Jak na to, aby svíčka dohořela až do konce. Víc si užijete a ještě ušetříte

Je tu čas dlouhých večerů, kdy si mnozí rádi zapálí svíčku. A protože pořídit si kvalitní svíčku není ve většině případů nijak levná záležitost, určitě se vyplatí vědět, jak se o ni správně starat, abyste se zbytečně neochuzovali o hodiny hoření. Vyzkoušejte naše rady a tipy.

Kam postavit svíčku

Pevný a rovný povrch

Dřív než svíčku zapálíte, ujistěte se, že stojí na pevném a rovném povrchu. Kvůli rovnoměrnému hoření je důležité, aby svíčka byla umístěna kolmo k povrchu. Pokud kolmo nestojí, dejte ji do vhodného kalíšku, jehož stěny dodají svíčce oporu, díky které se vydrží spalovat déle.

Nasazení do svícnu

Do držáků svícnu umístíte pevně silné svíčky snadno, když jejich dolní konec předtím ponoříte do horké vody. Svíčky tak akorát změknou. Tenká dlouhá svíčka se při nasazování na svícen často láme. Předejdete tomu, když ji zespodu krátce nahřejete třeba nad zapalovačem. Je-li držák svícnu volný, omotejte konec svíčky lepicí páskou.

Pozor na průvan!

Snažte se, aby hořící svíčka nestála v průvanu, protože proudící vzduch s plamínkem mává a může ho sfouknout. Časté zapalování a zhasínání vede k následné nefunkčnosti knotu. A svíčka se zbytečně rychle a nerovnoměrně spaluje. Navíc je to nebezpečné, protože průvan může způsobit vznícení okolního hořlavého materiálu (záclony, závěsy, poličky apod.) nebo odlet jisker. Svíčku dejte co nejdál od otevřených oken, klimatizace, větráku nebo místa, kde se pohybuje hodně lidí.

Dostatečná mezera

Mezi jednotlivými svíčkami udržujte dostatečné mezery, minimálně 3 až 5 cm, přílišná blízkost by totiž mohla vést k měknutí nebo rozpouštění svíček.

Jak zapálit novou svíčku

  • Před prvním (a každým dalším, je-li to nutné) zapálením zkraťte knot svíčky na 3 až 5 mm. Pokud má svíčka více knotů, vždy zapalujte i zastřihávejte všechny knoty. Zbytečně dlouhý knot vrhá zbytečně vysoký plamen, neklidně hoří a svíčka kouří.
  • Chcete-li svíčku přimět k pomalejšímu hoření, abyste si ji mohli užívat delší dobu, před prvním zapálením ji nejprve dejte do mrazáku. Zatímco velká a silná svíčka bude potřebovat šest nebo osm hodin, než zmrzne, malé a tenké stačí jedna hodina
  • Jakmile máte novou svíčku zapálenou, nechte ji hořet tak dlouho, dokud se vosk nerozehřeje až do kraje. U velkých svíček to trvá 90 až 120 minut, u menších zhruba hodinu.
  • Po prvním zapálení a zhasnutím plamenu, když necháte svíčku hořet dostatečně dlouho, nasypejte do tekutého vosku trochu soli. Použijte párátko, abyste zajistili, že se sůl skutečně smísí s voskem a nezůstane pouze na povrchu. Přidání soli zpomaluje rychlost, jakou se vosk taví, což zaručuje delší a ekonomičtější hoření.
  • Svíčku zhasínejte namočením knotu do vosku – nasaje se jím a zůstane plně funkční.

Vyhněte se tunelu

Pokud svíčka při prvním zapálení nedostane dostatečný čas na rozehřátí, vytvoří se tunýlek či rybníček, který se bude při příštích zapáleních spalovat, a suchý, tvrdý vosk kolem vnějšího okraje se téměř nikdy nespálí. Svíčka už nemusí hořet rovnoměrně, a výrazně se tak zkrátí její životnost.

  • Když se vám tunel přece jen udělá, zkuste to napravit s pomocí alobalu: přehněte ho na polovinu, aby vytvořil dvě vrstvy, obalte jím celou svíčku a složte přes plamen jako trychtýř, nad plamenem musí být místo pro kyslík. Nechte alobal na svíčce asi půl hodiny. Veškerý vosk by se měl rozpustit pěkně do stran.

Někdy svíčka hoří k jedné straně. To se stane, když je rozehřáté větší množství vosku a posune se knot nebo je knot příliš dlouhý a překlopí se. Svíčka se pak spaluje nerovnoměrně a na jedné straně zůstává nespálený vosk.

  • Svíčku zhasněte, knot opatrně pinzetou posuňte do středu svíčky a zastřihněte

Zdroje: beehappycandles.eubobvila.com, Rady a tipy pro každou příležitost (Cassandra Kent, Julian Cassell, Peter Parham, Christine France, Pippa Greewood))

Sdílejte článek
Štítky svíčka sůl průvan svícen jak ušetřit svíčky knot svíčka kam se svíčkou jak se starat o svíčky jak zapálit svíčku

Přečtěte si také