Jak doma zabavit psa, když venku vládne zima. Zahrajte si třeba na schovávanou

Venku vládne zima. Zatímco někteří psi s příchodem zimy doslova ožijí a chytí druhý dech, jsou i ti, kteří by nejraději nevystrčili z domu ani packu. Máme pro vás rady a tipy, jak své čtyřnohé miláčky i sebe doma zabavit během zimních dní a večerů. Zahrajte si třeba na schovávanou, naučte pejska nové triky a mazlete se.

V zimním období, kdy většinou psi kromě venčení netráví tolik času venku na dlouhých procházkách, je důležité, abyste našli způsob, jak je doma smysluplně zabavit. „Aktivit existuje spousta. S pejskem můžete upevnit a vypilovat poslušnost. Nebo mu hrami zaměstnat mozek, případně se společně mazlit a užívat si chvíli klidu. A velice důležité je znát míru a v zimním období zbytečně moc pejska nepřekrmovat pamlsky,“ radí specialistka na výživu psů Adéla Palacká. To by vedlo k tloustnutí, a tedy nadměrné zátěži zejména pro jeho klouby.

Zahrajte si spolu

Existuje spousta her, které pejska zabaví a budou stimulovat i jeho mozek nebo se díky nim naučí jemné motorice.

Schovávaná

Po chvíli hraní si s oblíbenou hračkou pejskovi hračku schovejte. Vyzvěte ho, aby ji našel a pokud bude úspěšný, pochvalte ho. Pro správné pochopení hry nejprve oblíbenou hračku schovávejte na viditelná místa, postupem času můžete hru ztížit. Místo hračky můžete použít psí pamlsek, který pejskovi nejdříve ukážete a necháte ho k němu přičichnout a poté pamlsek někam schováte. Po nalezení psa nikdy nezapomeňte pochválit slovně nebo pohlazením.

Hravý hlavolam

Ne vždy máte doma na mazlíčky tolik času, abyste se jim mohli věnovat po celý den. Zkuste ho zabavit hravým hlavolamem. Pro výrobu jednoduchého domácího hlavolamu pro psy jsou vhodné jakákoliv malé nádoby. Do jedné vložíte pamlsek či hračku a obrátíte dnem vzhůru. Cílem je, aby pejsek nádoby jemně čumáčkem otočil a dobrotu či míček si našel.

Zkoušejte nové triky

Psi milují nové výzvy. Při učení nových triků si oba užijete mnoho zábavy a upevníte i váš vztah. Navíc to rozvíjí psí mysl a zlepšuje jejich schopnosti a dovednosti.

Vrácení hraček do koše

Základem je, aby znal pes jednoduchý pokyn: „Pusť!“ Když dokáže váš mazlíček na tento povel pustit hračku na zem, vezměte si koš na hračky a umístěte ho psovi pod tlamu. Následně pokyn opakujte a jakmile hračka dopadne do koše, psa odměňte. Pokyny opakujte i bez koše, ale psa odměňte pouze v případě, že se hračkou do koše trefí. Pes velmi rychle pochopí, za co dostane odměnu, čímž se dokáže naučit své hračky uklidit.

High five neboli plácni

Pokud váš pes ovládá podání tlapky, naučíte ho tento trik poměrně snadno. Držte ruku svisle a řekněte známý povel „pac“. Jakmile pes zvedne tlapku a dotkne se vaší ruky držené svisle, dejte mu odměnu. Ze začátku může být trochu zmatený, ale věřte, že si na nový povel rychle zvykne a vy ho nakonec můžete přejmenovat na „high five“ nebo „plácni“.

Mazlete se a tulte se

Nezapomeňte projevovat svému mazlíčkovi dostatek lásky! Kontakt ve formě komunikace, pochval, poplácání či objetí je důležitý. Nejenom že ho tím uklidníte a dáte najevo, že je vše v pořádku, zároveň takové objetí zlepší náladu a navodí pocit pohody i vám.

Podle Adély Palacké je důležité odpočinout si od sebe: „Dejte mazlíčkům prostor. Rozhodně nenechte pejsky, aby za vámi celý den chodili. Nebojte se zavřít do vedlejší místnosti. A když si oba od sebe dostatečně odpočinete, zase se mazlete, hrajte si, cvičte spolu a povídejte si.“

Sdílejte článek

Přečtěte si také