reklama

Ze staré stodoly udělali šperk belgického venkova

klára beščecová
13. března 2015
Rekreační domky, které nejsou určené na celoroční obývání, nemusí být obyčejné ani nepohodlné.
reklama

Prázdninová či víkendová sídla na venkově mají neodolatelné kouzlo. Často v nich můžeme spatřit tradiční prvky odkazující na minulost dávno odvátou časem a přitom v určitých nezaměnitelných rysech stále přetrvávající. Právě díky těmto prvkům se při pobytu v rekreačních obydlích, která už mají na svém kontě nějaké to desetiletí, cítíme spřízněněji s přírodou i se svými předky.

Krásným příkladem takového souznění s okolím i s minulostí je belgická vesnička Villers-en-Fagne, rozkládající se jen několik málo kilometrů od hranice s Francií. Na necelých sedmi kilometrech čtverečních tu sice najdeme jen pár venkovských stavení, velké procento z nich si ovšem dokázalo do dnešních dnů uchovat svůj původní ráz. Díky kamenným zdem a šikmým střechám se člověku zdá, jako by se tu zastavil čas.

Mezi domy, které už něco pamatují, patří i romantický domek, do jehož rekonstrukce a rozšíření se pustila belgická architektonická kancelář Dehullu Architecten. Stav domu byl před zásahem architektů bezesporu velmi neutěšený. To koneckonců souviselo i s původní funkcí delší dobu nevyužívané stavby, která dříve sloužila jako farma a stodola zároveň. Opadávající fasáda, vysklená okna, střecha porostlá mechem a rozpadající se vnitřní stěny – tak vypadala realita před rozsáhlými úpravami. Ty trvaly dva roky a byly dokončeny na jaře 2013.

Původní rozloha domu byla 210 m². Rozměry se po rozšíření o prosklenou dostavbu navýšily o dalších 30 m². Z přistavěné části domu je překrásný výhled směrem na protější zelenou stráň a vzrostlé stromy. Proto se také architekti rozhodli změnit původní dispozice domu a do přistavěné části umístili obývací pokoj, odkud lze vyjít rovnou na terasu.

Velmi zřetelně je na celém interiéru cítit snaha o uchování části původních struktur. Některé nosné zdi proto zůstaly bez omítky a jejich kamenná struktura krásně koresponduje s venkovským stylem, který se pro zařízení takového domu velmi hodí.

Prázdninový domek má dvě podlaží. V přízemí kromě terasy a přistavěného obývacího pokoje najdeme ještě další společenskou místnost, jídelnu s kuchyní, toaletu, šatnu a rozlehlé skladiště. V prvním patře jsou umístěny tři ložnice, dvě koupelny, toaleta a průchozí šatna.

Klára Beščecová

Foto: Dennis De Smet

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama