Bude zákaz křečků a papoušků v EU? Když je nepovolí, ať to platí i pro zoo, říká chovatel

Chovatele drobných i exotických zvířat čekají velké změny. EU nechala vypracovat studii a do budoucna plánuje omezení počtu druhů, které bude možné chovat. Případné změny v legislativě budou české chovatele hodně bolet. Na Prima Living jsme vyzpovídali chovatele plazů Karla Zavadila, který je přesvědčený, že tlak na zákaz některých zvířat bude dál stoupat.

Na webu Prima Living jsme vás informovali, že chovatele čekají velké změny. Evropská unie nechává vypracovat studii, která by v budoucnu vedla k výraznému omezení počtu druhů, které chovatelé mohou mít doma. Zvířata, která by se na seznam nevešla, by nebylo možné v EU chovat. Přísný model už má například Nizozemsko, kde ze známých druhů je možné chovat pouze kočky, psy a pískomila.

Česká republika patří mezi chovatelskou velmoc, případné zákazy některých zvířat (uvažuje se například o křečíku džungarském, papouškovi ara, činčile či o různých želvách a hadech) by zasadil českému chovatelství obrovskou ránu.

O tom, co případný zákaz bude znamenat v praxi, jsme si na webu Prima Living povídali se zkušených chovatelem plazů Karlem Zavadilem. Uznávaný odborník je přesvědčený, že v budoucnu budou ochránci zvířat na evropské úředníky dále tlačit a seznam povolených druhů v EU se bude zmenšovat.

Vy jste už dříve upozornil, že tlak na zákaz některých zvířat bude v EU stoupat. Nyní se to už děje. Co na to říkáte?

Za mě je to totální nesmysl. Když to řeknu obecně, tak týrané je vlastně každé zvíře, které vlastní člověk. A je úplně jedno, jestli je to pes, kočka, had, slepice, prase, kráva nebo andulka. Pokud si zvíře nemůže dělat, co samo chce, ale jen to, co mu umožní lidé, tak je to vlastně vždy omezování. Třeba takový pes u boudy nebo na vodítku, rybička v akváriu 30 x 30 cm, kanárek, který v kleci skáče z bidýlka na bidýlko a nemůže se proletět... To by museli zakázat chov všech zvířat.

Vy jste zkušený chovatel hadů. Říká se, že hadi jsou v zajetí nejspokojenější, protože se nažerou, někam si zalezou, moc toho nepotřebují. Zákaz se má ale týkat i krajt či hroznýšů...

Je pravda že na rozdíl od ptáků, kteří potřebují rozlet, tak krajta či hroznýš rozlet nepotřebují. Nepotřebují takový prostor, jak si lidé myslí. Kdysi dávno v EU uvažovali, že povolí nádrže o velikosti 1,5 metru x maximální délka zvířete. Což je také nesmysl. Taková krajta má až 7 metrů, když to vynásobíme 1,5, tak se dostáváme k terárku kolem dvaceti metrů, to je prostě blbost. Studenokrevná zvířata šetří energií, nažerou se a zalezou, začnou trávit a jsou týden bez pohybu. Já mám dvě krajty mřížkované v teráriu o velikosti 2,5 m teď jsem je nakrmil slepicemi a nyní leží týden na jedné straně terárka. V tu chvíli zabere had půl metru místa a zbytek terárka je nevyužitý.

To se ale bavíme o hadech...

Takhle to mají všichni plazi. U ptáků a savců je to něco jiného. Papoušek ara potřebuje prostor 500 x 500 metrů, ale bývá ve voliérách o velikosti 2 x 4 metry. Když už tedy musíme nějak omezovat, tak tady je třeba začít.

Jak se podle vašeho odhadu bude situace s chovem zvířat v Evropě dál vyvíjet?

Nevím, co je v EU napadne. Jsou názory, že se takové zákazy asi v praxi neuplatní, ale v některých státech už to platí, například v Nizozemsku a Slovinsku. Tam už jsou omezené druhy zvířat, která se smí chovat, například užovka červená a andulky.

Takže si myslíte, že EU bude tlačit, aby se realita blížila tomu nizozemskému modelu?

Pravděpodobně to tak dopadne. Mají v plánu, aby došlo k vymření zvířat v chovech. Když mně uhyne třeba samec krajty mřížkované, už nebudu mít šanci sehnat jiného, protože bude zákaz rozmnožování a prodeje. Tím pádem mi seberou zaměstnání, nebudu moci dělat výstavy, skončí burzy, zmizí chovatelské potřeby, to také nebude mít smysl, zmizí tak jedno podnikatelské odvětví. Co ale nastane? Vznikne černý trh, vše se bude shánět pokoutně... Tyhle snahy jsou prostě celé špatně. Myslím si, že v EU jsou problémy, které jsou zásadnější a které je nutné řešit, tohle zásadní není.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Možný zákaz papoušků a křečků v EU všechny zaskočil. Chovatelé v Česku plánují odpor

Jak to myslíte? Že jsou závažnější problémy i kolem zvířat?

Chápu, že existují lidé, kteří zvířata opravdu týrají, máme třeba problémy s množírnami koček, psů... Máme tady pašeráky, kteří pašují papoušky a vajíčka z Jižní Ameriky. Na toto bych se zaměřil. Ale zaměřit se na chovatele? Já musím mít zvířata v pořádku, musím jim dát ty nejlepší možné podmínky, chci mít zdravá zvířata, vždyť mě živí, když je budu týrat, tak budou hynout a co budu dělat? Nehledě na to, že plno vzácných zvířat v přírodě vymře, že jsou dnes pouze u chovatelů. Další věc jsou zoologické zahrady, tam se uvažuje, že dostanou výjimku. Z jakého důvodu? Tak buď to zakážeme všem, nebo nikomu. Znovu říkám, že tohle celé je špatně. Podívejte se, jak EU řeší světové problémy? Teď řeší tohle. Možná si pamatujete, jak EU před lety řešila včelaře a rozměry rámečků. Čeští včelaři měli jiný rozměr, než nařizovala EU, naši včelaři se ale vzbouřili, byly petice, apelovalo se na europoslance, naši včelaři dostali pak výjimku. Mám prostě pocit, že tam často vymýšlejí nenormální věci.

Zdroj: Autorský rozhovor s chovatelem Karlem Zavadilem

Sdílejte článek

Přečtěte si také