reklama

Z jablek si nasušte křížaly, z hrušek štěpány. Po tradiční pochoutce nepřiberete

Simona Sedláčková
17. října 2021
Čerstvě natrhaná jablka a hrušky jsou sice nejchutnější i nejzdravější, ale některé odrůdy nemají takovou trvanlivost, abychom je skladovali ve sklepě dlouho do zimy. Nehledě na to, že ten správný sklípek na ovoce má k dispozici jen málokdo. Přesto si můžeme podzimní ovoce pro zimní využití uchovat. Samozřejmě skvělé jsou kompoty, džemy i povidla, ale takové křížaly, to je laskomina! Věděli jste, že sušené hrušky se nenazývají křížaly, ale štěpány?
reklama

Která jablka a hrušky jsou na křížaly nejlepší?

Jednoduše řečeno to ovoce, které máte kdispozici. Nemusíte hledět na krásu a můžete využít i ovoce padané. Jen musíte dávat pozor, aby hrušky i jablka ležely pod stromem jen krátce a nebyly napadené hnilobou. Natlučené části plodů můžetevykrojit.

Někdo má rád chuť kyselejší a druhý sladší, a podle toho volte i ovoce na křížaly. Můžete využít i jablka a hrušky natrhané nebo nasbírané kolem polních cest. Nemívají většinou nejlepší chuť pro přímou konzumaci, ale na sušení se báječně hodí. Taková jablka bývají hodně kyselá i po dozrání a hrušky zase dost tvrdé, ale křížaly znich budou chutnat báječně.

Sušené ovoce však můžete připravovat i mnohem později, vzimě, nebo dokonce na jaře. Uskladněná jablka a hrušky vtu dobu začínají sesychat, ale na křížaly můžete využít i ovoce mírně scvrklé.

Se slupkou, nebo bez?

Omytá jablka a hrušky osušte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Je otázkou, jestli nechat na ovoci slupku nebo ji oloupat. Samozřejmě se slupkou budou křížaly zdravější, protože se podní ukrývá nejvíce vitaminů, ale na druhou stranu by poměrně tvrdá slupka mohla někomu dráždit žaludek. A děti většinou křížaly se slupkou odmítají, což by byla škoda, protože jsou pro ně daleko zdravější křížaly bez slupek než sladké bonbony.

Troubu nastavte na nízkou teplotu

Ovoce nakrájejte na asi 3–4 mm silné plátky a rozložte je ideálně na jednotlivé pláty sušičky na potraviny. Sušičku nastavte na 8 hodin na 55 °C. Vždy po 2 hodinách pořadí plat vsušičce prostřídejte a přitom překontrolujte stav vysoušení, slabší plátky budou hotové i dříve.

Pokud však sušičku nemáte, nevadí. Plátky ovoce rozložte na drátěné rošty nebo na plechy, vyložené pečicím papírem. Ty pak vložte do trouby, vyhřáté nejprve na 70 °C, po 2 hodinách teplotu snižte jen na 40 °C a ovoce pravidelně kontrolujte, aby zůstalo pružné, a ne úplně přesušené. Po celou dobu nechte u trouby pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost unikat. Stačí, když dvířka zajistíte třeba vařečkou, aby zůstala jen malá štěrbina.

Pokud vám záleží i na barvě

Přirozenému hnědnutí nakrájených jablek a hrušek můžete zabránit tak, že ovoce ihned po nakrájení vložíte do vody svymačkaným citronem nebo strochou octa. Můžete použít i trochu kyseliny citronové. Jestliže vám však nahnědlá barva křížal nevadí, je to úplně zbytečné.

Kostičky do müsli

Pokud si sami mícháte ingredience na ranní müsli, můžete si ovoce nakrájet ve tvaru malých kostiček, asi 1–2 x 1–2 cm.

Vánoční plátky

Máte rádi vánoční ozdoby a dekorace v přírodním stylu? Část jablek můžete nakrájet včetně jádřinců a slupek na silnější plátky a usušit je, abyste z nich mohli vyrobit ozdoby. Můžete vytvořit třeba řetězy na stromek!

Vánoce bez jablíček si snad ani neumíme představit

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama