reklama

32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

Markéta Kašková
5. listopadu 2019
Perníčky jsou jedny z nejoblíbenějšího druhu vánočního cukroví. K nim neodmyslitelně patří zdobení, na které se nejčastěji používá cukrový bílek nebo čokoláda. U perníčku je důležité začít s pečením zavčasu, aby nám do Vánoc změkly a daly se jíst. Jak na to? Zkuste letos dát při zdobeni své fantazii prostor.
reklama

Na talíři se perníčky umí vymykat svojí jedinečnou krásou dokazující, že autorem je trpělivá a zručná osoba, která si s celou parádou vyhrála. Ne každý z nás má s pečením perfektního vánočního cukroví však dostačující zkušenosti a stále tápe, jak perníčky zlepšit a navíc je perfektně nazdobit. Přinášíme vám nápady, jak je letos nazdobit.

Kupovaná, nebo domácí poleva?

Na výběr máte hned z několika možností, jak a čím perníčky zdobit. Obchody a supermarkety navíc nabízejí již hotové polevy v tubě, se kterými není žádná velká práce. Navíc si můžete vybrat z různých barev a odstínů. Nešvarem je však u takových produktů výskyt umělých konzervantů a éček, jež rozhodně nepřispívají našemu zdraví. Při množství potřebném na ozdobu perníčků se samozřejmě nejedná o velkou tragédii a zejména některé začínající hospodyňky hotového pomocníka určitě ocení.

Jak na správnou polevu?

Perfektní poleva by měla být tak akorát hustá, aby se na perníčky dobře malovalo, nesmí být tudíž moc řídká ani tuhá. Správně hustá poleva by měla velmi pomalu stékat zvařečky. Někdo miluje tradiční cukrovou polevu, jiní zase raději tu z čokolády. Můžete dokonce i obě varianty zkombinovat. Pokud se rozhodnete pro čokoládovou polevu, přidejte do ní trochu oleje či másla, aby nebyla příliš tvrdá.

Recepty na polevy:

Pokud chcete polevu obarvit, samozřejmě můžete využít klasické potravinářské barvivo nebo přírodní barvy vprášku. Barvit můžete však i tím, co najdete doma vlednici. Zkuste například pár kapekčervené řepy, mražené borůvky, ostružiny, kurkumu nebo kousek mraženého špenátu.

Citronová poleva

  • 250g moučkového cukru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • trochu horké vody
  • (citronové aroma)

Cukr nejdříve přesejeme přes sítko nebo silonku, aby byl co nejjemnější.Citronovou šťávu smícháme strochou horké vody a přisypáváme prosátý cukr do té doby, než zhoustne celá směs.

Poleva sbílou čokoládou

  • 3 lžíce mléka
  • 120 g bílé čokolády na vaření
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • trošku oleje

Do vodní lázně dejte vařit mléko s vodou a vmíchejte do něj cukr. Vařte, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí. Až bude směs hotová, postupně do ní zamíchejte nastrouhanou bílou čokoládu. Nakonec přidejte pár kapek rostlinného oleje a míchejte dohladka.

Bílková poleva

  • 1 bílek
  • 8–10 lžic moučkového cukru (podle hustoty
  • 1 lžička citronové šťávy
  • troškubramborového škrobu

Cukr prosejeme co nejjemnějším sítkem a přidáme do něj bílek zbavený „poutek“. Přidáme citronovou šťávu a šleháme šlehačem na nejvyšší výkon, aby směs zhoustla. Pokud je stále moc řídká, přidáme škrob. Pokud je naopak moc hustá, přidáme vodu nebo citronovou šťávu.

Prima tipy:

  1. Pokud vybarvujete na perníčkách větší plochy, nejdříve si nakreslete obrys, nechte trochu zaschnout a pak vyplňte barvou zbylý střed.
  2. Perníčky se nejlépe zdobí ve kvalitnějším igelitovémpytlíkus ustřihnutým rohem nebo ve speciálním vaku na zdobení, který koupíte v kuchyňských potřebách.
  3. Perníčkynezdobte hned po upečení, je potřeba je nechat do druhého dne odpočinout.

Další články:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama