Lufa si poradí s celulitidou i špinavým nádobím. Návod, jak si vyrobit přírodní žínku

Lufa je dekorativní a všestranně využitelná rostlina. Mladé zelené plody připomínající cukety nebo salátové okurky jsou jedlé, ze zralých si můžete udělat čistě přírodní žínku – lufu, která poslouží jako masážní při sprchování a saunování, skvěle se uplatní při mytí nádobí a úklidu. Jak si lufu vyrobit a správně používat?

Lufa válcovitá (Luffa cylindrica), dekorativní, bujně rostoucí popínavá rostlina, se na našich zahradách objevuje stále častěji. Má ráda hodně tepla a slunce, pěstuje se podobně jako vodní meloun. Její zelené plody připomínající cukety nebo salátové okurky se mladičké konzumují jako zelenina, sice chuťově nevýrazná, ale je bohatá na vitaminy a minerální látky, nízkokalorická a lehce stravitelná.

Pokud nestihnete zkonzumovat čerstvé mladé plody, nechte je vyzrát a pak z nich po vysušení a oloupání získáte přírodní žínky, které jsou kompostovatelné a zcela biologicky rozložitelné.

Využijete je jako masážní žínky při koupání a saunování. A taky jako houbičky při mytí nádobí nebo úklidu. K čištění vany, dřezu, připálených hrnců nebo zaschlých nečistot se lufa používá suchá spolu s jedlou sodou.

Jak vyrobit žínku z plodu lufy

Zralé plody mají uvnitř zvláštní síťovinu, houbovitou mřížku, která se po vyprání a usušení používá jako přírodní žínka, které se říká lufa.

  • Plody na přípravu těchto žínek musí být plně vyzrálé, ale nikdy nesmí projít mrazem.
  • Pravý čas na sklizeň poznáte snadno, zralé plody jsou suché a lehké, slupka je tenká a sama se začíná z plodu olupovat.
  • Utrženému plodu ustřihněte oba dva kraje a vyklepejte semena. Nechte je proschnout a na jaře je můžete znovu zasadit.
  • Lufu namočte do vody, po chvíli se začne oddělovat slupka a později i dužina od pletiva, které bude tvořit žínku.
  • Získanou žínku důkladně propláchněte pod proudem vody a nechte na slunci důkladně uschnout a trochu vybělit.
  • Dlouhé plody můžete podle potřeby nařezat na kratší kousky.

Jak správně používat lufu

Suchá žínka z lufy je pevná a tvrdá. Před použitím ji ponořte do teplé vody na 1–2 minuty. Po namočení žínka nabobtná, změkne a bude příjemně drsná.

Žínce z lufy nic neubírá na účinnosti mýdlo, sprchový či koupelový gel. Před masáží ji také můžete pokapat oblíbeným esenciálním či masážním olejem, například z uklidňující levandule nebo růžových květů, či naopak povzbuzující máty a citrusů.

PŘEČTĚTE SI: Návod na výrobu domácího masážního oleje z levandule, růže, šalvěje, heřmánku i dalších bylin

Účinky masáže lufou

Masáž žínkou z lufy si můžete dopřát doma každý den při sprchování nebo koupeli. Vhodná je i při saunování. Pomáhá k prokrvení tkáně a tím ke zlepšení krevního oběhu.

  • Je skvělá jako prevence i pomoc při celulitidě.
  • Pomáhá při revmatismu, prokrvuje tkáně i v okolí kloubů.
  • Přináší úlevu namoženým a unaveným svalům.
  • Celkově osvěžuje a povzbuzuje.
  • Působí jako peeling, pokožka je pak hladká a jemná. Odstraňuje odumřelé kožní buňky a uvolňuje ucpané mazové žlázy.

Jak pečovat o lufu

Pro zachování původního tvaru lufy a zabránění možnému zápachu po každém použití žínku důkladně vymáchejte, jemně vyždímejte a nechte důkladně uschnout. Snáší i vysoké teploty, takže ji můžete občas vyvařit nebo jednou měsíčně zalít vroucí vodou či namočit do slabého roztoku jedlé sody.

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, ceskemydlo.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také