Nejčastější mýty o psech. Opravdu platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš?

Lidé si z generace na generaci předávají spoustu informací ohledně výchovy, výživy, zdraví či chování psů. Mnohé z nich jsou však pouhým mýtem, a tak se pojďme na ty nejčastější podívat očima veterinární lékařky MVDr. Kateřiny Frankové. Věříte, že je suchý psí čenich známkou špatného zdraví nebo že starý pes se už novým kouskům nenaučí?

Suchý čenich znamená špatný zdravotní stav psa

Mnoho majitelů psů se dotýká čumáků svých mazlíčků, aby zjistili, zda je vlhký a studený anebo suchý a teplý a podle toho usuzují, v jaké je kondici. Suchý psí čenich je prý známkou špatného zdravotního stavu zvířete. To ale nemusí být pravda...

„Studený a mokrý nos není zárukou toho, že je pes zdravý. Psi mají čumák suchý ihned po probuzení ze spánku,“ vysvětluje veterinární lékařka MVDr. Kateřina Franková a dodává: „Nepříznivým signálem můžeme suchý nos označit až v momentě, kdy se tak děje po dobu několika dnů, a i to nemusí být vždy pravda. Problém může značit i vlhký nos. Pes totiž může trpět rýmou a být nastydlý. Proto se obecně doporučuje pozorovat spíše chování svého psa než stále kontrolovat jeho čumák.“

Starého psa novým kouskům nenaučíš

S přibývajícím věkem projevují pejsci menší zájem o učení se nových triků a povelů. To ale neznamená, že se nemohou nic nového naučit! I psa, který s vámi není od štěněte, dokážete naučit novým věcem nebo jen návykům potřebným pro společné soužití. Jen to každému pejskovi trvá různě dlouho. Jeden to pochopí hned, jiný potřebuje několik týdnů nebo měsíců.

„Při výcviku je potřeba myslet na pozitivní výchovu. Výcvik by měl zahrnovat chválu a odměny ve formě oblíbené hračky nebo pamlsku a celý proces by měl být pro pejska poutavý. Důležité je ale myslet i na fyzickou zdatnost pejska. Pak už to chce jen trochu trpělivosti a správný návyk je na světě,“ říká veterinářka.

Psi vidí černobíle

Dalším rozšířeným mýtem je tvrzení, že psi vidí černobíle. Opak je ale pravdou. Psi totiž nevidí svět pouze jako černobílou fotografii, ale dokážou rozeznat i několik dalších barev, ačkoliv ne v takovém spektru jako lidé. Vnímají žlutou, modrou, žlutozelenou a šedou barvu. Ostatní barvy, jako jsou červená, zelená a oranžová, psi nevidí.

„Lidé i psi mají fotoreceptory, které jsou v sítnici rozděleny do tyčinek a čípků. Rozdíl je ten, že my lidé barvy rozlišujeme, protože máme v sítnici malou prohlubeň, která nám umožňuje vidět jasně. U psů tato prohlubeň není. Nicméně to neznamená, že by psi měli obecně horší zrak. V sítnici oka psa najdeme více tyčinek, které jsou odpovědné za noční vidění a umožňují psům lépe vidět ve špatných světelných podmínkách,“ objasňuje MVDr. Kateřina Franková.

Jeden rok života psího je jako sedm let lidského

Tento přepočet není nikterak přesný. Ukazuje totiž pouze orientační věk psa. Rozhodně to neznamená, že když je psovi jeden rok, je mu v přepočtu na lidské roky sedm let.

„Psi v různých obdobích života stárnou různě. V prvním roce můžeme štěně přirovnat k 15letému puberťákovi. Ve dvou letech můžeme psa považovat už za dospělého,“ vysvětluje Kateřina Franková a pokračuje: „Velký zřetel musíme brát především na to, jaké je pes rasy a velikosti. Malé plemeno se většinou dožívá vyššího věku než velké plemeno, a proto není tento přepočet stoprocentní.“ Někteří psi se dožívají až 15 let (a více), což by u člověka znamenalo 105 let.

Zdroje: MVDr. Kateřina Franková, www.welovedogs.cz/en

Sdílejte článek
Štítky pes zdraví mýtus

Přečtěte si také