici. Tohle oblíbené koření nás v období zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení postaví na nohy. Oblíbenými protichřipkovými a zahřívacími nápoji jsou skořicový čaj s medem anebo skořicové mléko s pepřem a vanilkou. Jejich příprava je jednoduchá.
Skořice je sušená kůra skořicovníků (Cinnamomum), stálezelených tropických stromů, rostoucích především v Číně, Indii, Brazílii a na Cejlonu. Když skořici kupujeme, měli bychom se zajímat o zemi původu.
NENECHTE SI UJÍT: Skořice: 13 dobrých důvodů, proč oblíbené vánoční koření používat taky jako lék
Není skořice jako skořice
Kvalitnější a dražší je skořice cejlonská (pravá). Je světle hnědá, tyčinky mají více vrstev, připomínají sbalený doutník a jsou na dotyk křehké. Chuť a aroma cejlonské skořice jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů. Je pro zdraví prospěšnější, protože obsahuje méně kumarinu, vonné látky, která je ve větším množství toxická.
Kassia – skořice čínská (nepravá) je levnější a v obchodech spíše narazíme na ni než na cejlonskou. Čínská skořice je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, tyčinky jsou duté, na dotyk tvrdé. Má ostrou až štiplavou chuť i vůni.
- Při nákupu platí, že čím jsou tyčinky skořice světlejší a jemnější, tím je kvalitnější a zdraví prospěšnější. U mletého koření původ skořice bohužel vizuálně nepoznáme.
Skořice účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a antivirotika, působí protizánětlivě Zdroj: iStock
Účinky skořice
„Staří Egypťané, Řekové i Římané skořici přidávali do pokrmů a nápojů stejně jako my dnes. V čínské a indické medicíně se bez skořice neobešel téměř žádný lék. Skořice pomáhá při žaludeční nevolnosti, nadýmání a průjmech, zlepšuje trávení, pozitivně ovlivňuje mozek a také je osvědčeným afrodiziakem. Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a zabírá proti zánětům. Osvědčila se při prevenci a léčení chřipky a nachlazení,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
- Skořice má také dezinfekční účinky, uplatňuje se jako dezinfekce ústní dutiny při angíně. Kromě toho odstraňuje zápach z úst, při nachlazení pomáhá odkašlávání.
- Na prohřátí kloubů a svalů se skořice používá ve formě krémů, mastí, olejů či jako součást prohřívajících náplastí.
INSPIRUJTE SE: Léčivé byliny a koření
Jak ještě pomáhá skořice
„Generacemi osvědčeným protichřipkovým nápojem je skořicový čaj, já osobně v období zvýšeného výskytu chorob z nachlazení a chřipek nedám dopustit na skořicové mléko s vanilkou a pepřem, které pomůže přirozeně posílit imunitní systém a poslouží i jako lék. Pro zvýšení účinku je dobré kombinovat skořici s medem – navzájem se podporují,“ radí bylinkář.
Na co je dobrý med se skořicí
Potřebujeme-li posílit celkovou obranyschopnost organismu, dejte si denně jednu lžičku čerstvě umleté skořice smíchané s medem v jogurtu, čaji nebo jiném nápoji.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejlepší čaje na hubnutí z koření, Se skořicí, majoránkou a kmínem nešetřete
Nežádoucí účinky skořice
„Důležité je si uvědomit, že v případě skořice neplatí čím více, tím lépe. Optimální denní dávka jsou maximálně 3 gramy – tedy asi jedna lžička,“ zdůrazňuje Kolár. Dlouhodobé překračování limitu může způsobit poškození jater, protože obsahuje kumarin, aromatickou látku, který rostliny chrání proti hmyzu a hlodavcům. Člověk sice kumarin metabolizuje, i tak je pro něj ve větší dávce toxický.
Skořicový čaj
Ingredience
- 1 lžička rozdrcené skořicové kůry nebo svitek celé skořice
- 200-250 ml vroucí vody
- 1 lžička včelího medu nebo podle chuti
Příprava
Skořici - můžeme přidat špetku drceného badyánu nebo hřebíčku - zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Pak scedíme přes husté sítko. Podle chuti osladíme medem a vypijeme.
Jak často pít skořicový čaj
Toto množství čaje pijeme jednou denně, ráno nebo večer.
Skořicové mléko s pepřem a vanilkou
Ingredience
- 250 ml mléka
- 1 tyčinka celé skořice
- kousek (asi 1,5 cm) vanilkového lusku
- 3-4 zrnka pepře
- včelí med (nemusí být)
- špetka mleté skořice, perníkového koření nebo chilli na posypání
Příprava
Do mléka vložíme skořici, vanilku i pepř a pomalu přivedeme k varu, zmírníme teplotu a přibližně 10 minut necháme probublávat. Potom scedíme přes husté sítko či pláténko. Osladíme podle chuti medem. Podáváme posypané skořicí, perníkovým kořením, nebo kdo si troufne, může chilli. Skořicové mléko pijeme jednou denně, při propuknutí choroby na zmírnění příznaků dvakrát denně.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, https://cs.medlicker.com/1115-skorice, cs.wikipedia.org, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier)