Jak najít houby už o víkendu? Klíčem k plnému koši hřibů je podle odborníků voda

Houby, kam se podíváme

Houby rostou, ale zatím nerostou úplně všude. Někdo se vrátí z lesa s plným košem, další najde sotva dvě babky. Jak si zajistit úspěch už o tomto víkendu a pak se pochlubit plným košem hřibů?

S rozmachem sociálních sítí se houbařská vášeň stává ještě intenzivnější, protože řada lidí se chce plným košem pochlubit nejen v kuchyni, ale fotky chce dát také na Facebook či na Instagram. Což u dalších houbařů vyvolává často závist a otázky, proč houby nerostou v jejich kraji.

Podle zkušeného houbaře Martina Mňuka není vůbec dobré, když houbaři masově na Facebooku prozrazují, kde přesně houby rostou. Takové místo pak čeká nájezd houbařů, dochází k sešlapu podhoubí a příští rok už takové místo nemusí poklady vydat. Každý houbař by si měl ta svoje místa střežit, pokud o ně nechce přijít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kilo hřibů se dá prodat za 700 korun, říká expert

Houby v Česku momentálně rostou, ale nerostou všude. Zkušený mykolog Vladimír Antonín pro Prima Living uvedl, že houbaři by měli vyrazit do míst, kde se drží voda. Po intenzivním dešti se houby objevují za sedm až deset dnů. Na začátku srpna pořádně zapršelo na celém území České republiky, ale nyní se znovu vrátilo horké počasí, které houbám nepřeje.

Kde tedy hledat? Zkušení houbaři vědí, že nejlepší je vyrazit tam, kde se voda dokáže udržet. Nějaký vysoký smrkový les na vyprahlém kopci moc nadějí nedává. Hluboké rokle, kam sluneční svit nepadá celý den, dávají naopak slušnou šanci na dobrý úlovek.

Kde rostou houby? Tady jsou tři jednoduchá pravidla

1. Houby tento víkend hledejte tam, kde se voda udržela. Tedy rokle, vyjeté lesní brázdy od těžké techniky, křoví nebo přechod mezi lesem a loukou, protože vzrostlá tráva také umí vodu udržet lépe než sešlapané jehličí. Pokud víte o nějakém potoku či rybníku, který je ukrytý v lese, zkuste to tam.

2. Vyšší horské polohy dávají v těchto dnech více naděje než nižší nadmořské výšky. Jde opět o vodu, v horských oblastech je prostě chladněji, ráno už padá rosa, les se méně ohřívá. To vše znamená, že například v Krušných horách či v Krkonoších mají houbaři nyní opravdu žně.

3. Najděte si místo, kam nikdo nechodí. Pokud víte o lese, kam chodí celá vesnice a přes víkend lokalita připomíná rušnou ulici, tak to není ideální. Pokud ale najdete les, o kterém budete vědět jen vy a pár nejbližších přátel, máte z poloviny vyhráno.

Zdroj: Autorský text na základě rozhovorů s houbaři a mykology.

Sdílejte článek

Přečtěte si také