reklama

Zero waste piknik: Jak snížit množství odpadků po venkovní hostině?

skrivaa
10. srpna 2018
Piknik patří k létu stejně neodmyslitelně jako zmrzlina nebo koupání. Odpadkové koše v parcích pak ale často přetékají pod nánosy plastových příborů, použitých ubrousků a skleněných lahví. Přitom stačí tak málo a vaše odpoledne na dece může být relativně eco-friendly! Máme pro vás pár tipů, jak odlehčit přírodě a netrávit piknik neustálým lítáním ke kontejnerům.
reklama

Nepodcenit přípravu

Obaly od chipsů nebo sušenek jsou jen jedním příkladem odpadků, které jsou absolutně zbytečné. Pokud si totiž dáte doma práci s přípravou a přinesete domácí hranolky, bublaninu nebo salát, jediný obal, který budete potřebovat, bude svačinová krabička. Tu si pak po skončení pikniku odnesete s sebou domů a žádné odpadky se nekonají! Nehledě na to, že domácí výroba je vždy ceněná více než vyplenění nejbližšího supermarketu.

Není plast jako plast

Jen málokomu by se s sebou chtělo nosit set porcelánových talířů. Jsou těžké, křehké a obecně vzato pro jedení na zemi poměrně nepraktické. Všichni se asi shodneme, že měkký plast na jedno použití je zbytečné plýtvání. Pokud ale koupíte základní vybavení z tvrzeného plastu, můžete ho používat znovu a znovu, a to nejen na pikniku, ale i během kempování, nebo pokud na návštěvu přijdou přátelé s malými dětmi. V dnešní době navíc můžete z průhledného plastu sehnat i poměrně pěkné skleničky na víno a neochuzovat se tak o zážitek.

Inspirace luxusními restauracemi

Hostina na zemi může být v mnohém nepraktická. Většina pokrmů se navíc jí přímo z misky rukama a za jedno odpoledne tak hravě spotřebujete nejedno balení kapesníčků. Opět jde ale o zcela zbytečný odpad! Pokud zainvestujete a koupíte set látkových ubrousků, které se používají v restauracích nebo u sváteční tabule, stačí je jen na konci dne posbírat, hodit do pračky a ekologická krize je zažehnána!

Se džbánem pro pivo

V dobách našich rodičů a prarodičů to bylo běžné – raději než kupovat lahvová piva, chodilo se do hospody pro točené se džbánem. Pokud nerozložíte deku v parku s restaurací nebo stánky s občerstvením, převážet pivo v otevřené nádobě je, pravda, dost nepraktické. Jestli ale doma máte použitou plastovou lahev, můžete si nápoj nechat natočit do ní! A to samé lze udělat s vínem ve vinárně! Namísto dvou skleněných lahví na jedno použití tak můžete mít jednu dvoulitrovou plastovou, kterou si po skončení schováte ve skříni na další akci.

Pravidelná hydratace

Nezapomínejme ale na vodu. Opět by sice bylo praktičtější nakoupit tu balenou, zkuste ale tuto alternativu. Do čistého kanystru, menšího barelu nebo skleněné lahve dejte mátu nebo meduňku a dobře umyté nakrájené citrusové plody. Použijte třeba citrony, limetky nebo pomeranče. Můžete také zaimprovizovat i s jiným letním ovocem, fantazii se meze nekladou. Pak už jen zbylý objem naplňte vodou a nechte v lednici pár hodin vychladit. Bylinky a citrusy mezitím uvolní vonné esence a z obyčejné vody tak udělají skvělý letní drink.

Znáte svoje publikum?

Základem je ale dobře odhadnout situaci. Pokud jdete na piknik i s mužským osazenstvem, o nějaké přebytky se zřejmě nemusíte obávat. Jestli ale vyrážíte s kamarádkami, z nichž polovina nejí lepek a třetina jsou veganky, těstovinový salát s kousky kuřecího asi není ta nejlepší volba. Nejhorší, co se totiž může stát, je, že polovina jídla poletí do koše. Proto předem zapřemýšlejte nejen o skladbě jídelníčku, ale především o kvantitě.

(az)

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama