Fotogalerie

14. května 2022 21:30

redakce Prima Living

Praha na starých fotkách a pohledech. Místa, která nejspíš vůbec nepoznáte

Podívejte se do naší galerie, jak vypadala Praha v minulosti. Černobílé fotky nejsou většinou staré ani sto let, přesto je obtížné některá místa poznat.

Věděli jste, že v pražském Edenu byl ve dvacátých letech minulého století velký zábavní park? Postaven byl v roce 1922 po vzniku Velké Prahy v okrajové, dosud nezastavěné části někdejšího města Vršovice.

Vzorem mu byl vídeňský Prátr – stejně jako v rakouské metropoli i tady vznikl rozsáhlý komplex zábavních atrakcí. Mezi ty hlavní patřila například přes pět kilometrů dlouhá horská dráha či vodní laguna s lodičkami. Byly zde stánky, mnoho restaurací, promenády, kryté taneční parkety, varieté, začarovaný zámek, klasické pouťové atrakce, střelnice, cyklodrom a velké vodní tobogany.

Dobová pohlednice je k vidění v galerii k článku. Park nepřežil velkou hospodářskou krizi ve třicátých letech, kdy lidem na zábavu nezbývaly peníze. Oblast navíc získala získala špatnou pověst kvůli rozrůstající se nouzové kolonii na Bohdalci a stoupající kriminalitě.

Fascinující jsou také pohledy ukazující Nusle, kde byl jen tu a tam velký činžovní dům. Jde například o záběr z pankrácké strany na Karlov a dětskou nemocnici, která byla na svou dobu skutečně  moderně vybavena - nechybělo zde ústřední topení, strojní prádelna, dezinfekční stroj a tak dále. Celý soubor budov musel do roku 1971 ustoupit výstavbě severojižní magistrály, navazující na Nuselský most.

Řídce osídlené Nusle vidíte také na pohledu z vyšehradských hradeb na Přemyslovo náměstí, kde už v roce 1924 stál hotel Union. Náměstí se dnes jmenuje Ostrčilovo.

Nechybí ani záběry drsné, jako je ten na zřícený dům na rohu ulici Na Poříčí a Biskupské, který spadl v roce 1928. Při tomto neštěstí přišly o život desítky lidí. Šlo o novostavbu těsně před dokončením, v momentě zřícení zde pracovalo 87 dělníků, přičemž blížícímu se neštěstí vůbec nic nenasvědčovalo. Jeho příčinu se nepodařilo nikdy objasnit.

Během chvíle zbyla z pyšného paláce hromada sutin. Do záchranných prací se okamžitě pustili hasiči i vojsko. Někteří dělníci dokázali pod troskami přežít i do druhého dne, ale přesto byl výsledek děsivý -  krom 46 mrtvých také 30 zraněných, jen jedenáct lidí vyvázlo bez vážnějších zranění.

Podívejte  se na desítky zajímavých záběrů z minulosti Prahy v naší galerii

Zdroj: popisky k fotografiím z Profimedia.cz, doplněno informacemi z wikipedia.com

Retro fotky a retro vybavení mohou díky vzpomínkám, které vyvolávají, skutečně pomáhat, jak ukazuje následující video.


Přečtěte si také