České chaty snů

7. dubna 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: Nejzajímavějším prvkem proměny trampské chatky je lesní koupelna v kostce

Minimalistickou chatu ve stínu lesa v sousedství vltavské kaskády obývají členové trampské rodiny, kterým dosud stačilo strohé vybavení, suchý záchod a koupelna pod širým nebem. Teď se to ale rozhodli změnit a díky pořadu České chaty snů jejich víkendové obydlí v přírodě pořádně prokouklo! Podívejte se, jak si architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar s rekonstrukcí chaty poradili.

Na malou chatu uprostřed lesů nad meandrem Vltavy nedaleko soutoku se Sázavou jezdí majitel i jeho už starší rodiče, všichni trampové. Donedávna jim proto stačilo jen spartánské spaní, koupelna pod širým nebem a suchý záchod. Přišel ale čas to změnit. Jedinou podmínkou majitele chatky, kterou mu architekti rádi splnili, bylo co nejméně zasáhnout do okolní přírody a udělat vše pro to, aby chata dál přirozeně souzněla s přírodou.

Do rekonstrukce chatky uprostřed lesa se dali architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Jak proměnu chaloupky zvládli, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Architekti si pohráli s dispozicí tak, aby v malé chatce zajistili obytný prostor i místo na pohodlné spaní. Drobnou stavbu také zateplili a v interiéru vyměnili dosluhující materiály. Obložili studnu, vybudovali rezervoár na dešťovou vodu a především u chatky postavili novou koupelnu, kterou napojili na jímku. Díky tomu, že koupelna se sprchou a záchodem stojí na malých pilířích, mech i kořeny pod ní zůstaly nedotčené.

Jak vidí proměnu jeden z architektů Martin Štrouf

Romantická chatka se nachází mezi stromy v lese s krásným mechovým podrostem. Chatička i její okolí byly zaplněné věcmi, které tu schraňovala už několikátá generace majitelů. Cílem přestavby bylo co nejméně poničit přírodní prostředí a ponechat co nejvíce původní atmosféry. Největší výzvou při rekonstrukci téhle chaty bylo zanechat autentičnost původního řešení. Svou velikostí i barevností pěkně zapadá do lesa, vše ostatní je volně vloženo do terénní konfigurace. Uvnitř chatky jsme upravili dispozice tak, aby nám vzniklo místo pro malou kuchyňku i sezení a taky na postele pro majitele a jeho rodiče. Stavbu jsme zateplili bez zásahu do opláštění, obložili jsme studnu, zbudovali rezervoár na dešťovou vodu a postavili novou koupelnu.

Zajímavá koupelna v kostce

Nejzajímavějším prvkem proměny se stala nová vyvýšená koupelna v kostce. Doslova. Stojí na čtyřech patkách tak, aby terén mohl volně procházet pod ní. Jednoduchá dřevěná krychle pobitá polykarbonátem a zavětrovaná latěmi umožňuje vnímat okolní prostředí a zároveň chrání před deštěm a větrem. Člověk uvnitř vnímá padající žaludy, pohyb větví a vše, co okolí nabízí. Stěnami z polykarbonátu proudí dovnitř světlo, ale soukromí je zachované. Na strop bubnují padající žaludy nebo kapky deště, a majitelé tak nepřišli o pocit, že jsou stále uprostřed přírody. Koupelna je doplněna jímkou na odpadní vody a průtokovým ohřívačem tak, aby splnila současné požadavky.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také