Jak také mohla vypadat Vltavská filharmonie: Pět nejlepších návrhů, vyhrát mohl jen jeden

Každý v jiném stylu, každý originální a každý svým způsobem krásný. Takové jsou návrhy, které skončily na předních místech ve velké mezinárodní architektonické soutěži, v níž porota vybrala podobu budoucí Vltavské filharmonie.

Je třeba říct, že skončit na předních místech ve velké architektonické soutěži představuje velký úspěch, i když porota nakonec vybere jiný návrh.

Může se to stát odrazovým můstkem k výzvě k přihlášení do jiné velké architektonické soutěže, může to samo o sobě generovat zajímavé zakázky. Bylo by proto nemístné mluvit o těch, kdo se se svými návrh umístili hned za tím vítězným od dánského studia Bjarke Ingels Group, jako o poražených.

Mezinárodní architektonickou soutěž o podobu Vltavské filharmonie vyhlásilo hlavní město Praha společně s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) na konci srpna 2021. Zájem dalo svou přihláškou najevo 115 týmů z pětadvaceti zemí, porota navíc k účasti přímo vyzvala pět renomovaných architektonických ateliérů.

Vybraná dvacítka finalistů nakonec odevzdala devatenáct soutěžních návrhů, ze kterých v květnu 2022 vzešel vítěz. Mezi umístěné patří kromě vítězných Dánů z BIG také Barozzi Veiga + Atelier M1, Bevk Perović Arhitekti, Petr Hájek Architekti, Snøhetta.

Přijďte se podívat

Lidé se mohou s vítězným návrhem seznámit od 19. května až do konce června v rámci venkovní výstavy přímo na Vltavské na místě budoucí filharmonie.

„Jsme nadšení, že Praha udělala další krok blíže k tomu, aby v blízké budoucnosti mohli i Pražané slyšet své Pražské symfoniky způsobem, který doposud mohou zažít pouze návštěvníci ve špičkových sálech v zahraničí při turné orchestru. Jak už jsem dříve zmínil, koncertní sál může hrát roli mocného a komplexního impulzu pro rozvoj města. Považuji za šťastné a prozíravé, že se takovým hybatelem v případě Vltavské stane koncertní sál, nikoliv například další nákupní centrum, nechal se slyšet Daniel Sobotka, ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Na koncert za deset let

Až pražské zastupitelstvo potvrdí výsledky soutěže, bude následovat jednání o smlouvě na dopracování návrhu, zpracování projektové dokumentace s vítězem a získání potřebných povolení k zahájení stavby. Finální etapa by měla začít výběrem zhotovitele stavby během roku 2026. Se zahájením stavebních prací na filharmonii v ceně šest miliard korun se počítá o rok později v roce 2027, nový koncertní sál by měl být dokončen za 10 let, tedy v roce 2032.

Mimochodem, ateliér Bjarke Ingels Group se nedávno v Česku zúčastnil jiné velké mezinárodní architektonické soutěže, kde rovněž skončil mezi nejlepšími – porota se nakonec rozhodovala mezi čtyřmi návrhy a rozhodla se pro ten od nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects.

Zdroj: autorský text, podklady IPR/CAMP

Sdílejte článek
Štítky Česko Praha Vltavská filharmonie ateliér architektonická soutěž Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Bjarke Ingels Group Petr Hájek Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK

Přečtěte si také