Pusinky, nebo hubinky? To je jedno! Sněhové cukroví si zamiluje každý
Jak říkáte křehkým nadýchaným hrudkám z bílků a cukru? Sněhové pusinky, hubinky, bezé nebo ještě úplně jinak? Ono je to vlastně úplně jedno, na pojmenování nezáleží, rozhodující je chuť. A tu má sněhové cukroví naprosto úžasnou. Naše hubinky s oříšky a švestičkami i kořeněné pusinky s černým kakaem si musí každý zamilovat. A jestli nevíte, jak udělat dokonale pevný sníh z bílků, tak vám to prozradíme.
Sněhové pusinky či hubinky většinou připravujeme z bílků, které nám zbydu při vánočním pečení. Tohle úžasné cukroví se tedy dělá z bílků a cukru (moučkového i krupice), většinou v poměru 1 bílek (asi 30 g) na 70 až 100 g cukru. Sladkou hmotu můžeme ochutit nastrouhanými, drcenými či nasekanými lískovým a vlašskými ořechy, mandlemi, kakaem, strouhanou čokoládou, kávou, mletým kořením i potravinářskými barvami.
jak ušlehat dokonalý sníh z bílků Zdroj: iStock
Jak ušlehat dokonalý sníh z bílků
- Aby se bílky správně ušlehaly, musejí být čerstvé, kvalitní, dobře oddělené od žloutků, nesmí v nich zůstat ani kousek žloutku.
- Bílky nejlépe ušleháme, když mají pokojovou teplotu, asi hodinu před šleháním tedy vyndáme bílky z ledničky a necháme je volně stát v kuchyni.
- Dobře pevný sníh připravíme, když do bílků při šlehání přidáme špetku soli nebo kapku citronové šťávy, což zlepšuje schopnost bílků tvořit pěnu.
- Sníh je správně ušlehaný, když tvoří pevné špičky. Taky můžeme nádobu, ve které sníh šleháme, obrátit dnem vzhůru - pokud sníh zůstane v nádobě bez hnutí, je správně ušlehaný.
- Pozor, sníh z bílků se dá poměrně snadno přešlehat, potom zřídne!
- Ušlehaný sníh taky řídne stáním, proto ho nikdy nenecháváme dlouho stát a hned ho zpracujeme.
Hubinky s ořechy a sušenými švestkami Zdroj: Akademie kvality
Hubinky s ořechy a sušenými švestkami
Ingredience
- 4 bílky pokojové teploty
- 300 g prosátého moučkového cukru
- 75 g směsi lískových a vlašských ořechů
- 50 g sušených švestek
Příprava
Ořechy a švestky nasekáme nadrobno. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat asi 2 kapky citronové šťávy) a poté za stálého šlehání přidáváme postupně po malých dávkách cukr. Ořechy a švestky zašleháme do hotové směsi. Hotovou hmotu hned klademe lžící na pečicí papír (asi 32 kousků), použít se dá taky cukrářský pytlík. Sušíme v troubě předehřáté na 90 °C přibližně 80 minut podle velikosti hubinek. Správně usušené jdou snadno odloupnout z pečicího papíru.
Kořeněné pusinky s černým kakaem Zdroj: Dr.Oetker
Kořeněné pusinky s černým kakaem
Ingredience
- 2 bílky pokojové teploty
- špetka soli
- 110 g prosátého moučkového cukru
- 2 lžíce černého kakaa
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového ořechu
- špetka mletého zázvoru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 2 lžíce nahrubo nasekaných pražených lískových ořechů
Příprava
V míse vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nižším stupni. Postupně přidáváme cukr a otáčky zvýšíme na maximum. Vmícháme kakao, koření (můžeme použít perníkové koření) a ořechy. Sníh rychle řídne, proto ihned pomocí lžičky tvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení hromádky (asi 30 kousků). Vložíme do trouby předehřáté na 90 až 100 °C a sušíme asi 65 minut podle velikosti pusinek. Občas pusinkám v troubě vyvětráme, jen trochu pootevřeme dvířka a zase je zavřeme, aby mohla odejít pára, urychlí to sušení.
Zdroj: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)