Cena elektřiny klesá, někteří dodavatelé oznámili další snížení cen u fixací energií

V současné době cena elektřiny a plynu na světovém energetickém trhu klesá, oproti loňskému roku o zhruba 40 procent. Na to reagují i tuzemští dodavatelé energií a klientům zlevňují. Lákají také na výhodnější fixace. Kdo v poslední době přišel s upravenými ceníky?

Dodavatelé energií v Česku promítají do svých ceníků vývoj cen energií na burze, které dlouhodobě klesají. Megawatthodina elektřiny se nyní obchoduje za zhruba 85 eur (asi 2150 korun), což je meziročně přibližně o 40 procent méně, protože před rokem stála 161 eur. Plyn se pohybuje na hodnotě 34,50 eur (přes 870 korun) za MWh, což je asi poloviční pokles ceny.

PŘEČTĚTE SI: Praktické rady, jak doma snížit spotřebu elektrické energie a ušetřit stovky korun

Aktuální snížení cen energií v Česku

  • Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Oproti standardnímu ročnímu ceníku od dubna zlevnila domácnostem elektřinu o více než 320 korun, a to na 3267 korun bez DPH na megawatthodinu. U plynu klesla cena o více než 280 korun na 1367 Kč/MWh za rok. Průměrná domácnost  tak může ušetřit až 1300 korun ročně.
  • Levnější tarify přináší společnost Innogy. Od března tento dodavatel zlevnil elektřinu s fixací o 600 korun za MWh.
  • Společnost EPET zlevnila elektřinu v řádu stokorun a domácnost zaplatí za MWh 3 149 korun.
  • Centropol nabízí fixaci elektřiny na jeden a půl roku za 3 304 korun bez DPH za MWh.
  • E.ON má výhodnější nabídku pro stálé zákazníky s fixovanými produkty. Společnost nabízí dvouletou fixaci elektřiny v běžné sazbě za 3 477 korun za MWh.

Nenechte si ujít! Expert poukázal na skrytá nebezpečí nových ceníků:

Pokles cen bude pokračovat

Podle CNN Prima NEWS zlevňování tuzemští dodavatelé zavádějí postupně. „Produktů, které dodavatelé nabízejí, je celá řada a každé zlevnění, zejména pokud ho oznámí velký dodavatel, slouží i k jeho sebeprezentaci a marketingu. I to je důvod, proč dodavatelé zlevňování takto časují,“ vysvětluje Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií.

„Za současné nízké ceny budou obchodníci elektřinu nakupovat na další dva roky. Pro spotřebitele to je dobrá zpráva. Dodavatelé upravují konečné ceny pro odběratele s určitým zpožděním i proto, že doprodávají zásoby, které nakoupili za podstatně vyšší ceny. Pokles cen na českém trhu bude pokračovat,“ konstatuje Gavor.

Jak je to s fixacemi

Dodavatelé připravují výhodnější nabídky zejména u delších fixací. „Společnosti se bojí dalších poklesů a obávají se, že by s tím mohli lidé kalkulovat a vyčkávat. Fixace znamená pro firmy jistotu příjmu a že zákazník nebude měnit dodavatele. Vývoj na trzích může být dál ve znamení klesajících cen,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle Kovandy se ale zafixované ceny nemusejí vždy vyplatit. V minulosti jsme upozorňovali na to, že pokud si chtějí lidé fixovat energie, tak ať činí na krátké časové období. Pokud někdo před rokem zafixoval elektřinu na tři roky, tak je v nevýhodné pozici a platí dramaticky vyšší ceny než nyní,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 tipů, jak doma ušetřit za elektřinu

Porovnávejte cenové nabídky

Určitě se vyplatí sledovat cenové nabídky skrze porovnávače cen na webu Energetického regulačního úřadu. Nově vylepšil funkci svého srovnávače nabídek od dodavatelů energií a umí načíst data přímo z vyúčtování.

Zdroje: ceníky energetických firem, penize.cz, cnn.iprima.cz


Přečtěte si také