24. září 2025 11:50
Ema BártováRošty v troubě můžete perfektně vyčistit i bez agresivní chemie
Určitě jste si někdy předsevzali, že budete čistit troubu, když ne po každém použití, tak alespoň jednou týdně. A stejně to neděláte. Takže po čase stojíte před troubou s napečenými zbytky, do jejího úklidu se vám nechce. Než vytáhnete agresivní chemii, přečtěte si naše praktické tipy, jak umýt rošty s pomocí přírodních prostředků.
Čištění velkých spotřebičů, jako je třeba pečicí trouba, je otravné. I když mnoho trub už má užitečné samočisticí funkce, stejně je před jejich spuštěním třeba vyjmout rošty, aby se přístroj nepoškodil. Bohužel však právě rošty mohou být ze všeho nejšpinavější. A nejen tehdy, když na nich například pečeme pizzu nebo grilujeme hamburgery. Stačí, že na ně občas vybublá omáčka nebo vyteče sýr z nějakého zapékaného jídla, případně se na ně přichytí těsto z bábovky, které vyběhlo z formy ven.
Mohlo by vás zajímat: 5 tipů, jak důkladně vyčistit troubu bez chemie
Jak často čistit rošty v troubě
Není nutné čistit rošty denně, ale nějakou pravidelnost by to chtělo - profesionálové se shodují v tom, že pokud rošty perfektně vycídíte jednou za dva měsíce, je to akorát. Každé další čištění už nebude tak náročné, jako když se k němu dostanete třeba po roce. Není to přitom úkol vyžadující agresivní spreje a drahé roztoky z drogerie, i když se prodávají přímo výrobky určené právě na čištění trub. Nepodléhejte však dojmu, že bez nich se nedá spotřebič umýt dost dobře. Jen je dobré vědět, že s přírodními prostředky to bude trvat déle.

Co budete k čištění trouby potřebovat
prací sodu (uhličitan sodný)
kyslíkové bělidlo (běžný termín pro peruhličitan sodný, sloučeninu přírodních krystalů sody a peroxidu vodíku)
saponát na nádobí
drhnoucí kartáč nebo houbu
případně jemnou ocelovou vlnu určenou k leštění
Přečtěte si také: Babské recepty na úklid kuchyně fungují. V hlavní roli jsou ocet, jedlá soda, citron i rozmarýn
Jak vyčistit rošty pomocí přírodních prostředků
Když nebudete používat chemii z drogerie, nejenže to bude ekologické a ohleduplné k životnímu prostředí, ale navíc se vyhnete se agresivním výparům. Funguje jak na místa s připečeným tukem, tak na různé napálené zbytky jídla.
1. krok: Příprava čisticího roztoku
Namíchejte si vlastní čistič roštů v troubě z 1/2 až 1 hrnku prací sody a 1/4 hrnku kyslíkového bělidla, přidejte trochu saponátu na nádobí.
Vyplatí se vědět: Zapomenutý čistič našich babiček aneb Kde v domácnosti může být užitečný borax
2. krok: Použijte dřez nebo vanu
Budete potřebovat dostatek místa na namáčení a čištění roštů v troubě, takže pokud se nevejdou do kuchyňského dřezu, budete s nimi muset do koupelny. Do namáčecí lázně dejte čisticí roztok z půl hrnku prací sody, do roztoku pro vanu použijte hrnek celý.
3. krok: Ponořte rošty do horké vody
Naplňte dřez nebo vanu horkou vodou, přidejte čisticí roztok. Poté nechte rošty namočené 4 až 12 hodin, ideálně tedy přes noc - díky tomu si roztok poradí i s odolnými skvrnami, aniž byste je museli vší silou drhnout.
Inspirujte se: Lufa si poradí s celulitidou i špinavým nádobím. Návod, jak si vyrobit přírodní žínku
4. krok: Po namočení rošty vydrbejte
Po důkladném odmočení vydrhněte rošty kartáčem nebo houbičkou. Odolná místa můžete jemně vydrhnout ocelovou vlnou. Případné extra odolné zuhelnatělé usazeniny, posypte mycí houbičku trochou prací sody pro větší účinnost.
5. krok: Opláchněte a osušte
Důkladně omyjte rošty teplou vodou a osušte je utěrkou, abyste zabránili korozi. Jakmile budou rošty suché, vraťte je do trouby. Zkuste si na jejich mytí vzpomenout zase za dva měsíce.
Zdroje: thekitchn.com; marthastewart.com; thespruce.com