Design a architektura

31. března 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: I po rekonstrukci má roubenka v Krkonoších kouzlo staré horské chalupy

Horská roubenka z první poloviny dvacátého století mezi smrkovými lesy byla v dobrém stavu, ale potřebovala technicky upravit do současných standardů. Podívejte se, jak si s rekonstrukcí krkonošské chalupy poradili Petr Portych, Martin Štrouf a Sebastian Wojnar, kteří se snažili zachovat a podpořit tradičního ducha a romantickou atmosféru staré roubenky.

Tradiční roubená chalupa se nachází v krásném prostředí Krkonošského národního parku v části, jež nese místní pojmenování Labská – Krausovy boudy. V tichu je slyšet pouze zpěv ptáků a šumění blízkého Labe. Panenská příroda a chalupa v dobrém stavebně-technickém stavu (dřevěné konstrukce v nadzemní části byly až v překvapivě zachovalé) si vyžadovaly citlivý přístup k rekonstrukci objektu. Genius loci byl hodný k zachování. Motto architektů téhle proměny bylo: Oprášit tradice a znovu nalézt ztracený smysl.

Do rekonstrukce tradiční krkonošské roubenky se dali architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Jak proměnu chalupy pojali, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Co říká na první proměnu jeden z architektů Martin Štrouf

Duch staré horské chalupy

Největší výzvou bylo technicky upravit chalupu do současných standardů, ale přitom ponechat kouzelnou atmosféru roubenky postavené za první republiky. Rozhodli jsme se zachovat a podpořit ducha zapomenuté horské chalupy, udělat pouze nutné dispoziční a technologické změny, tak aby chalupa vyhovovala současným nárokům.

Úprava dispozic

Zásadním problémem byla zemní vlhkost v podlahách a stěnách zasazených do terénu. Chalupa funguje jako překážka při stékání povrchových vod. Drželi jsme se původní materiality, nově použité konstrukce vycházejí z původních řešení. V rámci přestavby jsme upravili dispoziční řešení, vytvořili jsme plnohodnotnou kuchyň s jídelním stolem a kompletně zrekonstruovali koupelnu.

Nová dubová podlaha

Obě světnice mají novou dubovou podlahu včetně provětrávané skladby pro odvod zemní vlhkosti. V celém objektu jsou provedeny nové elektroinstalace včetně nových svítidel z foukaného skla, která doplňují atmosféru jednotlivých místností.

Repasovaný nábytek

Zajímavá byla samotná chalupa, respektive její datum výstavby. Roubenka tradičního typu z období první republiky je spíše raritou, v této době byly novostavby téměř výhradně zděné, mnohdy již s modernistickými prvky. Této dataci odpovídá i modernistická sada nábytku, kterou jsme kompletně repasovali a opatřili novým nátěrem v barvě královské modři.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také