Proměna chaty: Chodili jen na terasu, teď mají zahradu s vířivkou a vyjížděcí postelí

Norské domy snů: Perfektní proměna chaty a jejího okolí

Přání majitelů chaty, kterou čekala proměna tentokrát, bylo jasné. Přáli si, aby mohli mnohem více a různými způsoby využívat pozemek kolem chaty, poměrně rozlehlý a členitý. Dosud ven chodili vlastně jen na terasu a to byla škoda.

Miluju zóny! nechal se slyšet Halvor Bakke, šéf týmu, který si bere do parády starší chaty a mění je k lepšímu na přání majitelů v pořadu Norské domy snů. A hned začal plánovat, co kde na pozemku vznikne – zóna s houpačkami, zóna s ohništěm, zóna na opalování, samozřejmě záhonky, což byl jen první nápad, ve skutečnosti toho nakonec bylo ještě více. A došlo samozřejmě i na terasu, která také prošla pořádnou proměnou. A na chatu samotnou alespoň zvenčí, místo žluté dostala tlumeně šedý nátěr.

O tom se mi ani nesnilo, zajásala spolumajitelka chaty, když spatřila tři a půl tuny vážící kámen z nedalekého lomu, který autoři nechali přivézt, aby se ona a dcera měly kde opalovat a ležet na sluníčku, jak to mají rády. Když na to přijde, vejde se sem celý čtyřčlenná rodina, plochý a do hladka opracovaný kámen je dostatečně velký.

Rodina si chatu v oblasti norského Stavernu před časem pořídila proto, aby měli kam jezdit a být venku, i když bydlí poměrně nedaleko. Místo majitelku oslovilo proto, že na něj měla hezké vzpomínky z dětství, když poblíž měli chatu její prarodiče.

Pec na pizzu? Ano!

Na pozemku toho však až do proměny moc neměli, a proto si přáli mimo jiné venkovní kuchyň. A ta, kterou dostali, předčila jejich očekávání, protože v ní je zabudovaná i pec na pizzu. Hned za ní je venkovní posezení s bezúdržbovými lavičkami a efektním kulatým ohništěm, nad nímž se dá něco opéci. Jedním z hřebů proměny je venkovní vířivka s vyhřívanou vodou.

Jednotlivé zóny pozemku na první pohled oddělují i různé povrchy – někde je štěrk, jinde řezaná kamenná dlažba či trávník. Jako vždycky si tým autorů přikvapil překvapení navíc, které v přání majitelů nefigurovalo - tentokrát se efektem na závěr stala postel, která je sice v chatě, ale lze s ní vyjet až na terasu a spát tak za teplých letních nocí venku.


Přečtěte si také