Cibule ani česnek psům a kočkám imunitu posílit nepomůžou, naopak jim mohou ublížit

Pejsky a kočičky umí potrápit podobná onemocnění jako lidi, třeba nemoci z nachlazení. A stejně jako pro nás, tak pro naše domácí mazlíčky je nejlepší obranou pro všem chorobám silná imunita. Ovšem to neznamená, že na ně platí stejná prevence. Například lidem tolik prospěšný česnek a především cibule může zvířatům způsobit závažné problémy.

Aby imunitní systém u zvířat správně fungoval, je důležitá prevence. Pravidelné návštěvy veterináře, které zahrnují klinické vyšetření (komplexnější geriatrické prohlídky, pokud se již jedná o starší zvíře), pravidelné očkování proti infekčním nemocem, stejně tak jako preventivní odčervení (vždy vhodné zvážit individuálně dle stavu pacienta, prostředí a výše rizika infekce), by měly být součástí běžné péče.

Pozor na cibuli i česnek

„Doporučila bych konzultaci různých doplňků stravy pro zvířata s veterinářem. Stále ještě se setkáváme například s podáním česneku nebo cibule zvířatům v domnění, že jim může pomoci například zbavit se střevních parazitů nebo při nachlazení. Tato zelenina obsahuje sloučeniny, které jsou pro člověka neškodné, ale zvířatům mohou způsobit vážné zdravotní obtíže (zejména cibule), například podráždění žaludku a poškození respektive nedostatek červených krvinek a následně chudokrevnost (anémii), slabost a dýchací potíže,“ varuje veterinářka MVDr. Marie Kadeřávková.

Základ silné imunity koček a psů

Imunitu psů a koček ovlivňuje řada faktorů, některé z nich lze změnit a jiné ne. O posilování zvířecí obranyschopnosti organismu bychom se měli starat jako o tu vlastní. Základem pro silnou imunitu jsou především:

  • kvalitní strava
  • minimum stresu
  • dostatek pohybu
  • optimální hmotnost
  • preventivní veterinárních kontroly

Kvalitní strava je velmi důležitá a měla by se řídit především věkem, zátěží zvířete a jeho zdravotním stavem. Jiné nároky bude mít pes pravidelně sportující a jiné ten, který žije na zahradě. „V zimě je třeba počítat i s tím, že zvíře žijící venku bude mít větší výdej energie, kterou potřebuje na udržení tepla. Zvíře, které žije v bytě nebo v domě a chodí ven jen občas, bude vlivem střídání teplot, deště a občasných prochladnutí náchylnější na virová a bakteriální onemocnění,“ upozorňuje veterinářka a dodává:. „Obecně jsou k infekcím nejnáchylnější mláďata a starší jedinci, případně fenky v období březosti a kojení. V rámci prevence by měla zvířata dostávat celoročně kvalitní stravu a dbát byste měli také na to, aby neměla přebytečná kila navíc, protože tělo s nadváhou má horší obranyschopnost.“

Jak poznat oslabenou imunitu?

Příznaky onemocnění imunitního systému nebo nedostatečné funkce imunitního systému mohou být různorodé - od opakovaných infekcí, kožních či trávicích obtíží až po neurologické příznaky. V případě jakýchkoliv těchto obtíží či podezření je potřeba co nejdříve navštívit veterináře.


Přečtěte si také