České chaty snů

22. března 2023 07:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Proměna chaty v Mokrovratech dýchá atmosférou první republiky

České chaty snů (1) - upoutávka

České chaty snů jsou tu! Historie chaty v Mokrovratech na Příbramsku se začala psát v roce 1944 a od té doby jsou společně strávené chvíle na chatě rodinnou tradicí. Nenechte si ujít premiérový díl nového pořadu České chaty snů! Dívejte se v pátek 24. března ve 22:00 na Primě, repríza je v neděli 10:00 na Primě. Novinkový pořad České chaty snů o proměnách chat a chalup vtrhává do televizního éteru i na prima+, kde si díl můžete pustit s týdenním předstihem.

Romantické chata u lesa na Příbramsku, kterou postavil pradědeček současné majitelky v polovině minulého století, ještě tak trochu dýchá první republikou. Do téhle chatky jezdí už pátá generace jedné rodiny. Když se to sejde, nocuje tu i dvanáct lidí. Není v ní elektřina, svítí se petrolejkami, voda se musí přivážet. A majitelé trvají na tom, že to tak musí i zůstat, třeba i proto, že milují společné černé hodinky...

Proč se majitelé do pořadu České chaty snů přihlásili? Na renovaci po téměř osmdesáti letech nezbývají prostředky. Podlaha už to má za sebou a nedávno nová střecha je špatně udělaná.

Motto architektů: „Chaloupku do minulosti vrátit, přesto současnosti přiblížit více. Otevřením krovu a změnou dispozice tři generace uspokojit."

Rekonstrukce vnese do chaty svěží vzduch

Do rekonstrukce chaty u lesa se dali architekti Petr Portych, Martin Štrouf a Sebastian Wojnar. Proměna začala tím, že architekti domek odstrojili na obvodové stěny. Rekonstrukce tak otevřela obytný prostor až do krovu a vnesla do domku svěží vzduch. Z toho jsou majitelé nejvíc nadšení, stejně tak si pochvalují, že se interiér chaty zbavil letitých nánosů rádoby potřebných věcí. Vybavení je kompletně nové, zachoval se jen původní dvojdřez na mytí nádobí, tzv. myčák, který se repasoval. A Sebastian skříňku s lavory na mytí nádobí krásně zrenovoval.

Jak dopadla proměna chaty v Mokrovratech, uvidíte v premiéře nového pořadu České chaty snů v pátek 24. března ve 22:00 na Primě, nebo reprízu v neděli 26. března v 10:00 na Primě.

Novinkový pořad České chaty snů o proměnách chat a chalup – oblíbeném druhém bydlení Čechů – vtrhává do televizního éteru i na prima+, kde si díl můžete pustit s týdenním předstihem.

Sdílejte článek
Štítky rekonstrukce design bydlení České chaty snů

Přečtěte si také