Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Grilování a opékání: Jak správně připravit maso, abyste se vyhnuli zdravotním rizikům?

Léto, táboráky, grilování a užívání si teplých dlouhých večerů, miluje snad každý Čech. Při časté konzumaci grilovaných pokrmů si můžete přivodit i zdravotní problémy. Při špatném grilování vznikají karcinogenní látky, které mohou za rakovinotvorné bujení. Jak správně připravit maso na ohni či grilu, abyste se nemuseli bát zdravotních problémů?
Vydáno: 09.07.2019
Jak správně grilovat?
Autor: istock.com Jak správně grilovat?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

I přes to, že se jedná spíše o sezónní záležitost, můžete se nevědomky dopouštět grilovacích a opékacích chyb, které vašemu zdraví neprospívají. Grilovat Čechy baví, je dobré připomenout, jak to dělat správně a zdravě.

Grilovací sezóna je v plném proudu.
Autor: istock.com Grilovací sezóna je v plném proudu.

Správná volba špekáčků

Základem správného opékání je výběr kvalitního masa. Vykašlete se tedy na levné špekáčky, které v sobě mají nejrůznější sójové náhražky. Takové buřty se ani dobře neopékají, protože mají tendenci se rozpadat. Při opékání špekáčků záleží i na jeho správném naříznutí. Na obou koncích ho nařízněte do kříže asi do třetiny.

Maso je dobré na ohni prvotně prohřát, pár minut buřty tedy opékejte ve větší vzdálenosti od plamenů. Ve chvíli, kdy se naříznuté kousky začínají kroutit a teče z nich šťáva, můžete je přiblížit nad plameny, kde je za stálého otáčení necháme dojít dozlatova. Maso by nikdy nemělo klesnout přímo do plamenů, je důležité ho připravit jen v horkém vzduchu.

Špekáčky by se měly připravit v horkém vzduchu.
Autor: istock.com Špekáčky by se měly připravit v horkém vzduchu.

Jak správně grilovat?

Pokud se chystáte na grilování, vyndejte maso z lednice o něco dříve, aby chytilo venkovní teplotu. Je jedno, zda je maso suché nebo již naložené v nálevu, nikdy maso nenaklepávejte. Vepřový steak je ideální při tloušťce 2 cm a hovězí 3 cm. Maso solte až před samotným grilováním. Pokud ho nasolíte dříve, sůl vytáhne z masa vodu a vy si „vychutnáte“ tak akorát suchou žvýkající hmotu.

Gril je dobré vyčistit po každém použití.
Autor: istock.com Gril je dobré vyčistit po každém použití.

Grilovací plochu nechejte dostatečně předehřát. Pokud ke grilování používáte uhlíky, nechejte je pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu. Nikdy by vám na uhlíky neměl odkapávat olej, tvoří se tak karcinogenní látky, které po kontaktu s uhlím tvoří výpary a dostávají se do masa, které je na nich připravované.

Uhlí by mělo být vyhořelé a šedivé.
Autor: istock.com Uhlí by mělo být vyhořelé a šedivé.

Maso při grilování opečte nejprve zprudka, aby se dokonale zatáhlo a zůstalo šťavnaté, poté pozvolna opékejte a pravidelně otáčejte. Dokonale připravené maso ke konzumaci by mělo být uvnitř prohřáté na 65 – 70 stupňů Celsia. Díky této teplotě se zničí veškeré škodlivé bakterie. Pokud si nejste jisti, jak teploty dosáhnout, pořiďte si grilovací teploměr. Po grilování nechejte maso ještě minutku odpočinout na talíři, než se do něj pustíte.

Maso je dobré nejdříve opéct zprudka, aby se zatáhlo.
Autor: istock.com Maso je dobré nejdříve opéct zprudka, aby se zatáhlo.

Pozor na spálené kousky

Je jasné, že spálené není dobré a rozhodně by se nemělo jíst na krásu. Spálené kousky masa jsou prakticky jedovaté a číhá v něm nebezpečí pro naše zdraví. Maso bychom tedy neměli nechávat na grilu spálit. Velmi záleží i na údržbě samotného grilu. Po každém použití gril důkladně očistěte a zbavte ho zbytků masa a oleje.

Spálené kusy masa raději nejezte.
Autor: istock.com Spálené kusy masa raději nejezte.

Záleží i na grilovacím koření a marinádě

Platí, že nejlepší grilovací koření si stejně připravíte doma. Máte přehled, co do něj dáváte a neplatíte nesmyslné pálky jen za ochucenou sůl. U kupovaných koření si dejte především pozor na dochucovadlo glutaman sodný - E621.

Nejlepší je znechutit si maso podle sebe doma.
Autor: istock.com Nejlepší je znechutit si maso podle sebe doma.

Nejezte zbytečná Éčka

Glutaman sodný - E621 se přidává pro zvýraznění chuti a je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad, který vám může způsobit problémy s migrénami, žaludečními vředy, vyvolává cukrovku nebo například ničí nervové buňky. Výrobci přiznávají, že glutaman sodný je návykový a vzbuzuje u nás velmi silnou chuť k jídlu.

V neposlední řadě si dejte pozor na požáry při rozdělávání ohně. Je sucho a pokuty za neohlášený nebo ohrožující oheň v přírodě nejsou zrovna malé.

Další články:

Jak uspořádat eko piknik?

Zero waste piknik: Jak snížit množství odpadků po venkovní hostině?

Takhle by grilování na balkoně vypadat nemělo...

Grilujete ve městě? Myslete i na sousedy, pach jim může vadit. Někdy oprávněně

Článek je zařazen v: Maso na gril , grily , grilování , Správná volba špekáčků , Nejezte zbytečná Éčka , buřty , zahrada , opékání , oheň , jak na opékání , špekáčky , sezóna grilování
Speciály:
Reklama