Kočky nemají devět životů. Co dělat, když kočka často zvrací a má průjem

Žaludeční potíže, především časté zvracení a průjem patří mezi nejobvyklejší důvody, proč majitelé koček vyrážejí do ordinací veterinářů. Taková návštěva u odborníka je stresující jak pro zvířata, tak pro chovatele. Kočičím neduhům ale můžeme předejít. Na rozdíl od psů jsou kočky mlsnější a jen tak něco nesnědí, i tak bychom měli pečlivě hlídat, co konzumují. Je totiž mnoho potravin, které jim způsobují závažné zažívací problémy.

Co dělat, když kočka zvrací

Občasné zvracení u kočky je celkem běžné, čistí si tím žaludek od nestrávených granulí nebo spolknutých chlupů. Dochází k tomu především u dlouhosrstých koček. V tomto případě je vhodné zvolit krmivo, které zabraňuje vzniku tzv. trichobezoárů neboli chomáčků chlupů v žaludku.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak správně krmit koťata. Pozor na kravské mléko a syrová játra!

Pokud kočka zvrací více než třikrát za měsíc, měli bychom začít být více pozorní, může to signalizovat závažnější problémy s ledvinami nebo játry. Když kočka zvrací, nasadíme krátkou, většinou jednodenní hladovku (nesmíme zapomenout podávat dostatek vody), a pak přejdeme na stravu, na kterou je zvyklá,“ vysvětluje Martin Pučálka, odborník na výživu koček a psů. Při častém zvracení je důležité zajít k veterináři na kontrastní vyšetření trávicího traktu.

Pokud kočka zvrací více než třikrát za měsíc, měli bychom začít být více pozorní, může to signalizovat závažnější problémy s ledvinami nebo játry. Když kočka zvrací, nasadíme krátkou, většinou jednodenní hladovku (nesmíme zapomenout podávat dostatek vody), a pak přejdeme na stravu, na kterou je zvyklá,“ uvádí Martin Pučálka, odborník na výživu koček a psů. Při častém zvracení je důležité zajít k veterináři na kontrastní vyšetření trávicího traktu.

Co dělat, když má kočka průjem

Průjem je další z častých kočičích zažívací potíží. Může být způsobený přežráním, nevhodným či zkaženým jídlem nebo změnou potravy. „Jestliže kočka chodí ven, musíme ji minimálně jeden den striktně držet doma. Dáváme jí pít pouze čistou vodu. Potom podáváme krmivo v menších dávkách, tedy přibližně polovičních, než běžně sní. A postupně přidáváme. Trvá-li průjem déle než dva dny, zajdeme k veterináři, může to totiž znamenat závažnější problém,“ doporučuje odborník na výživu koček a psů.

Zánět žaludku

Velice častým zdravotním problémem koček je gastritida – zánět žaludku. „Gastritida vzniká při konzumaci potravy obsahující látky, které žaludek neumí dobře strávit, a může tak způsobit akutní zánět. Je proto důležité podávat  kvalitní a na bílkoviny bohaté krmivo. Stejně jako kontrolujeme, co jíme my, měli bychom hlídat složení krmiva i u zvířat. Důležité je sledovat podíl bílkovin. Ten by měl být vždy zhruba třetinový. Hlídáme také, aby krmivo nemělo vysoký obsah soli. Ta kočkám sice hodně chutná, ale jejich žaludku a močovému ústrojí rozhodně neprospívá,“ radí M. Pučálka.

Potraviny, které způsobují zažívací problémy:

  • čokoláda
  • rozinky a hrozny
  • potraviny a nápoje slazené xylitolem (umělé sladislo)
  • syrová vejce
  • syrové maso, především játra
  • kynuté těsto
  • alkohol
  • kosti

Zdroje: Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček, spektrumzdravi.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také