Brněnský hotel Avion brzy otevře. Funkcionalistická perla nabídne i prohlídkovou trasu

Na architektonickou mapu Brna se po dvanácti letech a velké opravě vrací legendární hotel Avion. Funkcionalistická stavba stojí na parcele široké pouhých osm metrů, přesto do ní architekt Bohuslav Fuchs dokázal dostat padesátku pokojů. Po důkladné rekonstrukci se můžete těšit i na obnovenou kavárnu a malé muzeum.

Mysleli jste si, že k čistým liniím funkcionalistických staveb patří jen bílá barva? Brněnský hotel Avion od Bohuslava Fuchse vás vyvede z omylu, v jeho opraveném interiéru září krom základní bílé také červená, modrá a žlutá.

„Původně nám i památkáři říkali, ať necháme všechny stěny bílé. Architekt Vladimír Ambroz, který také navrhl vybavení čtyř pokojů, nám ale řekl, že je to nesmysl, protože jde o výtvarnou školu Bauhaus a tam barvy jednoznačně patří. Nechali jsme tedy udělat barevný průzkum a opravdu jsme zjistili, že některé stěny byly barevné,“ uvedl majitel Stanislav Berousek pro ČTK.

Hotel Avion je jednou ze dvou brněnských funkcionalistických staveb zapsaných v seznamu národních kulturních památek, tou druhou je slavná vila Tugendhat.

Hotel v brněnské České ulici se právem stal jedním ze symbolů avantgardní architektury. Architekt ho stavěl pro Miroslava Kosteleckého, který po svém otci Ignácovi zdědil Hostinec u Kosteleckých - ten tam stál už od 19. století, když se ulice ještě jmenovala Rudolfsgasse. Majitel se rozhodl pro přestavbu hostince na hotel s restaurací, barem a kavárnou u architekta Bohuslava Fuchse. Výsledkem byl hotel široký jen osm metrů s 50 pokoji, v přízemí byla kavárna a bar.

Úzká a hluboká stavební parcela neumožňovala vybudování středních zdí jako nosného článku, proto byly stropní části budovy uloženy na železobetonové pilíře zdí štítových. Fuchs díky tomu mohl variabilně členit vnitřní prostory. Toho využil zejména ve velkorysých prostorách kavárny. Uliční průčelí odlehčují velká okna, porcelánové kachlíky a bílé opálové sklo.

Mimochodem, jiný slavný architekt, Pavel Janák, se hotelem Avion nechal inspirovat při stavbě  pražského hotelu Juliš na Václavském náměstí.

Vrací se kulatá okna podle původního návrhu

V hotelu, který se pro veřejnost uzavřel v roce 2010, bude po rekonstrukci 37 pokojů se 77 lůžky, kavárna a restaurace. Hosté ubytovaní ve vyšších patrech budou mít skvělý výhled na Brno, hotelovým hostům bude sloužit také terase úplně nahoře. Majitel hotelu nicméně chystá také prohlídkovou trasu se stálou expozicí pro zájemce o architekturu.

První čtyři poschodí hotelu budou veřejně přístupná jako muzeum věnované Bohuslavu Fuchsovi i funkcionalismu a dalším slavným architektům. "Prohlídky budou komentované a prostor jsme záměrně nechali téměř prázdný, pouze s několika kusy nábytku například z dílny Le Corbusiera. Celý prostor tak lépe vynikne. Po skončení prohlídek bude možné pořádat v prostorách semináře, konference, ale klidně i bankety," řekl Stanislav Berousek.

Při rekonstrukci vycházel majitel jednak z projektu architektky Evy Jiřičné, ale také z původních plánů Bohuslava Fuchse. Na schodiště tak umístil podélná zaoblená a kulatá okna, která tam Fuchs původně navrhoval, ale hoteliér Kostelecký je vyměnil za jiná. Kovová okna do ulice, všechna schodiště, dřevěné dveře i zárubně jsou ale původní a pouze repasovaná.

Autoři rekonstrukce nechali rovněž obnovit okno, které dřív vedlo do malé proluky mezi domy a do kavárny díky němu ze strany proudilo denní světlo -  proluka ale po přestavbě sousedního domu zanikla a z okna je tak výhled na nevzhlednou zeď, proto jej zakrývá vzorovaný závěs.

Z celé rekonstrukce, která trvala téměř pět let, byla podle Berouska nejsložitější obnova takzvaných magenzitových podlah. "Nechat je vyrobit by bylo velmi drahé. Měli jsme k dispozici recepturu od odborníka z Německa, ale museli jsme si ji sami upravit. Trvalo asi rok a půl a několik předělávek, kdy bylo nutné podlahu vybourat, než jsme přišli na správný postup i poměr jednotlivých látek ve směsi," řekl stavbyvedoucí Petr Strouhal.

Budova hotelu Avion je památkově chráněna.


Přečtěte si také