Bydlení

17. března 2022 09:57

redakce Prima Zoom

Horská chata plná haraburdí a přemíry barev pořádně prokoukla. Lanovka do vody jako bonus

Příkré schodiště, tmavě červená barva, spousta nábytku, borovice, výhled na moře. Takovou chatu v oblasti Kragero čekala proměna v pořadu Norské domy snů – změnila se v moderní bydlení, které svým stylem souzní s blízkým mořem. Rustikální styl nahradil minimalismus v tlumených barvách.

Tak na tuhle proměnu se hodně těším, nechal se v úvodu proměny slyšet norský designér Halvor Bakke, který spolu se svým malým týmem mění víkendová a prázdninová obydlí Norů a plní jim tak sny o krásnější chatě.

Tahle proměnu potřebovala. Byla sice pohodlná pro celou pětičlennou rodinu, ale stylově už byla hodně za zenitem – bylo navíc vidět, že se zařizovala postupně, trochu stylem, co dům dal a co se komu zrovna v té době líbilo. Chtěli bychom změnit horskou chatu na přímořskou a zbavit se haraburdí, které tu je, nechala se slyšet paní domu předtím, než její rodina nechala tvůrcům pořadu Norské domy snů zcela volnou ruku.

Když autoři proměny řešili, jak pojmout stěny v hlavní obytné místnosti, rozhodli se po chvíli váhání pro volbu, kterou v chatě člověk moc nečeká – tapetu s výrazným květinovým vzorem. Věděli, že je to trochu risk a že se to nemusí majitelům líbit, ale naštěstí se do jejich vkusu trefili.

Červená musela pryč

Hlavní obytný prostor každopádně změnu potřeboval, protože ačkoli v něm byla poměrně velká okna a nečekaně vysoký strop, prostor působil tmavým a stísněným dojmem, což se podařilo úplně změnit, ačkoli v něm je teď méně volného místa. O to svěžejším a útulnějším dojmem ale teď působí, pozorný návštěvník postřehne i detaily, jako je barva jednoho druhu květin na tapetě, která ladí se stejně barevným gaučem.

Proč vlastně květovaná tapeta? Chata stojí u moře a zároveň v borovém lese, rodina sem navíc jezdí hlavně v létě – z toho vzešly nádherné letní květiny na stěnách, vysvětluje designér Halvor Bakke. Proměnou prošla i jídelna, kde se objevil fortelný jídelní stůl a kde jemný světle zelený nátěr s bílými detaily nahradil poněkud divokou oranžovou a modrou kombinaci.

Autorům přestavby vyšla i sázka na šedý venkovní nátěr, který nahradil dosavadní červenou, tu zachovali jen na malé části zadního traktu. Majitele šedá barva nadchla. A jako bonus dostali krom posezení u moře ještě lanovku, kterou se mohou projet nad vodou, namočit se v ní a pak se opalovat v houpací závěsné síti.


Přečtěte si také