České chaty snů

24. března 2023 22:30

redakce Prima Living

Rodinná chata v Mokrovratech díky Českým chatám snů voní dřevem, je plná světla a vzduchu

Chata u lesa v Mokrovratech nedaleko Dobříše, kterou postavil pradědeček současné majitelky v polovině 20. století, má dnes díky Českým chatám snů novou střechu i podlahu, otevřený interiér a fialovou fasádu. Chata voní dřevem, je plná světla a prostoru. První proměna se architektům a stavitelům Petrovi, Martinovi a Sebastianovi povedla.

Rodinná chata na Příbramsku postavená v roce 1944 ještě tak trochu dýchá první republikou. Volné chvíle tu tráví už pátá generace jedné rodiny. Když se všichni sejdou, nocuje tu najednou i dvanáct lidí. V chatě není ani elektřina, svítí se petrolejkami, ani vodovod, voda se musí přivážet. A tak to zůstalo i po proměně, majitelé na tom trvali, tak to tu mají rádi.

Nová střecha i fialová fasáda

Díky Českým chatám snů má dnes chata novou střechu i podlahu, otevřený interiér, novou přístupovou cestu a fialovou fasádu, která byla původně vínová, ale architektům se ta výrazná barva líbila, protože pasuje k antracitové střeše a bílým okenicím.

Motto architektů: „Chaloupku do minulosti vrátit, přesto současnosti přiblížit více. Otevřením krovu a změnou dispozice tři generace uspokojit.

Jak proměnu chaty v Mokrovratech pojali architekti a stavitelé Petr Portych, Martin Štrouf a Sebastian Wojnar, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Komplet nové vybavení interiéru

Proměna začala tím, že architekti domek odstrojili na obvodové stěny. Rekonstrukce tak otevřela obytný prostor až do krovu a vnesla do domku svěží vzduch. Z toho jsou majitelé nejvíc nadšení. Pochvalují si i to, že se interiér zbavil letitých nánosů rádoby potřebných věcí. Vybavení je kompletně nové, zachoval se jen původní dvojdřez na mytí nádobí, tzv. myčák, který se repasoval. A Sebastian skříňku s lavory na mytí nádobí krásně zrenovoval. Všude voní dřevo, chata je přívětivá, plná světla a prostoru.

První proměna očima jednoho z architektů pořadu České chaty snů Martina Štroufa

Chata se nachází na rovinatém pozemku se solitérní výsadbou, která se k charakteru stavby hodí. Chata je bez připojení k elektrické síti, což nahrává ryze rekreačnímu využití bez dostupnosti aktuálních problémů. Z chaty dýchala díky modernistickým prvkům atmosféra 40. let 20. století. Objekt byl na své stáří v dobrém technickém stavu, pouze novodobé zásahy chatě spíše uškodily, než pomohly. Cílem bylo zachování modernistického ducha chaty a zlepšení stavebně-technického stavu spočívajícího především v nových skladbách střechy a podlahy.

Z podkroví je obytný prostor

Největší výzvou bylo udělat z podkroví obytný prostor a propojit ho s přízemím. To bylo zároveň i hlavním problémem, protože stávající skladba střechy nebyla vhodná pro obytný účel. Nová střecha je tak izolovaná nadkrokevní tepelnou izolací s provětrávanou mezerou a nově osazená střešní okna přivádějí dostatek denního světla a čerstvého vzduchu.

Modernistický duch chaty zůstal

Snažili jsme se zachovat modernistický duch chaty, vyjít z původních materiálů a barevnosti. To se týká především betonové dlažby, pastelové barvy fasády a typu střešní krytiny – české šablony. Zajímavým prvkem je pak propojení podkroví s přízemím pomocí sítě, která má zároveň bezpečnostní i herní funkci.

Na první epizodu nového pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také