Vánoční cukroví last minute. Nepečená vosí hnízda a kokosové kuličky ještě stihnete
Vánoční cukroví last minute. Nepečená vosí hnízda a kokosové kuličky do Štědrého dne je ještě stihnete udělat Zdroj: iStock
Nepečené vánoční cukroví je ideální pro všechny, kteří perníčky, vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky buď nestihli upéct, či se jim nechtělo. A nebo ho prostě mají rádi. Je snadné na přípravu, hotové je raz dva a nevyžaduje pečení. Máme pro vás dva tipy na nepečené dobroty, které do Štědrého dne ještě hravě zvládnete!
Výhody nepečeného vánočního cukroví
- Hlavní výhodou je úspora času a energie. Cukroví bez pečení je šancí pro všechny, co nemají troubu. A dá se připravit jen dva dny před Štědrým dnem.
- Vytvoříme ho během pár minut, a proto můžeme vyzkoušet hned několik druhů.
- A když se nám nepovede, můžeme hmotu znovu zpracovat, něco přidat a znovu uválet a udělat z ní jiné cukroví.
- Navíc můžeme při výrobě hmoty a následně při jejím zpracování naplno uplatnit svou fantazii.
- Je to ideální cukroví pro začátečníky.
Ingredience do vánočního cukroví bez pečení
Cukroví bez pečení je velmi rozmanité. Mezi hlavní ingredience patří především:
- drcené piškoty i nepodařené kousky již upečeného cukroví
- mleté ořechy (vlašské, lískové i mandle)
- strouhaný kokos
- kakao
- cukr moučka
- nadrobno nakrájené sušené a kandované ovoce
Na spojení hmoty se používá zejména:
- máslo
- slazené kondenzované mléko
- rum
- čokoláda a čokoládové polevy
- v některých případech se přidává vejce nebo jen žloutek
Pokud připravujeme nepečené dobroty pro děti, rum nahradíme ovocnou šťávou.
INSPIRUJTE SE: Upečte vánoční cukroví podle horoskopu: Beran má rád linecké, Rak perníčky, Střelec plněné ořechy
Skladování nepečeného cukroví
Při správném skladování v lednici v uzavřené nádobě, do které se nedostane vlhkost ani pachy z okolí, vydrží poměrně dost dlouho - zhruba dva týdny. Na druhou stranu se ale doporučuje zkonzumovat ho co nejdříve, obvykle do týdne.
Vosí hnízda - včelí úly
Ingredience na hmotu
- 120 g moučkového cukru
- 60 g změklého másla
- 4 - 6 lžic rumu
- 2 lžíce holandského kakaa holandského typu
- 25–30 celých kulatých piškotů
- moučkový cukr na vysypání formiček
Ingredience na náplň
- 90 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- asi 3 lžíce rumu
Příprava
- Mleté piškoty smícháme s cukrem, kakaem. Přidáme změklé máslo a rum. Pečlivě vypracujeme vláčnou hmotu – podle potřeby můžeme přidat rum. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet.
- Na náplň utřeme žloutek s cukrem do pěny, přidáme rum (podle chuti) a změklé máslo. Vymícháme hladký krém. Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem.
- Z hmoty uděláme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly, ve středu vymáčkneme důlek, který naplníme krémem. Přiklopíme piškotem, přitlačíme a dáme do chladu.
Kokosové kuličky
Ingredience
- 140 g cukru
- 500 g ricotty (nebo mascarpone)
- 200 g bílé čokolády
- asi 150 g strouhaného kokosu
Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, přidáme ricottu, najemno nasekanou bílou čokoládu a hrst strouhaného kokosu. Vše pečlivě mícháme, až vznikne hladká, konzistentní hmota. Zabalíme ji do fólie a necháme ji nejméně 3 hodiny v lednici vychladit. Potom z hmoty vytvarujeme kuličky a obalíme je ve zbylém strouhaném kokosu.
Zdroje: Vánoční kuchařka (Vojtěch Artz), Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)