Jarní restart těla i duše: Poradíme, které tři bylinky vás nejlépe pročistí
Po dlouhé zimě, kdy jsme se většinou přejídali a zanedbávali pohyb, bychom měli dát tělu i mysli šanci na restart. Mezi prvními jarními bylinami můžeme objevit skvělé zelené pomocníky. Na seznam přírodních léků patří sedmikráska chudobka, popenec obecný a bříza bělokorá.
Zima skončila a nastupuje jaro. Příroda se pomalu probouzí, ale my jsme unavení, fyzicky i psychicky. „Přes zimu obvykle konzumujeme více konzervovaných pokrmů, živočišných produktů a sladkostí. Nedostatek čerstvé zeleniny a sezónního ovoce v kombinaci s úbytkem pohybu a slunečního svitu má pak za následek únavové stavy, vyrážky, poruchy zažívání, bolesti hlavy, stres apod. Moudrá příroda si pro nás na jaře přichystala zelené poklady, ba dokonce zázraky, které nám pomohou provést restart,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Přečtěte si: Vyzkoušejte tipy od kulinární koučky, jak na jarní detox
Na seznam jarních přírodních léků řešící zmíněné zdravotní problémy patří například sedmikráska chudobka, popenec obecný a bříza bělokorá.
Sedmikráska chudobka
Tuto drobnou sympatickou květinu najdeme prakticky všude. Sedmikráska chudobka (Bellis perennis, sedmikráska obecná) je drobná planá bylinka s bílými či jemně narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem.
Květy sedmikrásky je nejlepší sbírat za soumraku, než se začnou zavírat. Asi nejznámější jsou její protizánětlivé účinky.
Na co je dobrý čaj ze sedmikrásky?
„Čaj/nálev z květů doporučuji pít při nachlazení, zánětech ledvin a močových cest nebo při kašli a zahlenění. Výborný je při jarní detoxikační kúře. Pomáhá při revmatismu a dně a ulevuje při menstruačních bolestech. Nálev se jako obklad používá na zánětlivou a nečistou pokožku, pomáhá při léčbě plísní,“ shrnuje prospěšnost sedmikrásky Martin Kolár.
Sedmikráskový čaj
Ingredience
- 3 lžičky čerstvých květů
- 250 ml vody
Příprava
Květy sedmikrásky zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15–20 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
„Při detoxikační nebo redukční kúře pijeme vlažný čaj třikrát až pětkrát denně po dobu 14 dní. Pak uděláme stejně dlouhou pauzu a můžeme ještě jednou opakovat. Při nachlazení a zahlenění dýchacích cest pijeme čaj teplý (doporučuji osladit medem) dvakrát denně,“ radí bylinkář.
Nenechte si ujít: Čaj z kopřiv čerstvých i sušených pomáhá při dně, cukrovce, nachlazení či jarní únavě
Proč jíst sedmikrásky?
Po staletí doporučovaly babky kořenářky absolvovat po zimě očistnou kúru proti únavě: Každý den po dobu sedmi týdnů sníme sedm v poledne utržených květů.
Babské rady
- Při bolestech hlavy bychom si měli z květů sedmikrásek věneček a nosit ho na hlavě.
- První tři sedmikrásky, které na jaře najdeme. utrhneme a usušíme. Nosíme je stále při sobě. Budou nás celý rok chránit před neštěstím, nemocemi a zlem.

Popenec
Neprávem zapomenutým jarní pomocníkem našich prababiček je popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea). Tahle nenápadná plazivá rostlinka s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky roste jako plevel na loukách, v křovinách i zahradách.
Na co se používá popenec?
Sbíráme kvetoucí nať nebo jen listy. Listy i květy lze přidávat do salátů, velikonoční nádivky, smoothie, polévek nebo omáček jako aromatické koření.
Na co je dobrý čaj z popence?
„Vlažný čaj (nálev nebo odvar) z popence pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu. Také mírní nadýmání a podporuje látkovou výměnu. Působí příznivě při nechutenství, infekcích močových a dýchacích cest,“ představuje základní účinky popence bylinkář.
Vychladlý se hodí k omývání špatně se hojících ran nebo křečových žil, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech.
Popencový čaj
Ingredience
- 1 lžíce čerstvého popence
- 250 ml vody
Příprava
Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.
Pokud chceme razantnější účinek, připravíme raději odvar – popenec zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, necháme 2–3 minuty povařit, sejmeme a necháme zhruba 8 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Vlažný nálev i odvar pijeme dvakrát až třikrát denně po jídle.
Mohlo by vás zajímat:
Jarní detox s popencem
Čerstvou šťávu z popence si připravíme tak, že čerstvě natrhanou nať odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme s troškou vody. Jako detoxikační kúru užíváme třikrát denně 1 lžičku šťávy před jídlem po dobu dvou týdnů, ne déle!

Bříza
„Elegantní bříza bělokorá (Betula pendula), štíhlý strom s bílou kůrou, drobnými srdcovitými lístky a nezaměnitelným tvarem koruny, je sice dřevina, ale myslím, že by v jarním bylinkovém seznamu rozhodně neměla chybět. Bříza je posvátný strom, který patří k základním kamenům prastarého lidového léčitelství, neboť její očistná síla je velmi mocná,“ říká M. Kolár.
Nejčastěji se sbírají mladé listy, nejlépe brzy na jaře ještě před rozkvětem nebo během květu, protože pak rychle ztrácejí léčivé látky.
Na co je dobrý březový čaj?
Účinek břízy je především močopudný, čehož se využívá zejména při revmatismu, dně, infekcích močových cest a ledvinových kamenech. Čaj z břízy pomáhá vyplavovat soli z těla, čistí ledviny a močové cesty.
Březový čaj
Ingredience
- 1 lžíce řezaných čerstvých březových listů
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Březové listy zalijeme vodou a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Čaj se pije vlažný jeden až tři hrnky denně po jídle. Pomáhá při potížích s močovými cestami a ledvinami, při dně a revmatismu. Březový čaj je ideální také jako jarní detoxikační kůra – tři týdny pijeme šálek třikrát denně.

Co ještě léčí listy břízy?
Jedinečná a mimořádně účinná je březová koupel. „Doporučuji ji při revmatismu, ledvinových otocích a zadržování vody v těle. Tři hrsti čerstvých březových listů povaříme asi 5 minut v litru vody a necháme 20 minut odstát. Přes síto pak přidáme do vlažné koupele, kde setrváme maximálně 15 minut. Koupel si dopřejeme dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce,“ radí M Kolár.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. Franck Gigon, Patricia Bareau)