Známe rostlinu roku. Čím si hlaváček letní vysloužil titul?

Hlaváček letní býval dříve přirozenou součástí polních plevelů, především v teplejších oblastech České republiky. Dnes už se s ním ve volné přírodě setkáte jen málokdy. Patří k ohroženým druhům české flóry. Na zahradách, především na skalkách, však hlaváček letní uvidíte mnohem častěji. Jde o letničku, jejíž semena si můžete běžně koupit.

Hlaváčky (Adonis) jsou vytrvalé i jednoleté rostliny, které se přirozeně vyskytují v Evropě, Asii i v severní Africe. Zavlečeny však byly i na ostatní kontinenty. Většinou se řadí mezi jedovaté rostliny, protože obsahují srdeční glykosidy (adoniny), které se však na druhou stranu také využívají k léčení srdečních slabostí.

Hlaváček letní (Adonis aestivalis)

Hlavní výbor České botanické společnosti vyhlašuje druhým rokem rostlinu roku. Loni se jí stal vstavač kukačka, kouzelná zemní orchidej s jasně nachovými květy. Letos hlaváček letní, který patří mezi ohrožené druhy naší přírody. Občas se s ním můžete setkat na okrajích polí a polních cest, ojediněle i na skalnatých stráních.

Hlaváček letní je jednoletá bylina, kterou můžete v literatuře najít pod různými názvy, například ohníček letní, hlaváček minyový nebo hlaváčkovec letní, a má i řadu lidových názvů jako slepý mák nebo růžička planá žlutá.

Hlaváček letní dorůstá do výšky 20–50 cm a vykvétá od května do července, kouzelnými kvítky, které na první pohled hodně připomínají vlčí máky. Květy vyrůstají jednotlivě, jsou veliké asi 2,5–3 cm. Okvětní lístky mívají nejčastěji cihlově červenou barvu s černou skvrnou uprostřed květu. Občas hlaváček jarní vykvétá i barvou žlutou.

Střídavé listy hlaváčku letního jsou v dolní části rostliny řapíkaté, nahoře přisedlé a jemně třepenité.

Jak hlaváček letní pěstovat na zahradě

Semena hlaváčku letního si můžete snadno koupit, patří do běžné nabídky semenářských firem. Semena se vysévají na podzim, v září, a pak se květů dočkáte stejně jako ve volné přírodě od května do července.

Druhou možností je výsev semen brzy na jaře. Z tohoto výsevu vykvete hlaváček od července do září. Před výsevem se semena namáčejí na 24 hodin do vody a doporučuje se i obal semen lehce narušit pilníkem. Poté se vysévají jen mělce pod povrch půdy. Doba klíčení bývá 3–4 týdny.

Hlaváček letní prosperuje na slunečném stanovišti v běžné zahradní půdě, nejlépe lehké a slabě vápenité.

Zdroj: https://botanospol.cz/cs/node/6620; https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlav%C3%A1%C4%8Dek_letn%C3%AD; https://botany.cz/cs/adonis-aestivalis/

Sdílejte článek
Štítky květ příroda plevel bylina hlaváček chráněný vstavač Hlaváček letní (Adonis aestivalis) Severní Afrika ohrožený mák vlčí vstavačovité hlaváček letní květena Česká botanická společnost

Přečtěte si také