Vánoce

18. prosince 2024 10:50

Lenka Valjentová

Vánoční cukroví last minute. Nepečená vosí hnízda a kokosové kuličky ještě stihnete

Nepečené vánoční cukroví je ideální pro všechny, kteří perníčky, vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky buď nestihli upéct, či se jim nechtělo. A nebo ho prostě mají rádi. Je snadné na přípravu, hotové je raz dva a nevyžaduje pečení. Máme pro vás dva tipy na nepečené dobroty, které do Štědrého dne ještě hravě zvládnete!

Výhody nepečeného vánočního cukroví

  • Hlavní výhodou je úspora času a energie. Cukroví bez pečení je šancí pro všechny, co nemají troubu. A dá se připravit jen dva dny před Štědrým dnem.
  • Vytvoříme ho během pár minut, a proto můžeme vyzkoušet hned několik druhů.
  • A když se nám nepovede, můžeme hmotu znovu zpracovat, něco přidat a znovu uválet a udělat z ní jiné cukroví.
  • Navíc můžeme při výrobě hmoty a následně při jejím zpracování naplno uplatnit svou fantazii.
  • Je to ideální cukroví pro začátečníky.

Ingredience do vánočního cukroví bez pečení

Cukroví bez pečení je velmi rozmanité. Mezi hlavní ingredience patří především:

  • drcené piškoty i nepodařené kousky již upečeného cukroví
  • mleté ořechy (vlašské, lískové i mandle)
  • strouhaný kokos
  • kakao
  • cukr moučka
  • nadrobno nakrájené sušené a kandované ovoce

Na spojení hmoty se používá zejména:

  • máslo
  • slazené kondenzované mléko
  • rum
  • čokoláda a čokoládové polevy
  • v některých případech se přidává vejce nebo jen žloutek

Pokud připravujeme nepečené dobroty pro děti, rum nahradíme ovocnou šťávou.

INSPIRUJTE SE:  Upečte vánoční cukroví podle horoskopu: Beran má rád linecké, Rak perníčky, Střelec plněné ořechy

Skladování nepečeného cukroví

Při správném skladování v lednici v uzavřené nádobě, do které se nedostane vlhkost ani pachy z okolí, vydrží poměrně dost dlouho - zhruba dva týdny. Na druhou stranu se ale doporučuje zkonzumovat ho co nejdříve, obvykle do týdne.

Vosí hnízda - včelí úly

Ingredience na hmotu

  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g změklého másla
  • 4 - 6 lžic rumu
  • 2 lžíce holandského kakaa holandského typu
  • 25–30 celých kulatých piškotů
  • moučkový cukr na vysypání formiček

Ingredience na náplň

Příprava

  1. Mleté piškoty smícháme s cukrem, kakaem. Přidáme změklé máslo a rum. Pečlivě vypracujeme vláčnou hmotu – podle potřeby můžeme přidat rum. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet.
  2. Na náplň utřeme žloutek s cukrem do pěny, přidáme rum (podle chuti) a změklé máslo. Vymícháme hladký krém. Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem.
  3. Z hmoty uděláme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly, ve středu vymáčkneme důlek, který naplníme krémem. Přiklopíme piškotem, přitlačíme a dáme do chladu.

Kokosové kuličky

Ingredience

  • 140 g cukru
  • 500 g ricotty (nebo mascarpone)
  • 200 g bílé čokolády
  • asi 150 g strouhaného kokosu

Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, přidáme ricottu, najemno nasekanou bílou čokoládu a hrst strouhaného kokosu. Vše pečlivě mícháme, až vznikne hladká, konzistentní hmota. Zabalíme ji do fólie a necháme ji nejméně 3 hodiny v lednici vychladit. Potom z hmoty vytvarujeme kuličky a obalíme je ve zbylém strouhaném kokosu.

Zdroje: Vánoční kuchařka (Vojtěch Artz), Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také