Bydlení

14. března 2024 06:00

Lenka Valjentová

Jak se doma účinně zbavit prachu. V českých domácnostech je ho nejvíc v březnu

Prach v domácnosti je problémem nejen estetickým, ale zejména zdravotním, jelikož zhoršuje kvalitu vzduchu a hlavně alergikům nedělá dobře. Víte, co všechno v domácím prachu je a kdy ho je v místnosti nejvíc? Máme pro nás tipy, jak se se prachu v domácnosti účinně zbavit.

Co je prach

Prach je složitým souborem částic, některé mohou negativně ovlivňova lidské zdraví. „Domácí prach obsahuje těla roztočů, jejich výkaly a natrávenou potravu s enzymy proteázami, lidský i zvířecí epitel, chlupy, spory plísní, pyly, vlákna textilu, chemické látky, které se uvolňují ze syntetických materiálů. Zdraví škodlivé jsou chemické látky, spory plísní a pro roztočového alergika i roztoči, pro pylového pyly,“ uvádí alergoložka MUDr. Eva Švarcová z Immuno-flow.

Kdy je doma nejvíc prachu

Nejvíce znečištěné ovzduší v interiéru je během zimy a pokud jde o část dne, nejhorší vzduch v místnostech je mezi šestou hodinou večerní a půlnocí, což se shoduje s dobou, kdy jsou lidé nejčastěji doma. V Česku byl zaznamenán vrchol znečištění vnitřního vzduchu večer mezi devátou a desátou hodinou. To jsou některé poznatky studie Dyson Global Air Quality Connected Data. Projekt zkoumal údaje o kvalitě vzduchu v interiéru z více než 2,5 milionu připojených čističek vzduchu používaných v letech 2022 až 2023. Studie se zaměřuje na dva typy znečišťujících látek.

Neviditelné částice prachu

Prvním typem je PM2,5, tedy pevné částice o průměru 2,5 mikrometru. Představte si, že lidský vlas má průměr přibližně 70 mikrometrů. To znamená, že jsou pouhým okem neviditelné, ale přitom je můžete vdechovat. Mohou vznikat například při vaření, spalování dřeva, vytápění plynem, ale může jít i o drobné alergeny, jako jsou částice pylů, zvířecí srsti či prachu.

Studie ukázala, že ve většině zemí je uvnitř budov vyšší koncentrace znečištění částicemi PM2,5 než venku. Nejvíce znečištěným obdobím je celosvětově zima.

Jak jsme na tom v Česku

Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje, že by průměrná roční hodnota PM2,5 měla činit 5 μg/m3. Ve všech sledovaných zemích byl ale tento limit překročen, v Indii byly hodnoty dokonce 11krát vyšší. I u  nás byla tato hodnota překročena, ale ne až tak výrazně, průměrná hodnota PM2,5 v českých domácnostech byla 13,11 μg/m3.

V České republice byly nejvyšší hodnoty naměřeny v březnu (19,64 μg/m3), nejčistší vzduch v českých domácnostech byl naopak v červenci (7,6 μg/m3).

Benzen a formaldehyd

Kromě pevných znečišťujících látek se výzkum zaměřoval také na těkavé organické látky (VOC). Jedná se o plynné znečištění včetně benzenu a formaldehydu. Tyto látky se mohou uvolňovat při úklidu nebo vaření, ale třeba také z deodorantů a sprejů, svíček, nábytku a jiného vybavení domácnosti. Nejvyšší roční hodnoty VOC byly zaznamenány v Rakousku, následovaly Rumunsko, Německo, Švýcarsko a Polsko.

Jak se prachu účinně zbavit

„Pro alergika jsou nejvhodnější mít v bytě omyvatelné podlahy. Pravidelným praním lůžkovin, vysáváním matrací, dále i koberců a čalouněného nábytku lze obtíže významně zmírnit,“ říká alergoložka. „Nejlepším způsobem, jak odstranit prach, je používat vysavač s účinnou filtrační a těsnicí technologií, která zajistí, že vše, co vysáváte, zůstane zachyceno a nebude vypuštěno zpět do interiéru,“ Monika Stuczen, vědecká pracovnice v oblasti mikrobiologie.

NENECHTE SI UJÍT: Aviváž umí mnohem víc než jen provonět prádlo. Odstraní prach a zvířecí chlupy, vyčistí koupelnu i připálené hrnce

Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že pokud se prach a nečistoty vysají, je problém vyřešen, vysávání je bez důkladné filtrace zbytečné. „HEPA filtr brání tomu, aby se z vysavače dostávaly vysáté částečky zpět do vzduchu,“ upozorňuje MUDr. Švarcová. Podle ASTM International, předního světového normalizačního institutu, nestačí, aby byl HEPA filtr pouze v závěrečné části za motorem. Má-li být přístroj považován za HEPA výrobek, musí být HEPA filtr a těsnění v celém přístroji a zachytit až 99,99 % částic o velikosti pouhých 0,1 mikronu.

Přehled běžných znečišťujících látek

látka
PM2,5 jemné částice menší než 2,5 mikrometru mj. kouř, bakterie, alergeny
PM10 pevné částice menší než 10 mikronů mj, pyl, prach, zvířecí srst, alergeny z  prachu a alergenů z ovzduší, rostlin a květin
Oxid dusičitý (NO2) škodlivý plyn uvolňovaný při spalování mj. z výfuků vozidel a cigaretového kouře, svíček a plynových kamen
Oxid siřičitý (SO2) plyn vznikající v těžkém průmyslu a ve  výfukových plynech z vozidel
Těkavé organické sloučeniny (VOC) plyny uvolňované z různých zdrojů, například z barev, laků, aerosolových sprejů a osvěžovačů vzduchu mj. formaldehyd a benzen
Oxid uhličitý (CO2) skleníkový plyn vznikající při spalování fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a zemní plyn ve vysokých koncentracích je v blízkosti silnic a průmyslových oblastí

Tipy, jak doma zatočit s prachem

Prachu se nikdy nadobro nezbavíte, ale můžete jeho výskyt alespoň výrazně omezit. Tady je několik užitečných tipů, jak na to.

Uklízejte odshora dolů

Zní to jako logická a jasná věc, ale mnoho lidí to stále nedodržuje. Vždy utírejte prach odshora dolů. Jen tak bude úklid účinný. Kdybyste to dělali opačně, docílíte jen toho, že si nečistoty jen shodíte dolů na již vyčištěný povrch.

Správně vysávejte

Chybu uděláte, když při úklidu nejprve utřete prach a až potom vysajete. Je to sice logické – ale když začnete vysávat, rozvíříte prach úplně odevšad a vy následně můžete utírat prach znovu. Takže úklid začněte vždy vysáváním.

Denně vytírejte

Pokud budete na mokro vytírat, zbavíte se mnohem více prachu, než když budete zametat a stejně tak zamezíte jeho polétávání ve vzduchu. Tak se překonejte a udělejte to pro své zdraví.

Omezte koberce

Koberce jsou známy tím, že se do nich prach nejenom usazuje, ale že se do něj hlavně zašlapuje. Nemusíte se koberců zbavovat natrvalo, ale spíše často vysávat, aby se prach nedokázal pořádně zašlapat. Nejlépe je pořídit si pouze kusové koberce, které dokážeme také vytřepat, a jsou o mnoho lehčí na údržbu.

Čistička vzduchu

Čistička je nepsanou jedničkou ve zbavování se vzdušného prachu. Jestli se rozhodnete pro její koupi, je třeba vybrat vhodnou a ne zrovna tu nejlevnější, která bude na úkor kvality. S čističkou se přiblížíte snu všech alergiků o domácnosti s minimem prachu.

Větrejte peřiny a měňte povlečení

V posteli a lůžkovinách se usazuje velké množství roztočů a prachu. Proto je důležité minimálně dvakrát měsíčně měnit povlečení a pořádně větrat peřiny, polštáře a matrace.

Zdroje: sciencemag.czesgmena.comskutecnost.czceskozdrave.cz


Přečtěte si také