Skořápky od vajíček nevyhazujte. Tohle je 7 tipů, jak je maximálně využít
Pro většinu zvás, kteří konzumujete vejce, představuje skořápka pouhopouhý odpad, který nemá jinou funkci, než chránit samotné vajíčko. Vápenitý obal však představuje minerální doplněk pro zahradu, domácnost, a dokonce i pro vašezdraví.

Skořápky jsou zdrojem vitamínů a mnoha prospěšných látek. Zdroj: istock.com
1. Skořápka od vejce jako hnojivo
Nadrcené skořápky můžete přidat do zeminy vašim pokojovým i zahradním rostlinám. Spolu skávovým lógrem tvoří perfektní podporu hnojiva a dodají potřebné minerály. Rostliny budou mít dostatek energie a budou tvořit perfektní parádu vašeho domova.

Rostliny vám budou vděčné za vajíčkovou podporu. Zdroj: istock.com
2. Skořápka pomůže spřipáleninami
Pomohou vám i vkuchyni. Jsou skvělým čisticím prostředkem jak na čajový, nebo kávový povlak, který se rád usazuje vhrníčcích, termoskách a na chromových částech kuchyně, tak i na připáleniny, které jdou odstranit sobtížemi. Proto je nechejte vnádobách, ve kterých netoužíte po hnědých skvrnách, přes noc strochou vody. Ráno je umyjte a uvidíte, že budou jako nové. Vpřípadě připáleniny skořápky fungují jako přírodní drátěnka.

Skořápky vás nenechají ve štychu ani při uklízení. Zdroj: istock.com
3.Skořápku konzumujte
Skořápky od vajec obsahují užitečné látky, které jsou našemu tělu prospěšné. Najdeme vnich zinek, železo, mangan, kobalt, samozřejmě i bílkoviny, dusíkaté látky, různé uhličitany (vápenatý, hořečnatý) a také oxidy (fosforečný a křemičitý).

Po pečlivém ošetření jsou skořápky perfektním doplňkem stravy. Zdroj: istock.com
Než budete vaječné skořápky konzumovat, je potřeba je správně tepelně upravit a zbavit je všech nežádoucích látek.
Jak skořápky před konzumací ošetřit?
Skořápky nejdříve vařte 10 minut ve vodě a poté je vložte na pečicí plech. Sušte je pár minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Skořápky se takto důkladně očistí od nežádoucích látek a různých zárodků. Pražením získají potřebnou křehkost, takže je budete moci perfektně rozemlít. Namlít je můžete například mlýnkem na kávu.

Skořápky pečte pár minut, aby se zbavily všech zárodků bakterií. Zdroj: istock.com
Velmi dobře se prášek doplňuje scitronovou šťávou. Denně si dopřejte půlku čajové lžičky, kterou si můžete rozdělit na 3 části během dne.
4.Skořápka jako bělicí přípravek
Pokud přidáte kousky skořápek spolu scitronem do vhodného sáčku na zapínání a přidáte kbílému prádlu, zbavíte se zapraného oblečení. Skořápky scitronem vše perfektně vybělí.

S citrónem tvoří silnou dvojku. Zdroj: istock.com
5.Skořápky pomohou svyrážkou
Opravdu si obyčejný vápenitý obal dokáže poradit i spodrážděnou kůží a uleví od nesnesitelného svědění. Skořápky nechejte rozpustit vjablečném octě. Bude to sice trvat pár dní, ale výsledek stojí za to. Tento roztok aplikujte na podrážděnou kůži.
6. Skořápky pomohou pleti
Tepelně ošetřené skořápky rozdrťte na prášek a přidejte jeden rozšlehaný bílek spolu skokosovým olejem. Aplikujte na pokožku a nechejte 10 minut působit. Po této vitamínové bombě budete mít pleť jako novorozeně.

Dokonale poslouží i vaší pleti. Zdroj: istock.com
7. Skořápka na ucpaný odpad
Umí i perfektně odstranit usazenou mastnotu a nečistoty. Skořápky nechejte ve dřezu vsítku několik dní. Postupně se budou dostávat do odpadu, kde zneškodní bakterie a mastnotu.
Přečtěte si také: