Zahrada

21. října 2024 14:50

Lenka Valjentová

Invazivní japonský brouk je zkázou evropských zahrad. Žravý hmyz likviduje všechno

Listokaz japonský neboli japonský brouk je invazivní druh žravého hmyzu, který se v Evropě objevil nedávno. Drobný, ale mimořádně destruktivní škůdce se postupně šíří a vyvolává obavy. Že je to brouk opravdu nebezpečný, dokládá i fakt, že roční náklady na jeho hubení v USA přesahují 460 milionů dolarů (asi 10,7 miliardy korun). I zahrádkáři by měli být obezřetní a pravidelně kontrolovat své sady a zahrady na přítomnost tohoto importovaného škůdce, který u nás nemá přirozené nepřátele. Jak listokaz japonský vypadá a jak škodí rostlinám?

Jak jeho název napovídá, listokaz japonský nebo japonský brouk (Popillia japonica) pochází ze severního Japonska a Dálného východu. V roce 1916 byl poprvé objeven v USA, předpokládá se, že dorazil dopravou z Japonska do New Jersey. Po tomto prvním objevu mimo svou domovinu se japonský brouk přesunul po celém území.

  • Listokaz japonský je už více než století hlavním rostlinným škůdcem v USA, kde byl zaznamenán žír dospělců na více než 300 druzích rostlin. Podle webu IPM-Popillia roční náklady na hubení tohoto škůdce v USA přesahují 460 milionů dolarů (asi 10 698 000 000 Kč).

NENECHTE SI UJÍT: Chráněného nosorožíka kapucínka můžete najít i v kompostu. Jak krásného brouka poznáte?

Japonský brouk v Evropě

Teprve poměrně nedávno byl zavlečen do Evropy, poprvé byl spatřen v Itálii v roce 2014 a od té doby se jeho populace začala šířit a pohybovat směrem na sever, například ve Švýcarsku se poprvé objevil v roce 2017. V roce 2022 byl zaznamenán první výskyt v Německu, konkrétně ve Freiburgu. Odborníci varují, že pokud se nepodaří zastavit nebo alespoň zpomalit jeho postup, může dojít k rozsáhlým škodám na zemědělských plodinách, okrasných rostlinách a lesních porostech v celé Evropě.

Jak listokaz japonský vypadá

Listokaz japonský nebo japonský brouk (Popillia japonica) má šest nohou, dvě tykadla a křídla, ale je nemotorný letec. Oválné tělo je dlouhé přibližně 10 mm. Pozná se podle dvoubarevného zbarvení. Horní polovina hmyzu je smaragdově zelená; spodní polovina je měděně hnědá. Celý brouk má kovový lesk. Směrem k zadnímu konci pokrývá každou stranu jejich těla řada pěti skvrn bílých chlupů a na špičce zadního konce jsou dvě bílé skvrny. Bílé skvrny snadno odlišují dospělého japonského brouka od ostatních brouků, kteří se mu podobají. Larvy, které se vyvíjejí v zemi, lze jen stěží identifikovat.

Devastace rostlin dospělými brouky

Dospělí brouci se obvykle živí listy, žvýkají tkáň mezi žilkami a zanechávají pouze kostru listů, a tím je zahubí.

V zahradách a sadech ožírají listy stovky druhů užitkových plodin a okrasných rostlin, stromů a keřů. Dávají přednost  především listům vinné révy a ovocných stromů. Živí se také zralým ovocem, například švestkami, malinami nebo jablky, holdují i květům růží, ibišků a dalších květin. V závislosti na nabídce potravy se mohou živit listy lesních stromů včetně dubů, buků, javorů či lip. Kvůli tomuto širokému rozsahu hostitelů je japonský brouk vážnou hrozbou pro celou přírodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kněžice do naší přírody patří, nově se však zabydlují invazivní druhy. Jak se zbavit smradlavých škůdců?

Poškození larvami

Škody se neomezují pouze na jejich dospělou formu. Brouččí larvy žijí pod zemí těsně pod povrchem, kde konzumují kořeny a tím snižují vitalitu rostlin. Housenky preferují kořeny trávy, kukuřice, fazolí, rajčat, jahod nebo stromů sazenic ve školkách. Predátoři, jako jsou divoká prasata nebo vrány, využívají larvy jako zdroj potravy a při jejich vyhledávání způsobují další škody.

Japonský brouk v české přírodě

Prevence a kontrola šíření japonského brouka jsou klíčové pro ochranu české krajiny. Je důležité sledovat jeho výskyt a informovat o možných škodách, které může způsobit.  Kromě přímého poškození rostlin může japonský brouk také narušit místní ekosystémy. Jeho přítomnost u nás by mohla mít závažné ekologické a ekonomické důsledky.

  • Jeho žravé návyky mohou vést k výraznému poškození rostlin, což by mohlo mít negativní dopad na zemědělství a lesnictví, ale i na zahrádkáře. Dospělí brouci jsou aktivní pouze několik týdnů v létě a jejich larvy žijí pod zemí, což ztěžuje jejich vyhubení.

PŘEČTĚTE SI: Sužují vaši zahradu škůdci? Podívejte, jak se jich zbavit bez chemie

Prevence a kontrola šíření škůdce

Nejen zemědělci a lesníci, ale i drobní pěstitelé a zahrádkáři by tak měli být obezřetní a pravidelně kontrolovat své sady a zahrady na přítomnost tohoto importovaného škůdce, který u nás nemá přirozené nepřátele. Tato absence predátorů umožňuje japonskému broukovi nekontrolované množení a rychlé šíření. Prevence a kontrola šíření japonského brouka jsou tak klíčové.

Zdroje: popillia.eu, idnes.cz, frontiersin.orgmze.gov.cz


Přečtěte si také