Vánoce

16. prosince 2022 10:00

Lenka Valjentová

Pusinky, nebo hubinky? To je jedno! Sněhové cukroví si zamiluje každý

Jak říkáte křehkým nadýchaným hrudkám z bílků a cukru? Sněhové pusinky, hubinky, bezé nebo ještě úplně jinak? Ono je to vlastně úplně jedno, na pojmenování nezáleží, rozhodující je chuť. A tu má sněhové cukroví naprosto úžasnou. Naše hubinky s oříšky a švestičkami i kořeněné pusinky s černým kakaem si musí každý zamilovat. A jestli nevíte, jak udělat dokonale pevný sníh z bílků, tak vám to prozradíme.

Sněhové pusinky či hubinky většinou připravujeme z bílků, které nám zbydu při vánočním pečení. Tohle úžasné cukroví se tedy dělá z bílků a cukru (moučkového i krupice), většinou v poměru 1 bílek (asi 30 g) na 70 až 100 g cukru. Sladkou hmotu můžeme ochutit nastrouhanými, drcenými či nasekanými lískovým a vlašskými ořechy, mandlemi, kakaem, strouhanou čokoládou, kávou, mletým kořením i potravinářskými barvami.

Jak ušlehat dokonalý sníh z bílků

  1. Aby se bílky správně ušlehaly, musejí být čerstvé, kvalitní, dobře oddělené od žloutků, nesmí v nich zůstat ani kousek žloutku.
  2. Bílky nejlépe ušleháme, když mají pokojovou teplotu, asi hodinu před šleháním tedy vyndáme bílky z ledničky a necháme je volně stát v kuchyni.
  3. Dobře pevný sníh připravíme, když do bílků při šlehání přidáme špetku soli nebo kapku citronové šťávy, což zlepšuje schopnost bílků tvořit pěnu.
  4. Sníh je správně ušlehaný, když tvoří pevné špičky. Taky můžeme nádobu, ve které sníh šleháme, obrátit dnem vzhůru - pokud sníh zůstane v nádobě bez hnutí, je správně ušlehaný.
  5. Pozor, sníh z bílků se dá poměrně snadno přešlehat, potom zřídne!
  6. Ušlehaný sníh taky řídne stáním, proto ho nikdy nenecháváme dlouho stát a hned ho zpracujeme.

Hubinky s ořechy a sušenými švestkami

Ingredience

  • 4 bílky pokojové teploty
  • 300 g prosátého moučkového cukru
  • 75 g směsi lískových a vlašských ořechů
  • 50 g sušených švestek

Příprava

Ořechy a švestky nasekáme nadrobno. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat asi 2 kapky citronové šťávy) a poté za stálého šlehání přidáváme postupně po malých dávkách cukr. Ořechy a švestky zašleháme do hotové směsi. Hotovou hmotu hned klademe lžící na pečicí papír (asi 32 kousků), použít se dá taky cukrářský pytlík. Sušíme v troubě předehřáté na 90 °C přibližně 80 minut podle velikosti hubinek. Správně usušené jdou snadno odloupnout z pečicího papíru.

Kořeněné pusinky s černým kakaem

Ingredience

  • 2 bílky pokojové teploty
  • špetka soli
  • 110 g prosátého moučkového cukru
  • 2 lžíce černého kakaa
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných pražených lískových ořechů

Příprava

V míse vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nižším stupni. Postupně přidáváme cukr a otáčky zvýšíme na maximum. Vmícháme kakao, koření (můžeme použít perníkové koření) a ořechy. Sníh rychle řídne, proto ihned pomocí lžičky tvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení hromádky (asi 30 kousků). Vložíme do trouby předehřáté na 90 až 100 °C a sušíme asi 65 minut podle velikosti pusinek. Občas pusinkám v troubě vyvětráme, jen trochu pootevřeme dvířka a zase je zavřeme, aby mohla odejít pára, urychlí to sušení.

Zdroj: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také