Zahrada

25. července 2024 12:30

Lenka Valjentová

Jaké počasí přinese svatá Anna? O víkendu nás čekají teploty až k 35 °C a silné bouřky

Dny okolo svátku svaté Anny (26. července) bývají nejteplejším obdobím v roce, provázejí je ale vysoké, někdy dokonce až dvacetistupňové teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Svatá Anna, chladna z rána, jedna z nejznámějších lidových pranostik, odkazuje na typický zlom léta, který zvěstuje období studených, často mlhavých rán. Jaké počasí nás čeká letos?

Počasí kolem 26. července bývá obvykle slunečné, teplé a suché, v lidové meteorologii se mu říká anenská tepla či léto svaté Anny (konkrétně jde o dny od 24. července do 2. srpna). Charakterizují ho vysoké teploty přes den a jasné, ale chladné noci a rána, mezi denními a nočními teplotami jsou vysoké rozdíly. Ve dne teploty mohou vystoupat nad 30 °C i výše a za jasných a znatelně se prodlužujících nocí klesnout k 10 °C a níže.

NENECHTE SI UJÍT: Svatá Anna, chladna zrána. Podle lidové pranostiky se léto láme, nastává čas vlahých nocí a mlhavých rán

Dny se zkracují, noci prodlužují

Po letním slunovratu se začíná minutu po minutě zkracovat den. Během července je to zhruba o 1 hodinu. A když se krátí den, prodlužuje se noc. Delší noc, kdy nehřeje slunce, má za následek ochlazení zemského povrchu. Půda pak „vysává“ teplo z nejnižší vrstvy atmosféry za jasných nocí. Tím se snižuje teplota vzduchu. Druhým důvodem červencového chladna je zvyšující se vlhkost, což má za následek tvoření ranních mlh.

Anenské lidové moudrosti a pranostiky

K svátku svaté Anny se vztahuje hodně lidových pranostik a rčení. Nejznámější jsou ty o chladných ránech, žních, úrodě a předpovědi počasí na zimu. Anenské pranostiky rozhodně nemusí vyjít přesně na den, studená rána se ovšem ve vrcholném létě bezesporu vyskytují, jen je to někdy o něco dříve, jindy zas později, stejně jako v případě květnových ledových mužů Pankráce, Serváce a Bonifáce nebo červnového Medarda.

  • Svatá Anna – chladné rosy z rána.
  • K Anně svatý, hodina ze dne se tratí.
  • Svatá Anna sluncem požehnává.
  • Anenské chladné rosy ohlašují pěkné časy.
  • Po svaté Anně léto neustane.
  • Zvětšují-li na svatou Annu mravenci své hromady, lze očekávati zimu tuhou.
  • Bude-li na svatou Annu bouřka, bude v zimě mnoho závějí.
  • Je-li svatá Anna prokřehlá, přijde zima studená.
  • Svatá Anna – vše dozrává.
  • Fouká-li na svatou Annu vítr dopoledne, bývá drahá pšenice, fouká-li vítr odpoledne, bude drahý ječmen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak naši předkové slavili dožínky: Pletli věnce z obilí a hlavně se vesele bavili

Aktuální předpověď na svátek svaté Anny

Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu se bude ze střední Evropy k východu přesouvat tlaková výše a po její zadní straně k nám začne proudit teplý vzduch od jihu. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od 12 až do 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 až 30 °C. Bude  polojasno až oblačno, zpočátku zejména v jihovýchodní polovině území až skoro jasno. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Nevyzpytatelné bude počasí o víkendu

  • Na sobotu ČHMÚ vydal předběžné varování před vysokými teplotami. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, na jihu Moravy až 35 °C! Vysoké teploty vydrží i v noci ze soboty na neděli – teploměry naměří 16 až 20 °C. Obloha bude jasná až polojasná. K večeru bude mraků přibývat v severozápadní polovině Čech, místy přinesou i přeháňky a bouřky.
  • Po tropické noci hrozí v neděli bouřky v celém Česku. Ráno může být na Moravě a ve Slezsku jasná obloha, meteorologové ale hlásí převážně oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami, které mohou být i silné. Deště budou ustávat během odpoledne a k večeru. Odpoledne a večer začnou od západu ustávat srážky a ubývat oblačnost.

PŘEČTĚTE SI: Kolem sv. Vavřince léto už pomalu končí. A padají hvězdy, tak si nezapomeňte něco přát

  • Nedělní teploty se budou pohybovat ve velkém rozptylu. „Nastane přechod studené fronty a na ní velký teplotní kontrast mezi západem a východem,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík ve vysílání CNN Prima NEWS. Zatímco na západě naměří okolo 20 °C, na východě přesáhnou i  30 °C. Nejvyšší denní teploty se budou na západě pohybovat jen okolo 20 °C, na jihovýchodě území dosáhnou i 33 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku vítr jižní až jihovýchodní.
  • Konec července by měl být o něco klidnější. Obloha v pondělí bude polojasná až jasná. Teploty budou mezi 23 až 27 °C, v dalších dnech od 26 do 31 °C. Od poloviny týdne se mohou od západu ojediněle objevit přeháňky a bouřky.

Podívejte se na předpověď počasí CNN Prima NEWS na poslední červencový víkend:

Zdroje: www.pranostik.czcs.wikipedia.orgradilek.czchmi.cz, CNN Prima NEWS


Přečtěte si také